Hocam, Müslüman moğol hakanı Gazan Mahmud han Şii mezhebinden miydi? Bu konuda bilginiz var mı?
Duyuru
Daraltma
Henüz duyuru yok.
Gazan Mahmud han
Daraltma
X
-
Etiketler: Yok
-
Gazan Mahmud han
hocamızın izniyle şunları söylemek istiyorum. Kızılbaş türkler adlı kitapta mahmud gazan han ın şii olduğu delilleriyle yazıyor. Nitekim onun kardeşi olan olcayto hanın şii olduğu çok meşhurdur. Olcayto han şii olunca paraların üstüne resululah ve 12 imamın isimlerini yazdırmıştır. Ve ülkesinde ebubekir ömer ve osmanın isimlerinin dahi anılmasını yasaklamıştır.Kızılbaş türkler isimli kitap mutlaka okunmalı.
Yorum
-
Gazan Mahmud han
peki kızılbaş türkler derken caferi türkleri mi kastediyorsunuz? Bizim ülkemizdede kızılbaşız diyenler var ama caferilikle alakaları yok
Yorum
-
Gazan Mahmud han
[quote author=Barış87 link=topic=18180.msg109741#msg109741 date=1289145587]
peki kızılbaş türkler derken caferi türkleri mi kastediyorsunuz? Bizim ülkemizdede kızılbaşız diyenler var ama caferilikle alakaları yok
[/quote]Aslında ülkemiz`de yaşayan Alevi-Kızılbaş-Tahtacı-Nusayri (Ama Bektaşilik daha karışık.) diye bilinen Vatandaşlarımız`da kendilerini Caferi olarak görürler.Caferiyiz derler.Ama son yıllarda cehaletten ve Şiileşmekten çekindikleri için bu tanımı pek eskisi gibi kullanmıyorlar.
Ama buna rağmen geçtiğimiz yaz İzmir`de bir Alevi/Tahtacı etkinliğine katılan Sayın Selahattin Özgündüz konuşması sırasında "Bana diyorlar ki sen Caferisin Alevilerle ne işin var?Ben`de size soruyorum.Allah aşkına sizler aynı zaman`da Caferi değilmisiniz?" diye seslenice hep bir ağızdan:"CAFERİYİZ" cevabını alır.
Bütün 12 İmamcı Şiiler Caferidir.
Ayrıca zamanın`da 11.İmamın Cafer adlı oğlunu 12.İmam olarak tanıyanlar olmuş.Onlara`da Caferi denmiş.Ama günümüz`de onlar hiç kalmamıştır.
Yorum
-
Gazan Mahmud han
[quote author=mursel_aydin link=topic=18180.msg109749#msg109749 date=1289162342]
Bismillahirrahmanirrahim
Kardeş bu son cümlenize (11.İmamın Cafer adlı oğlunu 12.İmam olarak tanıyanlar olmuş.Onlara`da Caferi denmiş), kaynak göstereblir misiniz? Ben ilk defa duyuyorum doğrusu..
[/quote]Benim aklım`da öyle kalmış ama galiba 10.İmamın oğlu Cafer olacak.
Fahrettin Razi`nin Kelam`a Giriş adlı kitabının sonların`da bu tür görüş ayrılıkları abartılarak yazıyor.Hem 10.İmamın ölümünden oğlu Cafer`i İmam tanıyanlar olduğu sonra hem`de 11.İmamın ölümün`den sonra hata yapmışız gerçek İmam, Cafermiş diyenler olduğu yazıyor.Başka isimler ve görüş ayrılıklar`da yazıyor.
Ama ben daha önce Caferi denilen böyle bir grup daha olduğunu internette bir yerde okumuştum.
Yorum
-
Gazan Mahmud han
Bismillahirrahmanirrahim
Kardeş bunların hepsi hedef saptırmak, akıllarınca Caferileri İmam Cafer-i Sadık'tan koparıp da başka bir yerlere yamamak oyunlarıdır. Bir Şeyh Ebu Cafer Tusi'ye isnad ederler. Bir Ebu Cafer Muhammed b. Ferruh'a isnad ederler. Bu da yeni bir icad olsa gerek...
Yorum
Yorum