Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

İftar Vakitlerinin Farkı Hakkında

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

İftar Vakitlerinin Farkı Hakkında

Selamun Aleykum hocam,
    Benim sorun şu ki takiyye şeklinde Sünni bir ailede yaşayan bir Şii ya da Sünni bir grupta takiyye yapan bir Şii bu grupla ezan okunduğunda iftar açabilir mi? Yoksa kızıllığın gitmesini beklemek şart mıdır? Kızıllığın gitmesini bekleme süresi 15 dakikadır deniyor. 15 dakika ihtiyati olarak mı konmuş yoksa tam olarak 15 dakika mıdır. Mesela ben akşam ezanı okunduğu zaman bakıyorum 5 dakika sonra kızıllık göremiyorum. Gözümüzle baksak ve değerlendirsek yeterli midir? Teşekkürler.
    Akıllının cahile şaşırmasından daha çok cahil akıllıya şaşırır (ve onun davranışlarına hayret eder).‏

Ynt: İftar Vakitlerinin Farkı Hakkında

Bismillahirrahmanirrahim

Aleykum selam

Muhterem kardeşim, Ayetullah Hamenei'ye bu konuda sorulan soru ve cevabı şöyledir:

Soru: Genel toplantılarda ve resmî oturumlarda orucu iftar etmenin vakti hususunda Ehl-i Sünnet'e uymak caiz midir? Bu hususta Ehl-i Sünnet'e uymanın takiyye sayılmadığını ve bunu gerektiren başka bir neden de olmadığını görürse mükellefin vazifesi nedir?

Cevap: İftar vaktinin girmesinde mükellefin (ister Şia olsun ister Ehl-i Sünnet'ten) başkalarına uyması caiz değildir. Akşamın girdiğini ve gündüzün bittiğini bizzat kendisi veya şer'î bir delille tespit etmeden ihtiyari olarak iftar etmesi caiz değildir.

İftar vaktinin ölçüsü batıdan doğuya taraf yansıyan kızıllığın tamamen bertaraf olup batıda toplanmasıdır. Bizim yaptığımız gözlemlerimizde bu süre en fazla on dakikadır. Yine kendiniz de bizzat gözlemleyebilirsiniz.

Yorum

Mürsel aydın hocamızın affına sığınarak bir iki gözlemimi aktarmak istiyorum.Yaklaşık 4 yıldır ramazan orucumu şia fıkhına göre açıyorum ve bunun ne kadar büyük bir zorluk olduunu yakinen biliyorum.
      Akrabalaraımın,arkadaşlarımın ve komşularımın tamamının sünni olduğu bir toplumda bu 8-10 dakikayı geçirmek gerçekten büyük imtihan.

Akşam vaktinin girmesi mevsimlere ve aylara göre değişkenlik gösteriyor.Ben yaptığım gözlemlerde 4 ila 8 dakika arasında değiştiğini yakınen gözlemledim.Özelikkle ramaznın yaz aylarına geldiği bu yıllarda gökyüzü ve kızılıığı rahatlıkla görülebildiği için vaktin girdiğini gözümüzle kolayca anlayabiliriz.Ama sanırım 9 dakika bekleyen bir şii müslüman sonrasında gönül rahatlığıyla orucunu açabilir diyorum.Nacizane eklemek istedim
      Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
      İmam Ali (a.s)

Yorum

Beni şimdiden Ramazanda takiyye korkusu sardı. Şimdi burda ezan okundu. 8 dakika geçti halen kızıllık var. Benim orucumu açmak için beklemeye sebep oluşturmam gerekiyor. Nasıl mümkün olacak bilemiyorum.

Hocam size bir sorum daha olacak. Sünni bir ailede orucumu açmak zorundayım. Nasıl sebep belirteceğim bilemiyorum. Ailemle kızıllığı beklemeden ezan vakti orucumu açsam, daha sonra tekrar oruçlarımı tutsam olur mu? 61 e yakalanır mıyım? Ya da Şiilikte bilerek yediğim için 61 orucu diye birşey var mı? Daha sonra 90 gün tutmaya da razıyım.
        Akıllının cahile şaşırmasından daha çok cahil akıllıya şaşırır (ve onun davranışlarına hayret eder).‏

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Sorunuzu ve durumunuzu geniş ve detaylı bir şekilde fatwa@leader.ir adresine sorun.

Yorum

[quote author=yusuf83 link=topic=13057.msg83570#msg83570 date=1274462350]
            Beni şimdiden Ramazanda takiyye korkusu sardı. Şimdi burda ezan okundu. 8 dakika geçti halen kızıllık var. Benim orucumu açmak için beklemeye sebep oluşturmam gerekiyor. Nasıl mümkün olacak bilemiyorum.

