Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

vahiy evine hücum

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    vahiy evine hücum

    BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
    HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
    VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
    bundan sonra... bilindiği gibi Rasulullahın s.a.a vefatından sonra bazı "sahabeler" Hazretin cenazesini yerde bırakarak Sakifede hilafet kavgasına tutuşmuş, kendilerini halife ilan edip Rasulullahın s.a.a halifesini ise bu makamdan Rasulullahın s.a.a emrine rağmen uzak tutmuş, bununla da yetinmemişler, Rasulullahın s.a.a halifesinden kendileri için biat istemiştirler ve imam Ali a.s ile sadık sahabeler biat talebini redd etmiş, Hz. Fatıma s.a-ın evine toplanarak muhalefet bayrağı açmış, bunun üzerine arap kralı Rasulullahın s.a.a halifesinin ve kızının evine asker göndermiştir. bunlar her iki mezhebin hadis, tarih ve diğer kaynaklarında ittifak ile aktarılmış gerçekler, hakikatlerdir. ama ne var ki, bugünlerde nasibiler bunu inkar etmeğe, böyle bir şeyin olmadığını, bunun asılsız bir şey olduğunu idda etmeğe başladılar. biz inşaAllah arka-arkaya yapacağımz bir kaç çalışmayı bu konuya ayıracağız. bu konudaki ilk çalışmamızı da Ebu Bekirin kendi itirafı ile başlamak istedik. inşaAllah nasibiler kendi halifelerini yalancılık ile suçlamazlar.

    1-ci bölüm: hadisin geçtiği kaynaklar:


    [img height=600 width=960]http://velayet.files.wordpress.com/2011/08/ebu-bekir-kec59fke-hc3bccum-etmeseydim-taberani.jpg[/img]

    resimde gördüğünüz ehli sünnetin büyük muhaddisi Taberani'nin "Mucem el-Kebir" adlı kitabının 1-ci cild 62-ci sayfasıdır. işaretlediğim yerde şu hadis vardır (hadis uzundur fakat ben bize gerekli kısmını çeviriyorum ve hadisin geçtiği diğer kaynakları da ekliyorum):

    حدثنا أبوالزنباع روح بن الفرج المصري ثنا سعيد بن عفير حدثني علوان بن داود البجلي عن حميد بن عبد الرحمن بن حميد بن عبد الرحمن بن عوف عن صالح بن كيسان عن حميد بن عبد الرحمن بن عوف عن أبيه قال دخلت على أبي بكر رضي الله تعالى عنه أعوده في مرضه الذي توفي فيه فسلمت عليه وسألته كيف أصبحت فاستوى جالسا فقلت أصبحت بحمد الله بارئا فقال أما اني على ما ترى وجع وجعلتم لي شغلا مع وجعي جعلت لكم عهدا من بعدي واخترت لكم خيركم في نفسي فكلكم ورم لذلك أنفه رجاء أن يكون الامر له ورأيت الدنيا قد أقبلت ولما تقبل وهي جائية وستنجدون بيوتكم بسور الحرير ونضائد الديباج وتألمون ضجائع الصوف الاذري كأن أحدكم على حسك السعدان ووالله لان يقدم أحدكم فيضرب عنقه في غير حد خير له من أن يسيح في غمرة الدنيا ثم قال أما اني لا آسي على شئ الا على ثلاث فعلتهن وددت أني لم أفعلهن وثلاث لم أفعلهن وددت أني فعلتهن وثلاث وددت أني سألت رسول الله صلى الله عليه وسلم عنهن فأما الثلاث اللاتي وددت أني لم أفعلهن فوددت أني لم أكن كشفت بيت فاطمة وتركته وأن أغلق علي الحرب ووددت أني يوم سقيفة بني ساعدة كنت قذفت الامر في عنق أحد الرجلين أبي عبيدة أو عمر فكان أمير المؤمنين وكنت وزيرا ووددت اني حيث كنت وجهت خالد بن الوليد إلى أهل الردة أقمت بذي القصة فإن ظفر المسلمون ظفروا والا كنت ردءا أو مددا وأما اللاتي وددت أني فعلتها فوددت أني يوم أتيت بالاشعث أسيرا ضربت
    عنقه فإنه يخيل إلي أنه يكون شر الاطار إليه ووددت أني يوم أتيت بالفجاة السلمي لم أكن أحرقه وقتلته سريحا أو أطلقته نجيحا ووددت أني حيث وجهت خالد بن الوليد إلى الشام وجهت عمر إلى العراق فأكون قد بسطت يدي يميني وشمالي في سبيل الله عز وجل وأما لثلاث اللاتي وددت أني سألت رسول الله صلى الله عليه وسلم عنهن فوددت أني كنت سألته فيمن هذا الامر فلا ينازعه أهله ووددت أني كنت سألته هل للانصار في هذا الامر سبب ؟ ووددت أني سألته عن العمه وبنت الاخ فإن في نفسي منهما حاجة
    …Ulvan b. Davud el-Becelî, Humeyd b. Abdirrahman-Salih b. Keysan-Humeyd b. Abdurrahman b. Avf isnadıyla babası Abdurrahman b. Avftan şöyle rivayet eder: Vefat ettiği hastalığında ziyaret için Hz. Ebu Bekr'in huzuruna girip selam verdim... Ebu Bekr şöyle dedi: Ben ise, dünyada yaptığım üç şeye keşke yapmasaydım, yapmadığım üç şeyi de keşke yapsaydım, üç şeye de ne ola bunları Peygam­bere s.a.a soraydim diye üzülüyorum. Keşke yapmayaydım dediğim üç şey:

