Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

3 Soru : İfk - Ümmü Gülsüm - Kays

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

3 Soru : İfk - Ümmü Gülsüm - Kays

Selamün Aleyküm,

Muhterem Kardeşlerim,
    Cevaplarını net olarak bilmediğim, 3 Soru var,
    Yardım edecek Canlara duacıyım :

1- İfk Olayında İmam Ali'nin rolü var mıdır ?
    2- Hz. Ali'nin kızı Ümmü Gülsüm kiminle evlenmiştir? (Gerçekten böyle biri yaşamış ise)
    3- Hz. Ali'nin, Zahiri Halifeliği Döneminde Kays bin Sad bin Ubaye'yi Mısır Valiliğinden almasının nedeni nedir?

Saygılar, Allah'a emanet olun...
    http://www.youtube.com/user/TarihinTozu/videos https://vimeo.com/user12861987/videos

Ynt: 3 Soru : İfk - Ümmü Gülsüm - Kays

"Sabırlı olun, çünkü Allah sabredenlerle beraberdir." Enfal - 46
    http://www.youtube.com/user/TarihinTozu/videos https://vimeo.com/user12861987/videos

Yorum

[quote author=Aşk Kervanı link=topic=25317.msg171638#msg171638 date=1386530766] Selamün Aleyküm, Muhterem Kardeşlerim, Cevaplarını net olarak bilmediğim, 3 Soru var, Yardım edecek Canlara duacıyım : 1- İfk Olayında İmam Ali'nin rolü var mıdır ? 2- Hz. Ali'nin kızı Ümmü Gülsüm kiminle evlenmiştir? (Gerçekten böyle biri yaşamış ise) 3- Hz. Ali'nin, Zahiri Halifeliği Döneminde Kays bin Sad bin Ubaye'yi Mısır Valiliğinden almasının nedeni nedir? Saygılar, Allah'a emanet olun... [/quote]

birinci sonrunuzu tam anlamadım biraz açar mısınız? Hz. Ali (a.s) ifk olayından sonra peygambere Aişe'yi boşamasını söyledi ama onun dışında bilgim yok...
      ikinci sorunuza gelince asla böyle bir evlilik gerçekleşmedi

baha eddin ali bin hamid el huseyni ennecefi anvar al mudia kitabında birinci cildinde şoyle rivayet edilmektedir hz.imam cafer sadıka hitaben insanlar bize imam ali kızı ümmü gülsümü falanla evlendirdi diye güya hüccet ediyorlar yaslanmış olan cafer sadık a.s.dogruldu ve dedi ki sizler imam alinin kızını falanla nikahladıgına inanıyormusunuz ellerini şaplatarak ey yüce allah acaba imam ali aralarında bir değişim yapamazmıydı bunu hiccet sayanlar yalancılardır.ibni abbas şoyle rivayet etmekte- falan olan eger bana ümmü gülsümü vermesse seni zemzem suyundan ve hacılara yardım işinden men ederim bunun üzerine ibni abbas imam aliye ısrarı ve falanın taassubunu ve tehdidini görünce imam ali m.s.necran kentinde bulunan sahife bint cerberbeh isminde bir cinniye haber salar ve ona ümmü gülsümün misaline bürünmesini emreder misal olan cinni gözlerin gercek olan ümmü gülsümü görmesini engeller ve cinni falanla evlenir falan taki bunu fark edince şoyle der ey beni haşimden olan ehlil beyt dünyada sizden büyük sihirbaz yokturi insanlara bunu yayacakken öldürüldü
      envarul numani c.1 s. 38-48

Tarih kitaplarında okuduğum kadarıyla Muaviye Kaysı kendi tarafına çekmeye çalıştığı bunun için ona mektuplar gönderdiği bu mektuplardan istediğini elde edemediği ama yine de kendi meclisinde Kays ile mektuplaştığını söyleyerek haberin Hz. Ali'ye ulaşmasını sağlayıp bir bakıma Hz. Ali'nin Kaystan şüphe edip onun oradan azledilmesine sebep olduğu şelinde...