Hocam size bir sorum daha olacak. Sünni bir ailede orucumu açmak zorundayım. Nasıl sebep belirteceğim bilemiyorum. Ailemle kızıllığı beklemeden ezan vakti orucumu açsam, daha sonra tekrar oruçlarımı tutsam olur mu? 61 e yakalanır mıyım? Ya da Şiilikte bilerek yediğim için 61 orucu diye birşey var mı? Daha sonra 90 gün tutmaya da razıyım.
            [/quote]Ben bu sorunun beerini gönderdim Ayetullah Hamaneinin fetva bürosunan yukarıdaki cevap geldi yani mutlaka beklemek gerekiyor...Ramazan geldiğinde ciddi anlamda herkeste bir sorun oluyor bu benim içinde geçerli ... Daha ilk günden kendimce 0 10 -15 dakikayı nasıl atlatırım diye planlar kuruyorum üzerine bide Teravih meselesi....bunlar yüzünde ben akarablarımın verdiği iftara gidemiyorum...gitsem ayrı bir dert gitmesem ayrı bir sıkıntı...ama herşeyden önemlisi doğru vakitte orucumu açmak beni cesaretlendiriyor...
            De ki: «İstediğinizi yapın; Allah, peygamberi ve mü’minler yaptıklarınızı görecektir. Sonra hepiniz, görülmeyeni ve görüleni bilen Allah'a döndürülecek­siniz. O size, yaptıklarınızı bildirecek­tir.»
            (Tevbe Suresi 105)

Yorum

Allah razı olsun cevaplarınız için. İlk Ramazan'ım olacağı için epey tedirginim. İlgili maile soracağım Mürsel Hocam.

Yorum

Mürsel Hocam, ilgili mail adresine sorumu sordum. Çok şükür cevabım da geldi, çok da sevindirici oldu kendi adıma. Benim durumumda olan kardeşlerim de yararlansınlar. Cevap;

Bu durumda sadece o günün orucunu kaza etmeniz gerekir.

Yorum

Sorunuzu da tam olarak yazın lütfen.

Yorum

Hemen hocam;

Sünni bir ailede orucumu açmak zorundayım. Nasıl sebep belirteceğim bilemiyorum. Ailemle kızıllığı beklemeden ezan vakti orucumu açsam, daha sonra tekrar oruçlarımı tutsam olur mu? 61 e yakalanır mıyım? Ya da Şiilikte bilerek yediğim için 61 orucu diye birşey var mı? Daha sonra 90 gün tutmaya da razıyım. Bu konu hakkında sizden bilgi istiyorum. Allah'a emanet olun.

Bu durumda sadece o günün orucunu kaza etmeniz gerekir.

Yorum

Ben bunun bahanesi olduğuna inanmıyorum. Zira günümüzde kimse sizi orucunuzu diyanet ezanından 10 dk geç açtınız diye asmaz, dışlamaz. Sadece nedenini izah ederseniz insanların size saygıyla, anlayışla yaklaşacağını düşünüyorum. Bence bu yöntemi deneyin. Yani beklenmeli ve süre tam olarak dolduğunda oruç açılmalı. Soranlara da izahı yapılmalı. Bu da bir çeşit tebliğdir, tanıtımdır.
                      nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
                      noktayı koyacak olan sensin anlasana
                      ...

Yorum

[quote author=meshedi313 link=topic=13057.msg90265#msg90265 date=1276778596]
                        Ben bunun bahanesi olduğuna inanmıyorum. Zira günümüzde kimse sizi orucunuzu diyanet ezanından 10 dk geç açtınız diye asmaz, dışlamaz. Sadece nedenini izah ederseniz insanların size saygıyla, anlayışla yaklaşacağını düşünüyorum. Bence bu yöntemi deneyin. Yani beklenmeli ve süre tam olarak dolduğunda oruç açılmalı. Soranlara da izahı yapılmalı. Bu da bir çeşit tebliğdir, tanıtımdır.
                        [/quote]

Haklısınız ancak bu benim ilk Şiiyken tutacağım orucum ve aileme Şii olduğumu söyleyemedim. Dışarıdan yorum yapılıyor ancak gelin görün ki olayın içinden öyle olmuyor. Herkese çorbalar konmuşken ezan vakti, top atılmışken hergün nasıl bir sebep belirtebileceğimin izahını bulmaya çalışıyorum. Hem de birkaç aydır. Şiilerin sapık olduğuna inanılan bir toplumda yaşıyoruz. Ailemin tepkisinden korkuyorum.