    1- Keşke Fatıma'nın evini açmayıp bıraksaydım ve üzerime harb kapılarını örtseydim.
    ….
    ….

    Taberani, "Mucem el-Kebir", 1/62
    Taberi, "Tarih et-Taberi", 2/353
    ibni Asakir, "Tarih", 30/417-418
    ez-Zehebi, "Tarih el-İslam", 3/118

    hadis Ebu Bekirden daha bir çok kaynakta rivayet edilmiştir. Belazurinin "Ensab el-Eşraf", Ebu Nuaymın "Hilyetul Evliya" kitapları bunlardan sadece bir kaç tanesidir. fakat biz sözün fazla uzamaması ve "her dalda meşhur olan kaynaklardan delil getirme" prensibine binaen bunlarla yetiniyoruz.

    2-ci bölüm: hadisin sıhhati:

    nasibiler Ebu Bekirin bu itirafına dayanımadıkları için diyorlar ki, hadisin senedinde Ulvan b. Davud vardır. Bende diyorum ki, hadisin senedinde Ulvan b. Davudun olduğu ve ehli sünnet rical ilmine göre Ulvan b. Davudun zayıf olduğu doğrudur fakat bu hadis sadece Ulvan b. Davud yolu ile rivayet edilmiş değildir. zira yukarıda bu hadisin geçtiği diğer kaynaklar arasında zikr ettiğim Taberi bu hadisi Ulvan b. Davud yolu ile aktarmamıştır aksine başka bir senetle aktarmış hadisten sonra ise şu notu düşmüştür:

    قال لي يونس قال لنا يحيى ثم قدم علينا علوان بعد وفاة الليث فسألته عن هذا الحديث فحدثني به كما حدثني الليث بن سعد حرفا حرفا وأخبرني أنه هو حدث به الليث بن سعد وسألته عن اسم أبيه فأخبرني أنه علوان بن داود
    Bana Yunus Yahya b. Abdullah'tan nakletti: Leys'in ölümünden sonra bize Ulvan geldi. Ben bu hadisi sordum, aynen Leys'in bunu rivayet ettiği kelimelerle anlattı ve bunu Leys'ten böyle duyduğunu söyledi.

    Taberi, "Tarih et-Taberi", 2/353

    yine hadisin geçtiği bir başka kaynak olan ibni Asakirde bu hadisi Ulvan b. Davud yolu ile değil tamamen değişik bir senet ile aktarmıştı. şimdi ibni Asakirin senedini görelim:


    [img height=600 width=960]http://velayet.files.wordpress.com/2011/08/ebu-bekir-kec59fke-hc3bccum-etmeseydim-ibni-asakir1.jpg[/img]

    resimde gördüğünüz ibni Asakirin “Tarih” kitabının 30-cu cildinin 417-ci sayfasıdır. işaretlenmiş yerde şu senet var:

