Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

"Bağdat Alimleri Konferansı" adlı kitap

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: "Bağdat Alimleri Konferansı" adlı kitap

[quote author=Murtazaali link=topic=7841.msg51318#msg51318 date=1251699954]
    Doğan Çimenliyi tanırım. Misafirim olmuştur. Yanlış bilgi aktaracağını zannetmem.

Ama inşaallah bu meseleyi etraflıca araştıracağım.
    [/quote]
    ben ilk defa bu kitabı okuduğumda önsöz'e falan hiç bakmadan geçmiş ve sadece merakla ve heyecanla kitabı okumuştum. fakat şu yakınlarda ingilizce olan bir sitede dolaşırken şiilerle sünnilerin (her zamankı gibi) Kuranın tahrifi hakkında konuştuklarını gördüm. Şiiler savunmada idiler ve Şii alimlerinden Kuranın tahrif edilmediğine dair deliller getiriyorlardı. orda şiilerin bizim bu kitapta adı geçen Allame Seyyid Hüseyin b. Ali el Aleviden r.a alıntı yaptıklarını, kaynak olarak da bu kitabı gösterdiklerini gördüm. önce -bu başlığı daha önceden okumuş olduğum için- çok şaşırdım, "bu kitaptan nasıl alıntı yaparlar ki" diye düşünüyordum. sonunda kitabı, kitabı yazan şahsı ve kitapta sözü edilen şahısları araştırmaya başladım. ilk olarak kitaba tekrar baktım ve önsözde şu bilgilere rastladım:

"Bu kitap, Bağdat'ta bulunan Ehlisünnet ve Caferi alimlerin tartışmasını içerir. Bu konferans, Abbasi halifesi Muktedi Billah'ın hilafetinin son döneminde, Selçuklu Sultanı Melikşah ve veziri Nizamülmülk tarafından düzenlendi. Bu konferansı, şair Ebu'l-Hayca Mukatil b.Atiyye b. Bekri el-Hicazi kaleme almıştır. Bu kitap, defalarca basılmıştır. Örneğin, 1994 yılında Ayetullah Mer'aşi Necefi'nin tevsiki ve talikiyle ve yine el-Belağ Müessesi tarafından Seyyid Murtaza Razavi'nin talikiyle Beyrut'ta basılmıştır."

Seyyid Meraşi Necefinin r.a bu kitaba bu kadar önem vermesi, talik yazması beni çok etkiledi. Onun r.a gibi bir arif bu kitap ile ilgilenmişse vardır bunun içinde bir iş diye düşündüm ve bununla araştırma hevesim daha da arttı. şuana kadar sadece ibni Esirin "el Kamil" ve ibni Kesirin "el Bidaye" adlı kitaplarına baka bildim. o kitaplarda da şu bilgilere rastladım:

1. Nizamülmülkün ölümü ile bağlı 3 rivayet zikredilmiştir:
    a) onu bir ismailli çocuk hançerle öldürmüştür
    b) Melikşah ile arası bozulmuş ve Melikşahın emri ile öldürülmüştür
    c) (şuan aklımda değil. ama en ksıa zamanda ekleyeceğim)

2. Melikşahın ölüm sebebi hicri 485 senesinde (ki, bu yıl munazaranın yapıldığı yıldır) İraka gelip Abbasilerin kukla halifesini İraktan çıkarmak için çalışması ve bunun sonucu bir hastalığa yakalanarak ölmesidir.
    3. kitabımızın yazarı olan Mukatil b. Atiye Nizmülmülkün ölümü üzerine şiirler okumuştur (yani böyle bir şahıs yaşamış)

[quote author=mirzehan link=topic=7841.msg51323#msg51323 date=1251707164]
    Bu durumda Eğer melikşah ve nizammülmülk şia idilerse hasan sabbah tarafından öldrülmüş olma ihtimalleri yoktur. Yani ya Bu iki ünlü isim şia olmamıştır yada hasan sabbahın bunların ölümü ile alaksı yoktur.[/quote]
    şuana kadar benim ulaştığım sonuç Hasan Sabbahın bu işle bir ilişkisinin olmadığıdır.

Yorum

"Bağdat Alimleri Konferansı" adlı kitap

inşaAllah araştırmalarım devam edecek. rical kitaplarına bakacağım. munazaraya katılan Şii alimlerinin büyüğü Allame Seyyid Hüseyin b. Ali el Alevi r.a ve munazarayı yazan Mukatil b. Atiyye hakkında ele geçire bildiğim kitapları paylaşacağım. bu arada kitabı okumak isteyenler için link bırakıyorum Bağdat alimleri konferansı

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=7841.msg111288#msg111288 date=1291042460]
        inşaAllah araştırmalarım devam edecek. rical kitaplarına bakacağım. munazaraya katılan Şii alimlerinin büyüğü Allame Seyyid Hüseyin b. Ali el Alevi r.a ve munazarayı yazan Mukatil b. Atiyye hakkında ele geçire bildiğim kitapları paylaşacağım. bu arada kitabı okumak isteyenler için link bırakıyorum Bağdat alimleri konferansı
        [/quote

Bende merak ettim elmeddin abi araştırmalarının sonucu ney epey olduda...

Bide Hakikatyayınevinden Şah nadr zamanında ehli sünnet vede ehl şia alimlerinin tartışmasını kitaba aktarmışlar sonra ehli sünnet alimi imami görüşteki alimleri yenmiş vede bir belge yayınlamışlar hak mezhep ehli sünnettir diye bu belgeyi şah nadr dahil herkes imzalamış ama işin acayibi iki alimin münazaralarını okudum biraz yani bana münazara çok kolay geldi çok kolay bir şekilde ehli sünnet alimini devirebilirsiniz çünki imami alim tam cevap veremiyor bilginiz varsa kardeşlerim cevaplarınızı bekliyorum...[/quote]
        Haktır Allahım Muhammed mahım
        Ali'dir şahım efendim Allah eyvallah

Yorum

Kimsenin bilgisi yok mu bu kitap hakkında..
          Haktır Allahım Muhammed mahım
          Ali'dir şahım efendim Allah eyvallah

Yorum

kitabi okudum ama buradaki sorularla alakali bilgim yok, paylasim olursa ben de ögrenmis olacagim ins.

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=Cihandar link=topic=7841.msg157980#msg157980 date=1344396730]Bide Hakikatyayınevinden Şah nadr zamanında ehli sünnet vede ehl şia alimlerinin tartışmasını kitaba aktarmışlar sonra ehli sünnet alimi imami görüşteki alimleri yenmiş vede bir belge yayınlamışlar hak mezhep ehli sünnettir diye bu belgeyi şah nadr dahil herkes imzalamış ama işin acayibi iki alimin münazaralarını okudum biraz yani bana münazara çok kolay geldi çok kolay bir şekilde ehli sünnet alimini devirebilirsiniz çünki imami alim tam cevap veremiyor bilginiz varsa kardeşlerim cevaplarınızı bekliyorum...[/quote]

http://www.velayet.com/munazara/nadi...-t17942.0.html

Yorum

YUKARI ÇIK
              Çalışıyor...
              X