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
      أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
      Ebu Nevves

Yorum

İfk olayının ümmül mü'minin Aişeyle alakası yok. Ümmü Habibe ile ilgiliydi diye biliyorum. ve İmam Ali a.s'a atfedilen sözü onun değil ümmül Mü'mini Aişe'nin söylediğini biliyorum.

diğer soruların cevabını bilmiyorum.

Yorum

İfk olayı Hz. Mariye ile ilgilidir.

Yorum

[quote author=Elmeddin date=1389103961 link=topic=25317.msg172060#msg172060]
            İfk olayı Hz. Mariye ile ilgilidir.
            [/quote]
            evet doğrudur.

Yorum

Öncelikle cevap veren Kardeşlerime Teşekkür ediyorum.

1- İFK OLAYI

İfk Olayının Hz. Aişe veya Hz. Mariye ile ilgili olduğu rivayetleri var.
              Kaynaklar daha çok 1. ismi gösterse de bunun pek bir önemi yok.
              Çünkü ikisi de neticede peygamber eşidirler.
              Ve Efendimize olan saygı ve Muhabbetimiz, her 2 Ümmül Müminin'den bahsederken Peygamberin Hatır ve Hürmetini göz önünde tutmamızı gerekli kılar. Biz bu iaddianın çirkin bir iftira olduğunu kabul ediyoruz.

Benim Sorum :
              İfk Olayı ile ilgili Ali'nin bir sözü, görüşü olmuş mudur?

Sünni kaynaklarda hiç şık olmayan rivayetler var.

Seveydi :
              "Hz. Ali (a.s) ifk olayından sonra peygambere Aişe'yi boşamasını söyledi ama onun dışında bilgim yok..."

İşte ben bu söze şaşırıyorum. Gerçekten Hz. Ali bu sözü söylemiş mi?

Bir peygamber eşine bu çirkin iftirayı atanlardan Abdullah bin Übey, Mistah, Hamne ve Hasan bin Sabit'e Şeri had uygulanmıştır.

Peygamberimizin görüşünü sorduğu diğer sahabeler ise müsbet konuşmuşlardır. Örneğin Gencecik bir insan olan Usame bin Zeyd :
              "Ya resulullah, O Senin Ailendir. Biz Onun hakkında ancak hayır biliriz." demiştir.

Bu konuda şu ayet inmiştir : (Kadri Çelik meali) Nur Suresi :

12- Onu işittiğiniz zaman, erkek mü’minler ile kadın mü’minlerin birbiriniz hakkında hayırlı bir zanda bulunup, «Bu, açıkça uydurulmuş iftira bir sözdür» demeleri gerekmez miydi?

13-
              Ona karşı dört şahitle gelmeleri gerekmez miydi? Şahitleri getirmediklerine göre, artık onlar Allah katında yalancıların ta kendileridir.

23- İffetli, bir şeyden habersiz ve mü’min kadınlara zina suçu atanlar, dün­yada ve ahirette lanetlenmişlerdir ve on­lar için büyük bir azap vardır.

24-
              O gün kendi dilleri, elleri ve ayakları, yap­tıklarına dair aleyhlerinde şahitlikte bulunacaklar­dır.

İmam Ali'nin boşama ile ilgili rivayeti bu ayetler ile çelişmiyor mu?

Yorum

2 Ümmü GÜLSÜM Evliliği

Şii rivayetlerde varlığı tartışmalı bir isimdir.
                Hatta bazı kaynaklarda Hz. Zeyneb ile aynı kişi olduğu da belirtilir.

Rivayetlerde 2. Halife ile evlendiği de yazar. Ancak bu rivayetlerin çoğu Gayri İslami ve Gayri Ahlaki türdendir.
                İmam Hüseyin, Kerbela'da "Yezid gibi biri İslamın başına geçmeşse İslam ile vedalaşmak gerek" demiştir.
                Bu evlilik hikayesi de anlatıldığı gibi ise İslamın ruhuna bir Fatiha okumak gerekir!

Ben Ümmü Gülsüm'ün 2. Halife ile evlenip evlenmediğini sormuyorum.
                Ümmü Gülsüm'ün 2. Halife dışında başka birisiyle evlendiğine dair rivayet var mı? Bunu merak ediyorum...