    أخبرنا أبو البركات عبد الله بن محمد بن الفضل الفراوي وأم المؤيد نازيين المعروفة بجمعة بنت أبي حرب محمد بن الفضل بن أبي حرب قالا أنا أبو القاسم الفضل بن أبي حرب الجرجاني أنبأ أبو بكر أحمد بن الحسن نا أبو العباس أحمد بن يعقوب نا الحسن بن مكرم بن حسان البزار أبو علي ببغداد حدثني أبو الهيثم خالد بن القاسم قال حدثنا ليث بن سعد عن صالح بن كيسان عن حميد بن عبد الرحمن بن عوف عن أبيه

    ibni Asakir, "Tarih", 30/417

    azacık arapça okumayı bilenler bu senette Ulvan b. Davudun adının geçmediğini göre bilirler. ibni Asakir hadisi bu senet ile aktardıktan sonra Taberi gibi Ulvan b. Davud senedini de bildirmiştir.

    yine bu hadisi kendi tarih kitabında Ulvan b. Davud yolu rivayet eden ez-Zehebi ise hadisten sonra diyor ki:

    رواه هكذا وأطول من هذا ابن وهب، عن الليث بن سعد، عن صالح بن كيسان، أخرجه كذلك ابن عائذ
    Bu haberi bu tarzda daha uzunca olarak İbnu Vehb, b. Leys b. Sa'd yolu ile Salih b. Keysan'dan nakleder. İbnu Aiz de bunu rivayet eder.

    ez-Zehebi, "Tarih el-İslam", 3/118

    yani bu hadis değişik senetlerle rivayet edilmiştir. Bu senetlerden sadece birinde Ulvan b. Davud vardır, diğerlerinde Ulvan b. Davud yoktur. Taberi ve ibni Asakirin değişik senetlerle aktarması ve ez-Zehebinin bir diğer senedi daha zikr etmesi de dediklerimizin açık delilidir.

    Diğer yandan zaten ehli sünnet ve nasibilerin alimleri hadisin sıhhatini onaylamışdırlar. Şimdi de hadisn sıhhatini onaylayan ehli sünnet alimlerini görelim:

    1. Said b. Mansur: hadisin hasen olduğunu söyleyen ehli sünnet alimlerinden biri Said b. Mansurdur:

    أَبو عبيد في كتاب الأَمْوَالِ، عق وخيثمة بن سليمان الطرابلسي في فضائل الصحابة، طب، كر، ص، وقال: إِنَّه حديث حسن إِلاَّ أَنَّهُ ليس فيه شيءٌ عن النبي
    Bu hadisi Ebu Ubeyde "Kitab el-Emval"de, Akili ve Tabelsi "Fedail es-Sahabe"de, Taberani "Mucem el-Kebir"de, ibni Asakir "Tarihi Medine ed-Dimeşk"te ve Said b. Mansur "Sünen"de rivayet etmiştir. Ve Said b. Mansur hadisin hasen olduğunu söylemiştir.

    es-Suyuti, "Müsnedi Fatıma", sayfa 34-35
    Muttaki el-Hindi, "Kenzul Ummal", 5/252


    Peki Said b. Mansur kimdir? Şimdi de Said b. Mansurun ehli sünnet nezdinde sahip olduğu makamı öğrenelim:

    سعيد بن منصور (ع) ابن شعبة، الحافظ الامام، شيخ الحرم
    Said b. Mansur b. Şeybe, hafız, imam, haremin şeyhi

    ez-Zehebi, "Siyer", 10/586, 207-ci ravi

    2. Dia el-Makdisi: ehli sünnetin bu alimi de hadisin hasen olduğunu bildirmiştir:


    [img height=600 width=960]http://velayet.files.wordpress.com/2011/08/dia-el-makdisi-ebu-bekirin-itirafc4b1-hasendir.jpg[/img]

    resimde gördüğünüz ehli sünnet alimi Dia el-Makdisinin "Ehadis el-Muhtara" adlı kitabının 1-ci cild 90-cı sayfasıdır. işaretlenmiş yerde şu ifadeler var:

    قلت وهذا حديث حسن عن أبي بكر إلا أنه ليس فيه شيء من قول النبي ص
    Diyorum ki, bu hadis hasendir.

    Dia el-Makdisi, "Ehadis el-Muhtara", sayfa 90

    peki Dia el-Makdisi kimdir? Onun makamı nedir ehli sünnet açısından?

