Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

12 emir hadisi

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

12 emir hadisi

Hocam, "Benden sonra 12 emir gelecektir, onlar kureyştendir" hadisi şerifi Şiilere ve bazı Sünnilere göre 12 İmam efendilerimizi kastediyor ama burada:

Haşimoğullarından denilmiyor da Kureyştendir deniliyor, yani daha geniş bir soydan bahsediliyor, eğer 12 imamları kastetse haşimoğullarından denmez miydi? Bu durumda acaba 12 emir hadisi ilk 3 halifeyide dahil eden halifeler silsilesini mi tarif ediyor? Çünkü Ebubekir Kureyşten ama Haşimoğlu değil, Ömer kureyşten ama Haşimoğlu değil, Osman kureyşten ama haşimoğlu değil. Eğer hadis 12 imamı kastediyorsa daha dar olarak kabileden değilde sülaleden bahsetmez miydi?

Ynt: 12 emir hadisi

Kimdir o halifeleri de kapsayan 12 kişi? Lütfen isimlerini sayın...

Yorum

Ben 12 imamın o 12 halife olduğundan şüphe etmiyorum ki, sadece şunu diyorum, acaba KUREYŞTENDİR ifadesinin kullanılmasının hikmeti nedir? Çünkü KUREYŞ kabile ismidir ve çok geniş bir insan kitlesini kapsar. Oysaki HAŞİMOĞULLARINDAN denseydi daha kesinlik kazanmaz mıydı 12 imam olduğu hakkında? Bunun bir hikmeti olmalıdır diye düşünüyorum. Çünkü Ebubekir, Ömer, Osman da Kureyşten ya o bakımdan soru işaretleri oluşuyor.

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Muhterem kardeşim, Şia kaynaklarında nakledilen hadislerde en ince ayrıntılarına kadar zikredilmiştir. Hatta isimleri bile verilmiştir. Ama maalesef 1. derece Sünni kaynaklarında bunlar kalmamış. Ama ikinci üçüncü derece bazı kitaplarda bazı rivayetlere rastlayabilirsiniz:
        Bunlardan bir kaçını buraya aktarmakla yetiniyoruz:

a) Abdulmelik bin Ümeyr diyor ki Cabir bin Semure’den şöyle dediğini duydum: “Babamla birlikte Resulullah’ın yanındaydım; Allah Resulü’nün şöyle buyurduğunu duydum: “Benden sonra 12 halife olacaktır. Sonra sesini biraz kıstı ve bir şey söyledi. Babama dedim ki kısık sesle ne söyledi? Babam dedi ki “Hepsi Haşim oğullarından olacak” dedi. (Yenabiü’l-Mevedde –Süleyman Kuduzi Hanefi-, s. 445, İstanbul baskısı)

b) İbn-i Abbas'tan şöyle rivayet edilmiştir:
        "Na'sel adında bir Yahudi Resulullah'ın (s.a.a) huzuruna gelerek:
        "Ya Muhammed, senden sonra yerinde oturacak vasilerin kimlerdir?" diye sordu. Resulullah (s.a.a): "Benim vasim Ali b. Ebi Talib'dir ve ondan sonra onun iki evladı Hasan ve Hüseyn'dir. Sonra da Hüseyn'in dokuz evladıdır." buyurdu. Yahudi’nin: "Ey Muhammed, onların isimlerini bana söyle" demesi üzerine Resulullah (s.a.a) şöyle devam etti: "Hüseyn'den sonra oğlu Ali, Ali'den sonra oğlu Muhammed, Muhammed'den sonra oğlu Cafer, Cafer'den sonra oğlu Musa, Musa'dan sonra oğlu Ali, Ali'den sonra oğlu Muhammed, Muhammed'den sonra oğlu Ali, Ali'den sonra oğlu Hasan, Hasan'dan sonra da Allah'ın hücceti Muhammed Mehdi'dir. Onlar toplam on iki kişidirler… Evlatlarımın on ikincisi gaybete çekilecek ve gözlere görünmeyecektir. Ümmetim için bir zaman gelecektir ki, İslam ve Kur'ân'dan sadece bir isim kalacaktır. Bu zamanda Allah onun (Mehdi'nin) kıyam etmesine izin verecek ve İslam'ı onun eliyle izhar edecek ve İslam'a yeniden hayat bağışlayacaktır."
        (Yenabiü’l Mevedde, s.440, ve Şeyh Muhammed ibn-i Ali El-Hanefi'nin "İthaf-u Ehl-il İslam" adlı kitabında)

