Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

para ve faiz

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

para ve faiz

Selamun Aleykum HOCAM
    Hocam benim bir miktar elimde param var,ama bunu nasil degerlendirecegimi bilmiyorum,acaba bu parami türkiyede her hangi bir bankaya belli bir faiz karsiligi yatira bilirmiyim?veya hangi sartlarda yatirsam caiz olur? yardimci olursaniz sevinirim?(ticaretten fazla anlamiyorum)

Ynt: para ve faiz

Bismillahirrahmanirrahim

Aleykum selam

Muhterem kardeşim, faizle çalışan bankalara yatıramazsınız. Ama eğer bir kurum, İslami akitlere uygun çalışıyorsa, ortaklık gibi, (böyle olduğuna güveniyorsanız) oraya yatırmanın bir sakıncası yoktur.

Yorum

selamunaleykum
      hocam bahsettiğiniz gibi kar ortaklığı ile çalışan bankalar günümüzde mevcut fakat birisinin yabancı ortaklığı olduğunu duymuştum bende.bunun dışındada açıkaçık söyleyimki gülene cemaatinin bankalarıda mevcut fakat gülenin itikatıda malumdur onun bankasına yatırmakta bir sakınca varmı peki kişisel olarak benim için o itikata hizmet etmek huzursuz edici ve kafamda soru işareti oluşuyor
      bunların dışındada bankalarda kasalar oluyor onlarda saklamanın sakıncası varmı?
      selamunaleykum
      "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

Tam olarak bilmiyorumki hangi banka faizle calisiyor,peki siz ne önerirsiniz hocam ne yapmaliyim?

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Aleykum selam

Muhterem kardeşlerim, ben ölçüyü verdim. Kimlerin bu ölçüye uyup uymadığını tespit etmek sizin göreviniz.

Yorum

Hocam bu gün ZEHRA TV de yasar topkaya´nin kounugu Bursa´da alimlik yapan FATIH DANYILDIZ hocaydi.Yasar topkaya bankalardaki faizi sordu,yani elimdeki parayi herhangi bir bankaya yatirip yani belli bir dönem icin sonra o paranin faizini coluk cocuguma yedire bilirmiyim.Hoca cevaben söyle söyledi;EGER AZ MIKTARSA KARINIZ SADAKA VERMELISINIZ,AMA COK PARA ISE, ELINIZE GECEN PARANIN HUMUSUNU VERDIKTEN SONRA GERI KALAN KISMI HELALDIR COLUK COCUGUNUZA YEDIRE BILIRSINIZ. VE MÜCTEYITLERIMIZIN GÖRÜSÜ BUDUR DEDI.
            Hocam aksam tekrarini veriyor sizde seyrede bilirsiniz.
            Peki hocam Fatih hocanin dedigi bu mücteyitler kim,nasil birisi helal diyor digeri haram?

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Muhterem kardeşim, Ayetullah Hamenei caiz bilmiyor. Diğer müctehidlerden sadece Merhum Ayetullah Tebrizi'nin humusu verlirse gerisi helaldir diye fetva verdiğini bliyorum. Diğer müctehidlerden aynı fetvayı verenlerin olduğunu duymadım. Her kes taklit ettiği müctehidin fetvasını öğrenmelidir.

Yorum

Değerli hocam bir kişi bir cehalet yapıp parasını bankaya yatırmışsa bu parayı nasıl temizlemeli veya o hatasını telafi etmek için ne yapmalıdır? Ayrıca diyelim ki 10 sene önce parasını bankaya yatırmış. 10 sene önce yatırdığı parayı çekip faizini istemese kendisi zarara girecektir. Böyle bir madur yakınım var bu konuda yardımınız için şimdiden Allah razı olsun.
                Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

"Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Muhterem kardeşim, taklit ettiği müctehidin fetvasını öğrensin. Caiz bilmeyenlere göre bu para sahibi belli olmayan mal hükmündedir ve az ise, fakire sahibinden taraf sadaka vermelidir, çok ise müctehidinine ulaştırmalı veya onun izin verdiği yere vermelidir.

Yorum

değerli kardeşin sorusunun kendisinin hangi ülke yaşadığı ve o ülke hangi kanunlarla yöneltiğine bağlı. eğer iranda yaşıyorsa orda parasının faizi olmadığı ve herhangi bir şirketle ortaklık amaçlı bir kar ve zarar olmak şartıyla anlaşma yaparak bu işe tevşik edebilir.

eğer türkiye ve diğer başka bir ülkede yaşıyor parasının faizini alabilir veya herhangi bir bankada kasa kıralayarak parasını o kasada faizsiz muafaza edebilir. onun içinde ne gibi bir şekilde paralarını değerlendireceğinize siz kendiniz uyarlayabilirsiniz. ne yazıktır ki yanlış fetvalar verilerek müslüman halkları yanlış bilgilendirmektedirler... imam dikmen

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Bir ilave de ben yapayım. Eğer söz konusu kardeş yukarıda fetva veren muhterem müctehide taklit etmek istiyorsa, buyursun yapsın. Yol açıktır. Hayır başka bir müctehide taklit ediyorsa, zaten taklit ettiği müctehidin fetvasını öğrensin demiştik. Ayetullah Hamenei'nin fetvası Aynen şöyledir:

Soru 826: Müslüman ülkelerin bankalarına yatırılan paralar karşılığında kâr payı almanın hükmü nedir?

Cevap: Mevduat eğer kâr almak niyetiyle borç ola-rak yatırılmışsa veya kâr almak sistemi üzerine ya da fazlalığa ulaşmak amacıyla olursa, fazlalığı almak caiz değildir.

Yorum

YUKARI ÇIK
                      Çalışıyor...
                      X