Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

VAKiT NAMAZLARININ CEM EDiLMESi

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    VAKiT NAMAZLARININ CEM EDiLMESi

    Selamunaleykum,

    Ben bir caferi olarak sunu merak ediyorum, aydinlatabilecek abilerimden ve kardeslerden cevap bekliyorum.

    gunluk farz namazlarin (ogle-ikindi) (aksam-yatsi) pes pese kilinabildigi konusunda hemen hemen butun islam alimleri hemfikir. Fakat neden biz sialar bunu bir adet haline getirmiscesine camilerimizde bile bunu yapiyoruz? yani en azindan bir imami bir cemaati olan bir camide bile bu boyle yapiliyor. Acaba ayri ayri kilmak daha uygun degil midir Ali siasi için? veya soyle sorayim; Ehl-i Beyt imamlari nasil yaparlardi (Genel olarak)? yani en azindan camilerde bu boyle olsada cemaate ornek teskil etse?

    Yanlis anlasilmasin konu cem edilebilir mi? edilemez mi? degil. Sadece bunu surekli yapmalarinda ozel bir sebep var mi? Yani suda bi sebep degil bence, iste çalisanlar için, veya musait olamayanlar için vs.

    Ben bunu buyuk bir eksik olarak gozlemledim, Bu konuda degerli fikirlerinizle aydinlatabilirseniz veya yanlisim varsa duzeltirseniz sevinirim

    #2
    Ynt: VAKiT NAMAZLARININ CEM EDiLMESi

    Bismillahirrahmanirrahim

    Aleykum selam

    Muhterem kardeşlerim, müstehap ve mekruh olan konularda tavsiye güzeldir, zorlama kötüdür. Allah'ın ve Resulü'nün tanıdığı bir ruhsattan yararlanmak isteyen kimseye kimse, niye yararlanıyorsun deme hakkına sahip değildir. Ferdi olarak her kesin önü açıktır. İsteyen istediği kadar ve istediği şekilde müstehaplardan yararlanabilir.
    Bir alimin güzel bir tespiti vardır. Diyor ki İslam ülkelerinde birçok insanın (özellikle gençlerin) namaz konusunda soğuk ve mesafeli davranmalarının başlıca nedenlerinden birisi, Allah'ın tanıdığı ruhsatları bizim onlardan esirgememizdir. Daha farzı bile kılmaya üşenen bir gence, sünnetleri de kılmayı dayatmak, birleştirme kolaylığını onlardan esirgemenin doğurduğu sonuç, ortadadır. Bugün örneğin Türkiye'de alınan en son statiklere göre namaz kılanların sayısı %14 civarlarında!! Elbette tek neden bu değildir, ama bu da önemli ve yabana atılmayacak nedenlerdendir. Resulullah'ın tabiriyle İslam kolaylık dinidir. Resulullah "Dini insanlara kolaylaştırın zorlaştırmayın" buyurmuştur.
    Her halükarda, zamanın getirdiği olumsuz şartlarda, fitne fesat ortamında alimlerimiz, insanlara böyle ortamlarda bile İslam’ın yaşanabilecek bir din olduğunu göstermek için ruhsatların önünü açmaya çalışmışlardır.
    Kaldı ki sünnetler sadece bunlarla sınırlı değil ki. Eğer gerçekten birileri burada kısmen bir sünneti kaçırdıklarının gailesini çekiyorlarsa, bunu başka sünnetlerle telafi edebilirler. Niye illa da burada ısrarcı davranıp başka sünnetlerde ihmalkar davranıyorlar? Bu konularda ısrarcı olan kardeşlerimiz, mesela gece namazı konusunda ne kadar duyarlı ve titizdirler?! Gece nazmı ve ibadeti ki Kur’an muhtelif ayetlerde onu mu’min ve muttakilerin özelliklerinden birisi olarak zikrediyor.
    Nice insanlarımız vardır ki aylar yıllar aradan geçer, bir gece kalkıp gece namazı kıldığını hatırlamaz. Hatta ben bir hayli yaşı geçmiş insanlar biliyorum ki daha gece namazının nasıl kılındığını bile bilmiyorlar...
    Rabbim hepimize rızasına kavuşma himmet ve gayretini nasip buyursun inşaallah.

    Yorum


      #3
      Ynt: VAKiT NAMAZLARININ CEM EDiLMESi

      Cevabinizdan dolayi tesekkur ederim hocam, Allah razi olsun.

      Yorum


        #4
        Ynt: VAKiT NAMAZLARININ CEM EDiLMESi

        bozo kardeşin;şia camiasında namazların neden sürekli olarak cem edildiği,Ehlibeyt imamlarının namazlarını sürekli cem ederekmi kıldıkları,cami camaatlerinde işi gücü olmayan müsait insanlarımız olmasına rağmen niçin ısrarla namazların cem edildiği,müsait olmadığından dolayı sünnetleri kılmayanların daha sonra müsait olduklarındada sünnet namazlarını eda etmekten kaçındıklarını,vel hasıl sünnet nafile ibadetlere nasıl yabancılaştığımız cevabını arar dururum.
        İmam humeyni'nin vasiyetinde gençlere namazlarını beş vakitte kılmaları ve sünnet namazlara gece namazlarına önem vermelerini tavsiye etmeleri;
        Benim kanaatimce; bu kalıplaşmış ve gelenekselleşmiş,gerekmediği halde ruhsat kullanma işini yavaş yavaş gevşetme ve zamanlada gerekmedikçe ruhsat kullanımına gidilmeme gibi bir düzenleme yapılabilir.

        Yorum


          #5
          Ynt: VAKiT NAMAZLARININ CEM EDiLMESi

          Bismillahirrahmanirrahim

          Eğer böyle bir zaruret ve maslahat söz konusu olsaydı, sözüne istinad ettiğiniz İmam Humeyni'nin (r.a) kendisi bunu hayatında rehberi olduğu islam Cumhuriyetinde uygulamaya koyardı. Kraldan daha kralcı olmaya gerek yok herhalde...

          Yorum


            #6
            Ynt: VAKiT NAMAZLARININ CEM EDiLMESi

            Bismillahirrahmanirrahim

            Zulfikar kardeş, yazınızdan alıntı yapmak isterken yanlışlıkla hepsini silmişim. Hakkınızı helal edin. Herhalükarda yazınızda da belirttiğiniz gibi biz hamdolsun başsız değiliz. Başımızda sözleri ve uygulamaları bize hüccet olan mercilerimiz var. Ne zaman bu konuda da farklı bir direktifte bulunsalar veya kendileri uygulamya geçseler, biz de inşaallah aynı yönde hareket edeceğiz merak etmeyin.

            Yorum


              #7
              Ynt: VAKiT NAMAZLARININ CEM EDiLMESi

              selamunaleykum
              hocamızdan özür dileyerek bir iki cümle arz etmek istiyorum.
              daha önce bu konuyu bir alimimizde aynen mürsel ağamızın dediği gibi açıklamış ek olarakta şunu söylemişti:bu zamanda insanlar üç zamanda camiye gelmiyorlar zor toparlıyoruz bu insanlar için bir kolaylık mektebin toplu hareketi içinde cem edilerek camilerde kılınıyor böylece insanlar hem camiye gelmiş oluyor hem namazkılmış oluyor
              vesselam
              "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

              Yorum

              YUKARI ÇIK
              Çalışıyor...
              X