c) Hafız Kenci-i Şafii uzun bir hadiste Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmiştir:
        "Benden sonraki imamlar şunlardır: Hidayetçi Ali, hidayete ermiş Hasan, adaletli (zulme karşı koyan) Hüseyin, dinin himayetçisi Ali ibn-i Hüseyin, çok bağışta bulunan Muhammed ibn-i Ali, halka yararlı Cafer ibn-i Muhammed, emin Musa ibn-i Cafer, güvenilir Ali ibn-i Musa, kılavuz Muhammed ibn-i Ali, çaba sarfeden Ali ibn-i Muhammed, derin ilim sahibi Hasan ibn-i Ali ve arkasında Meryem oğlu İsa'nın (a.s) namaz kılacağı Mehdi." (Feraid-üs Simtayn -Hafız Kenci-i Şafii-, c.2, s.152)

d) Cabir bin Abdullah şöyle diyor: "Allah'a, Resulü'ne ve emir sahiplerine itaat etmenin vacip olduğunu bildiren âyet indiği gün Peygamber'e sordum: "Allah ve Resulü'nü tanıyoruz. Ama emir sahiplerinin kimler olduğunu bilmiyoruz. Onlar kimlerdir?"
        Resul-i Ekrem (s.a.a) şöyle buyurdular: Onlar benim halifelerimdir. Onların ilki Ali bin Ebi Talib, sonra Hasan, sonra Hüseyin, sonra Ali bin Hüseyin, sonra da Tevrat'ta Bakır diye anılan Muhammed bin Ali'dir. Ey Cabir! Sen onu göreceksin. Gördüğünde benim selamımı ona iletirsin. Ondan sonra Cafer bin Muhammed Es-Sadık, sonra Musa bin Cafer, sonra Ali bin Musa, sonra Muhammed bin Ali, sonra Ali bin Muhammed, sonra Hasan bin Ali ve en sonuncusu Allah'ın yeryüzündeki hücceti ve kulları arasındaki saklantısı olan ve benim isim ve künyemi taşıyan Hasan bin Ali'nin oğludur."
        (Bu hadis Ehl-i Sünnet'in şu kaynaklarında nakledilmiştir: Yenâbi-ül Meveddet (Kunduzî el-Hanefî), S.114-117-494, Şevâhid-üt Tenzil (Hâkim el-Heskânî el-Hanefî), C.1, S.148, Ferâd-üs Simtayn (Hamavî), C.1, S.314.

Ayrıca bu hadisler olmasaydı bile, 12 sayısı başlı başına feraset ve basireti olanlar için hakkı bulmada çok önemli bir işarettir. Çünkü bu 12 sayısına, aradan 14 asır geçmesine rağmen Şia'nın 12 imam görüşünün dışında hiç bir Sünni alimden kesin ve kat’i bir yorum getirilememiştir.
        Ben yapılan yorumlardan birkaç numune verip kararı kendinize bırakacağım:

a) Bu Hadisin İbn-i Arabî Maliki Tarafından Yorumlanış Şekli:
        İbn-i Arabî, Sünen-i Tirmizî'ye yazdığı şerhte şöyle diyor:
        Hz. Resulullah'tan (s.a.a) sonra gelecek olan 12 ulu'l-emr ve imam, bizce şunlar olsa gerektir: Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali, Hasan, Muaviye, Yezid, Yezid oğlu Muaviye, Mervan, Mervan oğlu Abdulmelik, Velid, Süleyman, Ömer b. Abdülaziz, Abdulmelik oğlu Yezid, Mervan oğlu Muhamme-d'in oğlu Mervan, Seffah...
        İbn-i Arabî bu şekilde sırasıyla bütün zahiri halifelerin adını sayıp gitmekte ve kendi zamanına kadarki 27 Abbasî halifesini de bu rakama eklemeyi ihmal etmemekte, sonra da şöyle yazmaktadır:
        Bu isimler arasında ard arda hilâfetin başına geçenleri ayırırsak, 12. kişi Süleyman b. Abdulmelik olur ve böylece on iki sayısı tamamlanır. Ama eğer gerçek anlamda Hz. Re-sulullah'ın (s.a.a) halifeleri ve bu isimler arasında hakiki i-mamların kim olduğuna bakarsak, ancak beş kişiyi buluruz: İlk dört halife ve Ömer b. Abdülaziz!
        İbn-i Arabî, yukarıdaki ifadelerle sözünü tamamladıktan sonra açıkça şu cümleyi eklemektedir: "İşin doğrusu, ben bu hadisin anlamını çıkaramadım!!" (İbn Arabî'nin Sünen-i Tirmizî Şerhi, c.9, s.68, 69)

