Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

ALLAHIN ELİ ?

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    ALLAHIN ELİ ?


    senin verdiğin ayette yed kelimesi "eliflam" takısı almış
    bu takı başına getirildiği kelimeye özel bir anlam katar
    yani mesela
    "yed" arapçada el demektir bu kelimeyi herkse böyle anlar
    ama "el-yed" denildiği zaman kasdedilenin bildiğimiz el olmadığı anlaşılır
    bu durumda "yed" kelimesi içinde bulunduğu cümleye göre değişik anlamlar ifade edebilir
    hatta yerine göre birşeyin sapı veya hayvanın ön ayağı anlamına dahi gelebilir

    bu durum Maide suresi ve lak suresinin 6. ayetlerindeki ma yani su kelimesi için de geçerlidir
    Maide 6. ayette ma kelimesi nekre olarak geçmiş ve su denince akla gelen ilkşey kastedilmiştir
    Alak 6. ayette ise ma kelimesinin önüne harfi tarif olan elilam getirilmiş ve bildiğimiz su değil de meni kast edilmiştir

    senin verdiğin Sad suresinin 75. ayetinde ise bu kelime (yed kelimesi) eliflam takısı olmadan kullanılmıştır
    ve yed denince akla gelen ilk şey yani el kast edilmiştir
    Tabii ki Allah'ın eli yarattıklarının hiçbirinin eline benzemez
    bu ise ayrı bir konu olup bunda zaten aramızda ihtilaf yok


    Bir ehli sunnet arkadaş böyle açıklama yapmış ben arapça fazla anlamam bir inceleyebilirmisiniz.
    ali hak ile hak ali iledir.

    #2
    ALLAHIN ELİ ?

    Bismillahirrahmanirrahim

    Bunlar kelime oyunundan başka bir şey değildir kardeş. Ayet yedullah diyor. “Allah’ın eli”. Burada Allah’a isnad edilen bir şey vardır, adı “El”dir. Bizim inkar ettiğimiz şey bu değil. Biz el kelimesinin lügat olarak başka bir anlama geldiğini iddia etmiyoruz. Biz diyoruz ki birçok ayette olduğu gibi Allah-u Teala bu ayetteki eli, istiare ve mecaz olarak kullanmıştır. İnsan genelde gücünü eliyle gösterdiği için, bazen bu kelime mecazen kudreti ifade etmek için kullanılır. Dolayısıyla “Allah’ın eli, onların elinin üstündedir” denildiğinde, yani Allah’ın gücü kudreti onların gücünün üstündedir, denmek isteniyor. Nitekim Yahudilerin “Allah’ın elleri bağlıdır” sözünde de kastedilen budur. Yani “Allah (haşa) acizdir, bir şey yapamıyor” demek istiyorlardı. Allah-u Tela da onlara nispet olarak “Onun her iki eli de açıktır” buyuruyor. Yani onun elleri büsbütün açıktır. Onu aciz bırakacak hiçbir şey yoktur. Her şeye kadirdir” buyurmak istiyor.
    Aynı şey başka dillerde de var. Mesela Türkçede “El üstünde el var” denildiğinde ne anlıyoruz? Yani her güçlüden daha güçlü birisi olabilir. Evet Allah için kullanılan “el” kelimesinde de kastedilen budur. Yoksa Allah’a bir el, bir ayak, bir göz bir yüz vb. şeyler isnat edilir ve bundan gerçek anlamları kastedilirse, bu, Allah’ın (haşa) bizim gibi mürekkep (bileşke) bir varlık olduğunu gösterir. Her bileşke varlık ecza ve parçalarına muhtaçtır. Onlar olmadan o bileşke tahakkuk etmez. Allah ise, her türlü ihtiyaçtan münezzehtir. Biz keyfiyetini bilmiyoruz, bahaneleriyle de bu mahzurdan kurtulmak mümkün değildir. Bilahare sonuç şu olur: Allah’ın ecza ve parçaları var, ama keyfiyetini biz bilmiyoruz. Sen keyfiyetini bil veya bilme, o ecza sahibiyse, eczasına muhtaçtır demektir.
    Eğer bu tür kullanımları gerçek anlamına hamledersek, şu ayetin bizi götüreceği sonuca bir bakın. Kur’an’da Allah-u Teala Rahman suresinde şöyle buyuruyor: “Kullu şey’in halikun illa vecheh.” (Her şey yok olacak, Allah’ın VECHİ -zahiri anlamıyla yüzü- hariç!) Şimdi eğer el kelimesinde olduğu gibi burada da Allah’ın gerçek anlamda bir yüzünün olduğunu söylersek, çıkan sonuç şu olur: Her şey, hatta Allah’ın eli, ayağı, gözü ve diğer organlarının hepsi (haşa) yok olacak, bir tek yüzü kalacak! Bunu aklı başında bir kimse söyleyebilir mi? Biz keyfiyetini bilmiyoruz demekle kurtulabilir misin bu mahzurdan?!
    Demek ki nasıl bu ayette yüz tabirinden gerçek yüz kastedilmemişse, el, göz vs. tabirlerde de durum aynıdır.
    Yüzden maksat Allah’ın zatı mukaddesidir. Çünkü yüz insanın şahsiyetini, kim olduğunu ifade eder. Bir kimsenin yüzü kapalı olursa, vücudunun her yeri gözükse dahi onu tanıyamazsınız.
    O halde ayetin anlamı şudur: “Her şey yok olacak, Allah’ın zatı hariç.”

    Yorum


      #3
      ALLAHIN ELİ ?

      Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)'a "O'nun yüzü dışında her şey helak olacaktır." (Kasas, 88) ayetinin anlamı soruldu.
      Buyurdu ki: «Bununla ilgili olarak ne söylüyorlar?»
      Soruyu soran kişi dedi ki: "Allah'ın yüzü hariç, her şey yok olacaktır." diyorlar
      Buyurdu ki: «Allah-ı tenzih ederim. Hiç kuşkusuz büyük bir laf etmişlerdir. Oysa bu ayetten kastedilen, Allah'a giden yol anlamında yüzün yok olmayacağıdır.»
      ali hak ile hak ali iledir.

      Yorum


        #4
        ALLAHIN ELİ ?

        Bismillahirrahmanirrahim

        Muhterem kardeşim, hadislerde, Allah'a giden yol, Allah'ın dini gibi tefsirler de yapılmıştır. Ama büyük müfessirlerimizin de buyurduğu gibi, bunlar vechin tali manalarıdır. Yani asl olan Allah'ın zatı mukaddesidir, ama tali anlam şudur ki bir türlü Allah'ın zatı mukaddesiyle alakası olan şeyler de onun zatına bağlı olarak baki kalacaktır. Allah'ın dini, Allah'a giden yol vb.

        Yorum


          #5
          ALLAHIN ELİ ?

          hocam bugun selefi arkadaş dedi ki

          Allah aşşağı iner yukarı çıkar hareket eder. ozaman mekana bağlı olmaz mı dedim. oda olmaz o hareket keyfiyetini bilmediğimiz bir hareket dedi.

          bende kuranda onalr allahı unuttu allahda onları unuttu ayeti var o zaman allahın mahiyetini bilemeyeceğimiz bir unutmasıda mı var ? çocuk sustu

          HASBUNALLAH

          Yorum


            #6
            ALLAHIN ELİ ?

            Harika kardeş... Gönlüne sağlık.
            Rabbim onlara da basiret versin inş...

            Yorum


              #7
              ALLAHIN ELİ ?

              Amin ecmain inş.
              HASBUNALLAH

              Yorum

              YUKARI ÇIK
              Çalışıyor...
              X