    الضياء المقدسي محمد بن عبد الواحد بن أحمد بن عبد الرحمن بن إسماعيل بن منصور ، الشيخ الإمام الحافظ القدوة المحقق المجود الحجة
    Dia el-Makdisi Muhammed b. Abdulvahid.... Şeyh, imam, hafız, muhakkik, hüccet

    ez-Zehebi, "Siyer", 23/126

    kaynak: Velayet

    #2
    Ynt: Ebu Bekir: "Keşke Fatıma'nın evine hücum etmeseydim": sünni kaynakları

    Allah razı olsun kardeşim.. seni ecir olarak İmam Zaman a.f.'in zuhurunda ona asker yapsın en önde.. elinde Kur'an ve velayet silahıyla..

    Yorum


      #3
      Ynt: Ebu Bekir: "Keşke Fatıma'nın evine hücum etmeseydim": sünni kaynakları

      Amin Ya Rabbel Alemin
      Ey Eba Abdullah... Gözler yaşlı kalmaya, kalpler zulmu sevmemeye söz verdi...

      Yorum


        #4
        Ynt: Ebu Bekir: "Keşke Fatıma'nın evine hücum etmeseydim": sünni kaynakları

        tüm Al-i Muhammed s.a.a sevdalılarını inşaAllah

        Yorum


          #5
          Ynt: Ebu Bekir: "Keşke Fatıma'nın evine hücum etmeseydim": sünni kaynakları

          [quote author=Qom_u_aşk link=topic=21454.msg129410#msg129410 date=1312854178]
          Allah razı olsun kardeşim.. seni ecir olarak İmam Zaman a.f.'in zuhurunda ona asker yapsın en önde.. elinde Kur'an ve velayet silahıyla..
          [/quote]
          De ki: «İstediğinizi yapın; Allah, peygamberi ve mü’minler yaptıklarınızı görecektir. Sonra hepiniz, görülmeyeni ve görüleni bilen Allah'a döndürülecek­siniz. O size, yaptıklarınızı bildirecek­tir.»
          (Tevbe Suresi 105)

          Yorum


            #6
            Ynt: Ebu Bekir: "Keşke Fatıma'nın evine hücum etmeseydim": sünni kaynakları

            ...

            Yorum


              #7
              Ynt: Ebu Bekir: "Keşke Fatıma'nın evine hücum etmeseydim": sünni kaynakları

              ehli sünnet rical alimlerinn bile nasibi olduğunu doğruladıkları ibni Kuteybe ed-Dinaveri "el-Maarif" adlı kitabında imam Ali a.s biografisi hakkında bilgi verirken imamın a.s çocukları arasında Hz. Muhsini de yazmıştır:

              [img width=960 height=600]http://velayet.files.wordpress.com/2011/08/muhsin-ibni-kuteybe.jpg[/img]

              resimde gördüğünüz ibni Kuteybenin "el-Maarif" adlı kitabın 102-ci sayfasıdır. işaretlenmiş yerde şu ifadeler var:

              ولد علي بن أبي طالب
              فولد علي الحسن والحسين ومحسناً وأم كلثوم الكبرى وزينب الصغرى وأمهم فاطمة بنت رسول
              الله صلى الله عليه وسلم
              Ali b. Ebu Talibin evlatları:

              Hasan, Hüseyin, Muhsin, Ümmü Külsümü Kebir ve Zeynebi Suğra anneleri Rasulullahın s.a.a kızı Fatımadır.

              ibni Kuetybe, "el-Maarif", sayfa 102

              daha sonra ibni Kuteybe imamın a.s evlatlarının her birisi hakkında ayrı-ayrı bilgi veriyor. Muhsin b. Ali a.s-a yetişince bakınız neler söylüyor:


              [img width=960 height=600]http://velayet.files.wordpress.com/2011/08/muhsinin-c59fehadei-ibni-kuteybe.jpg[/img]

              resimde gördüğünüz ibni Kuteybenin "el-Maarif" kitabının 103-cü sayfasıdır. işaretlenmiş yerde şu ifadeler var:

              محسن بن علي بن أبي طالب رضي الله تعالى عنهما:وأما محسن بن علي فهلك وهو صغير
              Muhsin b. Ali -Allah onlardan razı olsun- ve Muhsin b. Ali helak oldu ve o (imamın a.s çocuklarının) küçüğüdür.

              ibni Kuteybe, "el-Maarif", sayfa 103

              Yorum


                #8
                Ynt: Ebu Bekir: "Keşke Fatıma'nın evine hücum etmeseydim": sünni kaynakları