b) Ehl-i Sünnet’in tanınmış alimlerinden Kadı İyaz, Hz. Peygamber'in (s.a.a) halifelerinin sayısının 12'den fazla olduğunu iddia ederek şöyle der:
        Bu teoriye karşı çıkılamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.a) "Halifelerim 12'dir." demiş; ama "12'den daha fazla olmayacak." da dememiştir! Bu 12 kişinin halifelik makamına geçmiş olduklarından hiç şüphe yoktur; ama bu durum, sayılarının daha fazla olamayacağı anlamına da gelmez!!”
        (Sahih-i Müslim'e Nevevî Şerhi, c.12, s.201, 202 ve Fethu'l-Bârî, c.16, s. 339'daki söz onundur ve s.341'de de bunu tekrarlamaktadır.)

c) Meşhur Sünni alimlerinden bir diğeri, yani İmam Suyûtî ise şöyle der:

Hz. Resulullah'ın (s.a.a) bu hadisinde kastedilen şey; ard arda gelmemiş olsalar da, İslâm'ın bâki kaldığı sürece, yani kıyamete kadarki zaman sürecinde, hakkın ihkakı için kıyam edecek olan gerçek halifelerdir.
        Suyûtî ise şöyle devam eder:
        “Peygamber'in (s.a.a) sözünü ettiği 12 halifenin dördü, ilk dört halifedir; onlardan sonra Resulullah'ın (s.a.a) halifeleri sırasıyla şunlardır: Hasan, Muaviye, Abdullah b. Zübeyir, Ömer b. Abdülaziz; buraya kadar 8 kişi olmuş olur. Abbasî halifeleri arasında Emevîlerin Ömer b. Abdülaziz'i gibi olan Abbâsî halifesi Mehdi'yi de sayar, adil ve dürüst bir insan olan Abbasî halifesi Tahir'i de buna eklersek on kişi olurlar, böylece 2 kişi kalmış olur; onların da zuhur etmesini beklemek gerekiyor. Bunlardan biri, şüphesiz Hz. Resulullah'ın (s.a.a) Ehlibeyt'inin Mehdi'sidir.”
        (İbn Hacer'in es-Savaiku'l-Muhrika'sı, s.19; Suyutî'nin Tarihu'l-Hulefa'-sı, s.12. Bu yorumun doğru kabul edilmesi, Ehlisünnet ve Hilâfet Ekolü yanlılarının biri Mehdi olan iki imamın zuhurunu bekledikleri manasına gelir. Şia ise sadece bir imamın zuhurunu beklemektedir!)

d) Meşhur Hadisçi ve Buhari'yi şerheden İbn-i Hacer Askalani de, Buhariye şerh olrak yazdığı Fethu'l-Bâri adlı tanınmış eserinde şöyle yazar:“Bu 12 imamdan dördü, ilk dört halifedir ki onlar ortaya çıkmıştır zaten; geriye kalan sekizi de -herhalde- kıyamete kadar zuhur eder!!!” (Fethu'l-Bârî, c.16, s.341; Suyutî'nin Tarihu'l-Hulefa'sı, s.12)

Yorum

sağolun hocam

Yorum

Peki hocam osmanlı sultanlarına halife diyenler ve hala hilafet devleti kurmak isteyenler bu hadisi gormuyorlar mı ? açıkça kureyş diyor.

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Bunu onlara soracaksın kardeş...

Yorum

YUKARI ÇIK
              Çalışıyor...
              X