Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

secde ayetleri

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

secde ayetleri

selamunaleykum
    değerli hocam secde ayetleri hakkında bilgi rica ediyorum:
    bizlere secde ayeti okunduğunda sessiz okunması gerektiği aksi halde o an odada olan eşyada dahil herşeyin üstüne secde farz olduğu öğretildi.böyle iken bir soru takılıyor aklıma:eşyalar cansız varlıklar iken nasıl olurda secde farz olur?
    yoksa bu sadece odaya birii heran girebilir ihtimali gözetilerek ihtiyaten mi uygulanmalıdır?
    secde ayetlerinin sırrı nedir,neden yasinden sonraki secdeler farzdırda öncesi değildir?
    hocam malumdur ki sonradan mektebimize geçen kardeşlerimiz bu forumda oldukça çoktur,ehli sünnette farz secdesinde başka şey okunmakta bizde başka:bu kardeşlerimiz için secdede okuduğumuz duayı ve anlamını yazarsanız sevinirim

şimdiden teşekkürederim
    allah teala ömrünüze ilminize bereket versin
    "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Ynt: secde ayetleri

Bismillahirrahmanirrahim

Aleykum selam

Muhterem kardeşim, Ehlibeyt mektebinde öyle bir şey yoktur. Secde ayetlerini sesiz okumak diye bir zaruret de yoktur. Ama okunursa duyan her kesin secde etmesi fazrdır. Eğer başkalarının secde etmesi istenmiyorsa o zaman başkaları duymayacak şekilde okunması gerekir.

Secde ayetlerinde secdenin farziyeti, o ayetlere secde emri bulunduğu içindir. Bu ayetlerin hepsinin Yasin'den sonra olduğu doğru değildir. Secde suresi Yasinden öncedir.

Bu secdede sedeye kapanmak yeterlidir. Ama herhangi bir zikir okunması müstehaptır. Subhanallah gibi.. Ama nakledilen duayı okumak daha iyidir. Söz konusu dua şöyledir:
    "La ilahe illellahu heqqan heqqa. La ilahe illellahu îmanen ve tesdîka. La ilahe illellahu ‘ubûdiyyeten ve riqqa. Secedtu leke ya rabbî te‘ebbuden ve riqqa, la mustenkifen ve la mustekbiren, bel ene ‘ebdun zelîlun że‘îfun hâifun mustecîr."

Meali:Allah'tan başka ilah yoktur; bu şüphe götürmeyen bir gerçektir. Allah'tan başka ilah yoktur; buna inanıyor ve tasdik ediyorum. Allah'tan başka ilah yoktur; ben O'na kulluk sunar ve emirlerine boyun eğerim. Ey Rabbim, kulluk ederek ve emirlerine boyun eğerek sana secde ettim. Ben kulluktan çekinen ve büyüklük taslayan değil de zelil, azabından korkan ve sana sığınan bir kulum.
    Secde ayetleriyle ilgi daha fazla bilgi için İlmihal kitabının 1093 ila 1099. meselelerini okuyun.

Yorum

Ynt: secde ayetleri

Kolaylık olsun diye ilgili bölümü buraya yapıştırıyorum:

Tilavet Secdesiyle İlgili Hükümler:

1093- Kur'an-ı Kerim'in şu dört suresinin her birinde bir secde ayeti vardır: "Necm, Alak, Secde ve Fussilet sureleri." Bu ayetlerden birini okuyan veya dinleyen kimsenin ayet bittikten hemen sonra bir secde etmesi gerekir. Eğer unutursa, aklına geldiği zaman secde etmelidir.

1094- İnsan secde ayetini okurken başka birisinden de işitirse, eğer bunu dinlemişse, iki secde etmesi gerekir; eğer dinlemeden kula-ğına değmişse, bir secde etmesi yeterlidir.

1095- Namaz dışında secde hâlinde iken secde ayetini okur veya onu dinlerse, başını secdeden kaldırıp yeniden secde etmesi gerekir.

1096- Secde ayeti, Kur'an okuma kastı olmayan birisinden veya gramofon cinsi bir şeyden işitilirse, secde yapılması gerekmez. Ama insanın kendi sesini ulaştıran bir araçtan işitilirse, secde etmek farz olur.

1097- Tilavet secdesi yenecek ve giyilecek şeyler üzerine yapılmaz. Ama namazda yapılan secde için gerekli diğer şartların gözetilmesi gerekmez.

1098- Tilavet secdesi, "secde ediliyor" denecek şekilde yerine getirilmelidir.

1099- Tilavet secdesi edilirken zikir edilmese bile, alnın secde niyetiyle yere koyulması yeterlidir. Tilavet secdesinde herhangi bir zikir söylemek, müstehaptır; ancak şu zikir daha iyidir: (zikir yukarıda aktarıldı)

Yorum

YUKARI ÇIK
      Çalışıyor...
      X