Yorum

[quote author=sveydi date=1389101525 link=topic=25317.msg172058#msg172058]
                  Tarih kitaplarında okuduğum kadarıyla Muaviye Kaysı kendi tarafına çekmeye çalıştığı bunun için ona mektuplar gönderdiği bu mektuplardan istediğini elde edemediği ama yine de kendi meclisinde Kays ile mektuplaştığını söyleyerek haberin Hz. Ali'ye ulaşmasını sağlayıp bir bakıma Hz. Ali'nin Kaystan şüphe edip onun oradan azledilmesine sebep olduğu şelinde...
                  [/quote]

Evet Ben de bu şekilde okudum.

3- KAYS b. SAD b. UBADE

Hz. Kays bin Sad, Mükemmel bir Sahabedir :

http://www.velayet.com/index.php?topic=24748.msg168381#msg168381

İmam Ali'nin savaşlardaki sağ kolu Malik Eşter ise, Kays bin Sad da sol koludur.
                  İmam tarafından Abdullah bin Cafer bin Ebu Talib'in de ısrarıyla Medine Valiliğinden alındığı belirtilir.
                  Bir müddet Medine'de kalır. Ancak Ehli Beyt'e o kadar bağlıdır ki hiç gücenmeden, sitem etmeden Kufe'ye İmam Ali'ye gidip tekrar emri altına girer.

Amr bin As'ın Halife Osman bin Affan tarafından Mısır Valiliğinden azledilmesinden sonra Halife Osman'ı öldürmek için kurduğu tezgahlar ve düşmanlığına tarih şahittir.

Oysa Kays bin Sad çok Asil bir Sahabedir; Hainlik, İhanet, Alçaklık nedir bilmez. Ve doğru yoldan ayrılmaz.

Kays bin Sad'dan sonra İmam Ali'nin Mısır Valiliğine atadığı Muhammed bin Ebu Bekir, Muaviye ve Amr bin As tarafından yakalanıp bir merkebin karnı yarılarak beraber yakılır.
                  Malik Eşter'in de haince bir tuzak kurularak Mısır'a varmadan zehirlenmesini sağlarlar.

Bu olaylardan sonra ta Halife Osman Döneminden beri Mısır'ın rüyasını gören Amr bin As, sattığı Dinin karşılığında Mısır'a bir kez daha sahip olur.
                  Ve İmam Ali tüm çabalarına rağmen Mısır'ı bir daha alamaz.

Muaviye "Ali'nin yanındaki 100.000 savaşçıdan daha değerlidir" dediği Kays b. Sad'den kurtulur.
                  Üstüne de Mısır'ı alır...

Olayın Tarihi Özeti bu...

Şimdi böyle bir Mükemmel insan, gerçekten bu şekilde mi görevden alınmıştır?

Eğer bu rivayetleri kabul edersek Peygamberimiz ve İmam Ali'nin Gaybi ve İnsanların Niyetlerini bilmedikleri sonucu çıkmaz mı?

Bu rivayeti kabul edersek İmam Ali'nin siyaseten yanlış yaptığını mı kabul edeceğiz?!

Yorum

değerli Aşk Kervanı kardeşim, İfk olayı Şia kaynaklarında Hz. Mariye, sünni kaynaklarda ise Aişe hakkındadır. Şia kaynaklarında olay Hz. Mariye hakkında vuku bulduğu için Hz. Ali a.s'ın Rasulullah s.a.a'e Aişe'yi boşaması gibi bir şey mevcut değildir. ama Sünni kaynaklarda olay Aişe ile ilgili olduğundan -güya- Hz. Ali a.s bu teklifi Rasulullah s.a.a'e yapmıştır.

Kays b. Sad r.a meselesine gelince, Muaviye'nin onu aldatmak istemesinden dolayı Hz. Ali a.s'ın onu valilikten alması yine süni kaynaklıdır. sünni kaynaklarda ise resmi tarihe döüştürülmüş pek çok yalan mevcuttur, bkz: nasibilerin İslam tarihine alternativ olarak uydurdukları sahte tarih.

Yorum

YUKARI ÇIK
                    Çalışıyor...
                    X