Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Sigara haram mı mekruh mu?

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Sigara haram mı mekruh mu?

    Selamun aleykum,
    Sigara haram mı mekruh mu? Haramsa boyutu nedir?

    #2
    Ynt: Sigara haram mı mekruh mu?

    Haramdır heralde bedene zarar verdiği kesin, gram aklı olan bilir. O değil de sünnilerin abuk subuk bu konudaki fetvalarını gördük, bir de şia fetvası neymiş merak ettik.

    Yorum


      #3
      Ynt: Sigara haram mı mekruh mu?

      Ayetullah Hamaney'in bu konudaki görüşü...

      Sigara ve nargile içmek caiz midir?



      Tütünlü ürünlerin zarar ve ziyanı o kadar çoktur ki bazı fakihler ve taklit mercileri bu konuya doğrudan eğilmiş ve konu hakkında görüşlerini açıklamışlardır.
      Ayetullah Mekarim Şirazi ve Ayetullah Behçeti, sigara içmeyi haram ilan eden müçtehitlerdendir.




      Sigara ve nargile içmek caiz midir?


      Ayetullah uzma Mekarim Şirazi, bu konu hakkında şunları söylemiştir: Eğer sigara ve öteki tütün ürünlerinin kullanılmasının beden için önemli bir zararının olduğu ilgili bilgili şahıslar tarafından onaylanarak tanıklıkta bulunulursa haramdır.


      Ayetullah Mekarim Şirazi sözlerini şöyle tamamlamıştır: Sigara dumanının önemli bir tehlike olduğu bir gerçektir. Sigara içenlerin çocukları ve yakınları da bu konuda güvende değillerdir. Dolayısıyla haram fetvasını mutlak olarak verdik.


      Ayetullah uzma Nuri Hamedani ise konu hakkında şöyle fetva vermiştir: Tütünlü ürünlerin tüketilmesiyle ilgili zararları dikkate aldığımızda, bu tür ürünlerin tüketilmesi caiz değildir.


      Ayetullah uzma Safi Gulpeygani ise şu ifadeleri kullanmıştır: Bu öldürücü ve aileleri yıkıcı tehlikeli madde din, iman, ruh ve toplum sağlığı ve şerefi için zararlıdır. Ondan sakındırmak devletin doğrudan sorumluluğunda ve herkes için şer'i bir farzdır.


      Ayetullah uzma İmam Seyyid Ali Hamaney'in bu konu hakkındaki fetvası: Tütün kullanımı zararın derecesine göre hükümde değişikliğe neden olmaktadır. Ve genel olarak tütün kullanımı eğer hatırı sayılır bir düzeyde bedene zarar verecek düzeyde ise caiz değildir. Ve eğer insan, ona (sigara ve tütün mamullerine) başlarsa bu aşamaya geleceğini bilirse yine caiz değildir.



      2030 Yılına Kadar 8 Milyon Kişi Sigaradan Ölecek


      İstatistiklere göre 2030 yılına kadar sigaradan 8 milyon kişinin öleceği tahmin ediliyor. Bu sayının % 80'ni geri kalmış ülkelerde veya orta halli ülkelerde gerçekleşecek.


      Her yıl tütünlü ürünleri kullandıklarından dolayı ölenlerin sayısı 6 milyon civarı. Bunlardan 600 bin kadarı pasif içicilerden oluşmaktadır. Sigaradan dolayı ölen sigara tiryakilerinin % 70'inin anne veya babası sigara bağımlısı.


      Nargile de bir tür tütün tüketme aracıdır. Son yıllarda nargile tüketimi oldukça artış kaydetmiştir. Maalesef bazı anne ve babalar küçük çocuklarına bile nargile konusunda gerekli özeni göstermemekte ve kullanmalarına izin vermektedirler!


      Nargile tüketimi bir çok yerde içinde 4000 bin çeşit kimyasal madde ihtiva eden ve 50 çeşit kanser oluşturucu özelliği olan sigaradan çok daha kötü ve zararlıdır.

      Yorum

      YUKARI ÇIK
      Çalışıyor...
      X