                Allah Peygamber s.a.a kızını incitenlere lanet esin. amin amin. amin.
                [center]
                ..ey ahle aalam agham Eli mazloome... یا ابا عبدالله الحسین
                [center]
                Bizleri öldürün! Zira Halkımızın bilinci daha da artacak!
                Şehid Seyyid Abbas Musavi(Eski Hizbullah Lideri)

                Yorum


                  #9
                  Ynt: Ebu Bekir: "Keşke Fatıma'nın evine hücum etmeseydim": sünni kaynakları

                  çalışmalarınızda başarılar diliyorum,Allah sizi her daim muvaffak kılsın inşallah
                  Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                  İmam Ali (a.s)

                  Yorum


                    #10
                    Ynt: Ebu Bekir: "Keşke Fatıma'nın evine hücum etmeseydim": sünni kaynakları

                    Keşkesi yok bu işin...yap yap sonra keşke de
                    sen iyi ol eğer iyi isen Tanrı seni ödüllendirecektir dindar olmasan bile.

                    Yorum


                      #11
                      Ynt: Ebu Bekir: "Keşke Fatıma'nın evine hücum etmeseydim": sünni kaynakları

                      [quote author=Hakim bi emrillah link=topic=21454.msg141429#msg141429 date=1327174795]
                      Keşkesi yok bu işin...yap yap sonra keşke de
                      [/quote]

                      doğru söze ne denir ki
                      Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                      İmam Ali (a.s)

                      Yorum


                        #12
                        Ynt: Ebu Bekir: "Keşke Fatıma'nın evine hücum etmeseydim": sünni kaynakları

                        peygamberin cenazsine katılmayan insna nasıl inanmış olabilir ki...
                        sen iyi ol eğer iyi isen Tanrı seni ödüllendirecektir dindar olmasan bile.

                        Yorum


                          #13
                          Ynt: vahiy evine hücum

                          [img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2013/06/fatimanin-sehadeti-taberi.jpg[/img][img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2013/06/fatimanin-sehadeti-taberi1.jpg[/img][img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2013/06/fatimanin-sehadeti-taberi2.jpg[/img]

                          resimde gördüğünüz Şeyh Taberi r.a’ın "Delailul Eimme" adlı kitabıdır, işaretlediğim yerde şu ifadeler var:

