Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

istihare ve evlilik hakkında bir soru

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

selam aleykum hocam. size soracağım 2 tane soru var. vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim, Allah razı olsun.

1. istihareden çıkan sonuca uymak farzmıdır? istihare sonucuna aykırı davranmak caizmidir?
    2. evlilik konusunda imam Cafer Sadıkdan -aleyhisselam- "evlilikte velilerin izni gerekir" mealinde bir hadis biliyorum. ama bir arkadaştan da "veli izni şarttır ama esas olan şahsın kendi isteğidir. eğer veli izin vermesede şahıs kendi isteği ile evlene bilir" şeklinde bir söz duydum. o arkadaşada "bunu neye dayanarak söylüyorsun?" diye sormayı unuttum. şimdi hocam sorum şu: veli izni olmadan nikah caizmidir?

Bismillahirrahmanirrahim

1- Muhterem kardeşim, istihare, aklı kullanma ve gereken istişareleri ve araştırmaları yaptıktan sonra, yine de insan karar vermekte zorlanırsa, o zaman istihare edilir. Eğer insan istihareye amel etmeyecekse, hiç istihareye baş vurmazsa daha iyidir. Ama herhalükarda şer'i hüküm açısından istihareye uymak farz değildir.
    Ayetullah Behcet'e sormuşlar: İstihareye uymak istemeyen kimse, sadaka verirse, yeterli olur mu?
    Buyuruyor ki: Sadaka versin, tekrar istihare yapsın, eğer farklı çıkarsa yeni çıkan istihare sonucuna uysun.

2- Evvela izin konusu sadece bakire kız için söz konusudur. Saniyen veliden maksat sadece baba veya dededir. Eğer baba veya dede vefat etmişse, başka akrabaların izni şart değildir. Salisen, eğer baba veya dede imani açıdan denk olan kız ve erkeğin evliliğiyle muhalefet ederlerse, o zaman izin şartı kalkar.

Yorum

YUKARI ÇIK
    Çalışıyor...
    X