Yorum

[quote author=yusuf83 link=topic=13057.msg90269#msg90269 date=1276779383]
                          [quote author=meshedi313 link=topic=13057.msg90265#msg90265 date=1276778596]
                          [/quote]

Haklısınız ancak bu benim ilk Şiiyken tutacağım orucum ve aileme Şii olduğumu söyleyemedim. Dışarıdan yorum yapılıyor ancak gelin görün ki olayın içinden öyle olmuyor. Herkese çorbalar konmuşken ezan vakti, top atılmışken hergün nasıl bir sebep belirtebileceğimin izahını bulmaya çalışıyorum. Hem de birkaç aydır. Şiilerin sapık olduğuna inanılan bir toplumda yaşıyoruz. Ailemin tepkisinden korkuyorum.
                          [/quote]

Ben sizi çok iyi anlıyorum.

Sizlere bununla ilgili bi kesit aktarayım;

Çalıştığım yerdeki patronum katı sunni
                          Peygamberden sonraki en büyük kişi olarak İmam Hanife diyor
                          Bütün mezheplerin imamı ve ilmi denizler kadardır diyor
                          Başkasının ilmini kabul etmiyor !
                          Buna sahabeden kimseyi dahi saymıyor düşünün
                          Kütüphanesine bakmıştım iş görüşmesine geldiğimde ; Menakıb Yar Güzin, İmam Gazali, Ebubekir ile dolu...

Sonra benimle mülakatta bir çok kişinin geldiğini, birkaç kişiyi ayırdığını ve istememe sebeplerini saydı.
                          Biri sivaslı ve ALEVİDİR diye.
                          Birisinin baba ismi HAYDAR diye. ( Alevi olma ihtimali varmış )
                          Diğerlerini de açık diye.
                          Tabi ben pardesü ile gitmiştim.
                          Ve bana dediki sen gel işe başla, senin yüzünden nur akıyor
                          ve tesettürüne dikkat ediyorsun...
                          Şia olduğumu söylesem sanırım vay nursuzlar derdi herhalde

Ben Şia amellerini sürdürüyorum o şekilde namaz kılıyorum.
                          Allah'tan cami dibimizde oraya gidip kılabiliyorum
                          ki zaten işyerim namaz kılmaya da müsait değil..

Gel gelelim, oruç zamanı iftar burada açılacak.
                          E tabi Peygamberimizin s.a.a bir hadisi mevcut, ezan okunduğu zaman iftarınızı açmada acele ediniz.
                          Ben bir şia olarak 10dk geç açacağım ve burası kalabalık bir işyeri
                          Patronum durumu görünce tabiki serzenişte bulunacak ve ona bunu anlatacağımı biliyorum fakat anlamayacağına eminim.
                          Yine de Allah bilir.
                          Böyle durumlarda gerçekten zora düşüyoruz.
                          Tamam biz anlatmasına anlatırız ama karşı taraf katı ise anlamayacak bildiğini savunacak hatta diretecektir.
                          Ki zaten annemler geçen sene beni bu konuda bayağı zorladılar.
                          Surat astılar, namaz kılmayan oruç tutmayan biri bile benim geç açışıma karışma cüretinde bulundu..
                          Misafirliğe gittiğim yerlerde de aynı sorunla karşılaştım
                          Allah yardımcımız olsun bunun izahati dahil olmak üzere anlamaları da kabullenmeleri de zor.
                          Ancak ezan okunurken sofraya oturur arada odanıza birşey bakmaya gider 10 dk dönersiniz.
                          "Biz aşkı neynevada öğrendik hani o ihanet diyarında zulme meydan okuyarak baş kaldıran kızıl güllerle."

Yorum

[quote author=yusuf83 link=topic=13057.msg83570#msg83570 date=1274462350]

[/quote]

değerli dostum biz gökyüzünde kızılllık kalmayacak demedik sen yanlış anlamışsın.
                            Gökyüzündeki kızıllık orta noktaya ulaşacak ve diğer yarısına devrilmeye başladığı anda vakit girmiş demektir.Yoksa sen kızıllığın tamamen kaybolmasını beklersen sanırım bi 30 dk falan beklemen lazım.
                            Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                            İmam Ali (a.s)

Yorum

Evet SefaMerve kardeşim aynen öyle.

Bu konuda mirzehan kardeşimin özel mesajıyla da birlikte şöyle yapacağım; biraz vakit geçmesi için önden su dolu bardağımı alıp açmış gibi yapıp namazımı hemen kılayım sevabı fazla oluyor diyeceğim. Ama bugün öğrendim ki 1 gün kazası oluyormuş orucumu erken açtığım durumda. Eğer zoraki açmak zorunda kalırsam bunları da sonra kaza edeceğim. Arada bir de arkadaşımda açacağım.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X