                          • [li]حدثني أبو الحسين محمد بن هارون بن موسى التلعكبري، قال: حدثني أبي، قال: حدثني أبو علي محمد بن همام بن سهيل (رضي الله عنه)، قال: روى أحمد ابن محمد بن البرقي، عن أحمد بن محمد الأشعري القمي، عن عبد الرحمن بن أبي نجران، عن عبد الله بن سنان، عن ابن مسكان، عن أبي بصير، عن أبي عبد الله جعفر بن محمد (عليه السلام)، قال: ولدت فاطمة (عليها السلام) في جمادى الآخرة، يوم العشرين منه، سنة خمس وأربعين من مولد النبي (صلى الله عليه وآله). وأقامت بمكة ثمان سنين، وبالمدينة عشر سنين، وبعد وفاة أبيها خمسة وسبعين يوما. وقبضت في جمادي الآخرة يوم الثلاثاء لثلاث خلون منه، سنة إحدى عشرة من الهجرة. وكان سبب وفاتها أن قنفذا مولى عمر لكزها بنعل السيف بأمره، فأسقطت محسنا ومرضت من ذلك مرضا شديدا، ولم تدع أحدا ممن آذاها يدخل عليها. وكان الرجلان من أصحاب النبي (صلى الله عليه وآله) سألا أمير المؤمنين أن يشفع لهما إليها، فسألها أمير المؤمنين (عليه السلام) فأجابت، فلما دخلا عليها قالا لها: كيف أنت يا بنت رسول الله؟ قالت: بخير بحمد الله. ثم قالت لهما: ما سمعتما النبي (صلى الله عليه وآله) يقول: ” فاطمة بضعة مني، فمن آذاها فقد آذاني، ومن آذاني فقد آذى الله “؟ قالا: بلى. قالت: فوالله، لقد آذيتماني. قال: فخرجا من عندها وهي ساخطة عليهما
                            bana Ebul Hüseyin Muhammed b. Harun b. Musa et-Telakburi anlattı, dedi ki: bana babam anlattı, dedi ki: bana Ebu Ali Muhammed b. Hümam b. Süheyl r.a anlattı, dedi ki: Ahmed b. Muhammed b. Berki bana Ahmed b. Muhammed el-Eşari el-Kummi’den, o Abdurrahman b. Ebi Necran’dan, o Abdullah b. Sinan’dan, o ibni Muskan’dan, o Ebu Basir’den, o da Ebu Abdullah Cafer b. Muhammed (imam Sadık a.s)'dan rivayet etti, dedi ki: «Hz. Fatıma s.a bisetin beşinci yılının Cemadiyü’l-Ahir ayının yirmisinde dünyaya geldi. Mübarek ömrünün ilk sekiz yılını Mekke’de on yılını ise Medine’de geçirmiştir. Babasının vefatının 75 gün sonra hicretinin 11. yılının Cemadiyü’l-Ahir ayının üçünde vefat etmiştir. Vefat nedeni Ömer’in emriyle Kunfuz’un kılıcının na’liyle yumruklayarak vurmasıdır. Bu darbe üzerine Hz. Fatıma s.a Muhsin’i düşürdü, çok şiddetli bir hastalığa düçar oldu. Kendisine eziyet edenlerden hiçbir kimsenin huzuruna girmesine izin vermedi. 2 kişi (Ebu Bekir ve Ömer) Müminlerin Emiri (imam Ali a.s)'dan kendileri için şefaatte bulunmasını istediler. Müminlerin Emiri (imam Ali a.s) istekte bulununca Hz. Fatıma s.a olumlu cevap verdi. O iki kişi Hz. Fatıma s.a’ın huzuruna varınca şöyle dediler: "ey Rasulullah s.a.a’in kızı! Nasılsın?" Hz. Fatıma s.a dedi ki: «Allah-u Teala’ya hamd olsun. Sizler Nebi s.a.a’in "Fatıma benden bir parçadır, ona eziyet eden kuşkusuz bana eziyet etmiş olur. Bana eziyette bulunan ise Allah-u Teala’ya eziyette bulunur" buyurduğunu işitmediniz mi?» dediler ki: "Evet işittik" Hz. Fatıma s.a dedi ki: "Allah’a kasem olsun ki, ikiniz de bana eziyet ettiniz" Hz. Fatıma s.a onlara karşı hışım doluyken o ikisi O’nun huzurundan çıktılar.»

                            Şeyh Taberi r.a, "Delailul Eimme", sayfa 45-46, Hz. Fatıma s.a’ın vefat ve defni hakkındaki haberler babı
                            [/li]

                          bu hadisin senedinde yer alan tüm raviler sika (güvenilir) ve fazilet sahibi kişilerdir, hadisin senedi de muttasıldır. inşaAllah şimdi hadisin sıhhatini onaylayan muhaddislerden bazılarını aktaracağız.

                          1. Şeyh Abbas Kummi (الشيخ عباس القمي): konu hakkında yazdığı "Beytul Ahzan" kitabı meşhurdur, bu hadisi de o kitapta rivayet ederken hadis hakkında diyor ki:

                          • [li]وروى محمد بن جرير الطبري الإمامي بسند معتبر عن أبي بصير، عن أبي عبد الله عليه السلام
                            ve Muhammed b. Cerir et-Taberi el-İmami muteber isnad ile Ebu Basir’den, o da Ebu Abdullah (imam Cafer es-Sadık a.s)'dan rivayet etmiştir.

                            Şeyh Abbas Kummi r.a, "Beytul Ahzan", sayfa 189
                            [/li]

                          2. Şeyh Mamekani (الشيخ عبد الله المامقاني): "Tenkihul Makal" gibi büyük rical ansiklopedisinin müellifidir, hadisin sıhhati hakkında şunları söylemektedir:
                          • [li]عن دلائل الإمامة لمحمد بن جرير الطبري الإمامي مسند بسند قوي عن أبي بصير، عن أبي عبد الله عليه السلام
                            Muhammed b. Cerir et-Taberi el-İmami "Delailul Eimme" kitabında, müsned olarak kavi (güçlü) isnad ile Ebu Basir’den, o da Ebu Abdullah (imam Cafer es-Sadık a.s)'dan rivayet etmiştir.

