Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

SÜNNİ MEZHEPLER

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: SÜNNİ MEZHEPLER

Zikir ehlinin Hazreti Ali olduğunda İslam düşünürleri karar kılmışlardır.

Maide Suresi”nin (5. Sure) 55. ayeti de Ehlibeyt'i işaret eder. Mescitte namaz kılınırken bir dilenci gelmiş ve sadaka istemiştir. Kimse bir şey vermemiştir. Bu sırada secdede olan Ali, dilenciye parmağındaki yüzüğü işaret etmiş ve onu almasını belirtmiştir. Dilenci yüzüğü alıp gittikten sonra bu ayet bu olayı anlatmak üzere inmiştir. Allah burada diyor ki: “Sizin veliniz ancak Allah'tır ve resuldur ve iman edenlerdir ki, onlar, namaz kılarlar ve rüku halindeyken zekat verirler.”

“Tevbe Suresi”nin (9. Ayet) 119. ayetinin de Ali için indiği kabul edilmiştir. Ayette diyor ki: “Ey inananlar, Allah'tan çekinin ve gerçeklerle beraber olun.” Burda, gerçekle anlatılanın Hazreti Ali olduğu kabul edilmiştir.

Ehlibeyt yoksul biçimde yaşamıştı. Ali ailesi üç gün üst üste yiyeceğini gelen bir dilenciye, bir öksüze ve bir esire vermek zorunda kalmıştı. “İnsan Suresi”nin (76. Sure) 8. Ayeti bu olayı işaret etmek ve örneklemek üzere inmiştir. Ayet diyor ki:

“Onlar, içleri çektiği halde, yiyeceklerini yoksula, öksüze ve esire verirler.”

Allah Bizi Eh-i Beyt as Yolundan Ayırmasın
    ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

paylaşım için Allah razı olsun

Yorum

Vehabilik mezhepleri red eder.Kendilerini Selefi Müslüman olarak adlandırırlar.Anlamı doğrudan Sahabeyi taklit eden demektir.

Yorum

VEHHABIYIM DIYEN VEHHABI GORMEDİM ŞU AN AMA SELEFIYIM DERLER.GERÇİ COGU HANBELI MEZHEBINE UYAR AMA UYMAYI ZORUNLULUK OLARAK GORMEZLER.

Yorum

Yaşadıkları coğrafyada ibadetler Hanbeliye göre yapıldığı için Hanbelilikle çok karıştırılırlar.
            Bunun harici Suudi Arabistan Halkının hepsi Vehabi değil.Gerçekte Ehli Sünnet olup sesini çıkaramayan çok kişi var.

Yorum

ya vehhabilik tam mezhep gibi degıl.yanı yuuzde yzu vehhabı olamyabiliyorsun.ben çok şafi gordum adam vehaabı dusuncesını benımsemiş...yanı vehhabılık bır dusunce akımı daha cok

Yorum

türkiyede şirk tevhid başta olmak üzere bir çok akaidi konularda hanefiler büyük oranda hanefilikten (bağlı oldukları maturidilikten) ayrılıp vahhabiliğe kaymış durumdalar...

Yorum

evet dediğim gibi abi.vehhabılık bır akım.adam hanefi ama itikadı vehhabı veya şafi ama itikadı vehhabi veye vehhabiye yakın.vehhabılık sunnilik ve şiilik gibi bir mezhep değil bir ekoldur.buda yayılmasını hzılandırıyor cunku ben mezhep degırtrdım vehhabı oldum demiyor kimse.adam sunniyim hanefiyim diyor ama vehhabı zıhnıyetınde oluyor

Yorum

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=16261.msg101976#msg101976 date=1283120429]
                    türkiyede şirk tevhid başta olmak üzere bir çok akaidi konularda hanefiler büyük oranda hanefilikten (bağlı oldukları maturidilikten) ayrılıp vahhabiliğe kaymış durumdalar...
                    [/quote]Türkiye`de ki Sünniler hala Maturidiyiz demelerine rağmen Maturidilik sadece lafta kalmış.Öyleki Atatürk Elmalılı Hamdi Yazır Hoca`dan Maturidi esaslara göre bir tefsir yazmasını ister ama Elmalılı Hamdi Yazır Hoca istemesine rağmen Matıridi kaynak bulamadığı için tam anlamıyla Maturidi bir tefsir yazmaz.Daha çok Eşari ama Matudiliğe yakın bir alim olan Fahreddin Razi`nin eserlerinden faydalanarak meşhur Elmalılı Tefsirini yazar.

Bu konuda çok değişik yorumlar yapılıyor.Yavuzun Mısır Seferi dönüşü yanında getirdiği Eşari din adamlarının bunda etkisi olduğu söyleniyor.

Ayrıca Türkiye`de 60`lı 70`li yıllarda Mısırdaki İhvani Müslimin hareketinin bunda etkisi olmuştur.Öyleki Şehbenderzade Filibeli Ahmet Hilmi`nin adını kimse bilmezken Muhammed Kutuplar, Seyit Kutuplar, Mevdudiler, Hasan El Bennalar, Said Havvalar Türkiye`de tanınıyordu.

Yorum

YUKARI ÇIK
                    Çalışıyor...
                    X