                            Şeyh Mamekani r.a, "Mirahul İkmal", 3/267
                            [/li]

                          3. Şeyh Mirze Cevad Tebrizi (الميرزا جواد التبريزي): muteahhirin ulemanın büyüklerinden ve müslümanların taklit mercilerindendir. "Siratun Necat" adlı kitabında kendisine konu hakkında verilen bir soruyu cevaplarken bu hadisi "Delailul Eimme" den rivayet etmekte ve hadisin sıhhati hakkında şöyle demektedir:

                          4. Seyyid Cafer Murtaza el-Amuli (السيد جعفر مرتضى العاملي): muteahhirin ulemanının büyüklerinden ve araştırmacı alimlerdendir. konu üzerine yazdığı "Zehra s.a’nın müsibeti" adlı kitabında bu hadisi delil olarak sunmakta ve hadis hakkında şu hükmü vermektedir:

                          Yorum


                            #14
                            Ynt: vahiy evine hücum

                            [img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2012/08/sehadet-kuleyni.jpg[/img][img height=350 width=224]http://velayet.files.wordpress.com/2012/08/sehadet-kuleyni1.jpg[/img]

                            resimde gördüğünüz Şia ve nasibilerin ittifak ile güvenilirliğini onayladıkları, Sikatulislam (İslamın güvenci) olan Şeyh Kuleyni r.a'ın "el-Kafi" kitabıdır, işaretlediğim yerde şu ifadeler var:
                            • [li]محمد بن يحيى، عن العمركي بن علي، عن علي بن جعفر أخيه، أبي الحسن (عليه السلام) قال: إن فاطمة (عليها السلام) صديقة شهيدة وإن بنات الانبياء لا يطمثن
                              Muhammed b. Yahya bana Amrek b. Ali'den, o Ali b. Cafer'den, o da kardeşi Ebul Hasan (imam Musa Kazım a.s)’dan anlattı, dedi ki: "Fatıma s.a, sıddıka ve şehitti. Nebilerin kızları, hayız kanını görmezler."

                              Kuleyni r.a, "el-Kafi", 1/458, Hüccet kitabı, hadis 2
                              [/li]


                            bu hadisin isnadı sahih’tir, hadisin senedinde yer alan tüm raviler güvenilir ve hadisin isnadı da muttasıldır. şimdi inşaAllah ilk önce hadisin ravileri hakkında rical kitaplarından bilgi verecek, daha sonra ise hadisin sıhhatini onaylayan muhaddislerden bir kaçını zikredeceğiz.

                            1. hadisin ravileri hakkında rical kitaplarından bilgi: bu hadisi Şeyh Kuleyni r.a 3 ravi aracılığı ile imam Kazım a.s’dan rivayet etmiştir ki, bu ravilerin her üçü Şia’nın gururu olan büyük alimlerdir. şimdi inşaAllah onlar hakkında bilgi vereceğiz:

                            1-1. Ali b. Cafer (علي بن جعفر): hadisimizin ilk ravisi olan bu şahıs imam Cafer Sadık a.s’ın oğlu ve imam Musa Kazım a.s’ın kardeşidir. imam Sadık, imam Kazım, imam Rıza, imam Cevad ve imam Hadi’nin -hepsine binlerce kez selam olsun- ashabındandır. Şeyh Tusi r.a onun biografisinde diyor ki:

                            • [li]علي بن جعفر أخو موسى بن جعفر بن محمد بن علي بن الحسين بن علي بن أبي طالب صلوات الله عليهم، جليل القدر ثقة
                              Ali b. Cafer, Musa b. Cafer b. Muhammed b. Ali b. Hüseyin b. Ali b. Ebu Talib s.a’ın kardeşi, yüce bir kişidir, sika (güvenilir)’dir.

                              Şeyh Tusi r.a, "Fihrist", sayfa 88, 367-ci ravi
                              [/li]


                            onun hakkında daha fazla bilgi ala bilmek için türkçe sitelerden birine link bırakıyorum, bkz: Ali b. Cafer a.s

                            1-2. Amrek b. Ali (العمركي بن علي): hadisimizin ikinci ravisi ve Ali b. Cafer a.s’ın öğrencilerindendir, Necaşi r.a onun biografisinde diyor ki:



                            1-3. Muhammed b. Yahya r.a (محمد بن يحيى): hadisimizin üçüncü ravisi ve Kuleyni r.a’ın şeyhlerindendir, Necaşi r.a onun biografisinde şu bilgileri vermektedir:
                            • [li]محمد بن يحيى أبو جعفر العطار القمي ، شيخ أصحابنا في زمانه ، ثقة ، عين ، كثير الحديث
                              Muhammed b. Yahya, Ebu Cafer el-Attar el-Kummi, kendi zamanında ashabımızın şeyhi, güvenilir, seçkin ve çok hadis rivayet edendir.

                              Necaşi r.a, "Rical", sayfa 353, 946-cı ravi
                              [/li]


                            görüldüğü gibi hadisimizin tüm ravileri güvenilir ve ulemanın büyüklerindendir ki, bu kadarı hadisin sıhhati için yeterlidir. ancak biz hadis hakkında muhaddislerin hükmünü de eklemeyi gerekli görüyoruz.

                            2. hadisin sıhhatini onaylayan alimler: hadisimizi Şehidi Sani ve Allame Meclisi başta olmak üzere mektebin büyük muhaddisleri onaylamıştırlar. şimdi onların kendi kitaplarından hadis hakkındaki hükümlerini aktarıyoruz.

                            2-1. Şehidi Sani Hasan Zeynuddin (الشهيد الثاني الحسن بن زين الدين): Şia’nın büyük alimlerindendir, hicri 1011 yılında şehid olmuştur, hakkında geniş bilgi için linke baka bilirsiniz, bkz: Şehidi Sani

                            Şehidi Sani r.a bu hadisi "el-Kafi"den rivayet ederken sıhhati hakkında diyor ki:



                            2-2. Şeyh Bahaddin el-Amuli (الشيخ ببهاء الدين العاملي): Şia’nın büyük alimlerinden ve iftihar kaynaklarındandır, hicri 1031 yılında vefat etmiştir.

                            bu hadisi rivayet ettikten sonra hadisin sıhhati hakkında diyor ki:



                            2-3. Şeyh Muhammed Taki el-Meclisi r.a (الشيخ محمد تقي المجلسي): Şia’nın büyük alimlerindendir, "Bihar el-Envar"ın müellifi Allame II Meclisi r.a’ın babasıdır. Şia dünyasında I Meclisi olarak meşhurlaşmıştır, hicri 1070 yılnda vefat etmiştir.

                            Şeyh I Meclisi r.a bu hadisi Şeyh Saduk r.a’ın "Fakih" kitabının şerhinde rivayet ederken hadis hakkında diyor ki:



                            2-4. Allame II Meclisi r.a (العلامة المجلسي): "Bihar el-Envar" kitabının müellifi ve yukarıda hakkında bilgi verdiğimiz Şeyh I Meclisi’ni oğludur, hicri 1111 yılında vefat etmiştir, "el-Kafi"ye yazdığı şerhte hadis hakkında diyor ki:


                            2-5. Şeyh Mirze Cevad Tebrizi (الميرزا جواد التبريزي): muteahhirin ulemanın büyüklerinden ve müslümanların taklit mercilerindendir. "Siratun Necat" adlı kitabında kendisine konu hakkında verilen bir soruyu cevaplarken bu hadisi "el-Kafi"den rivayet etmekte ve hadisin sıhhati hakkında şöyle demektedir:


                            2-6. Seyyid Cafer Murtaza el-Amuli r.a (السيد جعفر مرتضى العاملي): muteahhirin ulemanının büyüklerinden ve araştırmacı alimlerdendir. konu üzerine yazdığı "Zehra s.a’nın müsibeti" adlı kitabında bu hadisi delil olarak sunmakta ve hadis hakkında şu hükmü vermektedir:

                            Yorum


                              #15
                              Ynt: vahiy evine hücum

                              Şeyh Taberi r.a’ın "Delailul Eimme"

                              Üstad bu Taberi'nin tam olarak adı nedir acaba? Hangi yıllarda yaşamıştır?
                              Benim bildiğim TABERİ ve TABERSİ ADIYLA birçok alim var.
                              Acaba İsmini yazdığınız Alim şu aşağıdakilerden biri mi, başka birisi mi? :




                              Bildiğim kadarıyla 2 Tabersi daha da var...




                              Ayrıca Kafi'de geçen şu rivayeti izah eder misiniz?.:
                              "Fatıma s.a, sıddıka ve şehitti. Nebilerin kızları, hayız kanını görmezler."
                              http://www.youtube.com/user/TarihinTozu/videos https://vimeo.com/user12861987/videos

                              Yorum

                              YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X