Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hz. Osman in Halife ilan edilmesi

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Hz. Osman in Halife ilan edilmesi

Abdurrahman ibn Avf Hz. Ali ye su teklifte bulundu:

Biliyorsun ki büyük mesuliyet altindayim.Üzerimdeki yükü yani Hilafet vazifesini sana devretmek kararindayim.
    Allah in kitabi,Resulünün sünneti ve ondan sonraki iki halifesinin sireti ile hareket edecegine Allah ile ahd ve Misak et.

Hz. Ali sukunet ve itminan ile su cevabi verdi:
    Umarim ki ilm ve takatim erdigi kadar amel ederim.

Nedense bu cevap Abdurrahman i tatmin etmemisti.
    Ayni suali iki kere daha tekrarladi Hz. Ali her defasinda ayni cevabi verdi.
    Abdurrahman ibn avf,biat etmek üzere Hz. Ali nin elini tutmustu bu cevaptan sonra birakti.

Bu defa Hz. Osman i cagirdi ve ona da ayni teklifte bulundu:
    Hz. Osman hic tereddüt etmeden cevap verdi:
    Evet o sekilde hareket ederim

Bunun üzerine Abdurrahman ibn avf elini Osman in eli üzerine koydu ve herkesin duyabilecegi bir ses ile:

Sahit ol Ya rabbi !..
    Boynumdaki emaneti Osman in boynunun üzerine koydum dedi..

Bu olay dogru mudur ?.

Dogru ise Hz. Ali nin Cevabindaki hikmet nedir ?..
    Hayat da en Hakiki Mürsit ilimdir ( Hz. Ali )

Ynt: Hz. Osman in Halife ilan edilmesi

Dededen Kalma kitaplara el attim karsima bu kitap cikti

1961 yilinda Zuhuri danisman tarafindan kaleme alinmis..

Insallah ilginc buldugum bir cok bölümü aktaracagim

Yorum

aktar abi enteresan olacak sanirim...
      ama kitabin adi veya verdigi aciklamalara kaynagi kaydi vs. yokmu!?

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=3636.msg20300#msg20300 date=1240694968]
        aktar abi enteresan olacak sanirim...
        ama kitabin adi veya verdigi aciklamalara kaynagi kaydi vs. yokmu!?

[/quote]

Yorum

Selamunaleykum;

Kitabin adi " Büyük Islam Tarihi " 4 cild
          Zuhuri Danisman Kitab evi tarafindan yayinlanmis Ve Yazari Zuhuri Danisman.
          Kaynak olark bir seye rastlamadim.

Index icinde sahis ve yer Isimlerini almis en arkada..

Bu yüzden sizlere sormak ihtiyacini his ettim " Dogru mu " diye..

Hz. Osman in Ölümü enteresan bir bicimde anlatilmis ki.. Hz. Ali Evlatlari Hz. Hasan ve Hüseyin i silahlandirip Onu korusun diye evine yollamis ve Atilan oklardan Hz. Hüseyin kanlar icinde kaldigi halde yine de Kapinin önünü terk etmemis.

Sonraki sayfalarda ise Muaviye nin Hz. Ali ye gönderdigi elci Kubeyse getirdigi mektupu vererk söyle diyor Hz. Ali ye
          " Kisasi Senden istiyorlar senden intikam almaya azmetmislerdir."
          Hz Ali: Bunun sebebi nedir diye sordugunda:
          - Osman in kani icin cevabi geliyor.Geride altmisbin ihtiyar biraktim ki bunlar Sam camii minberinde asili duran Osman in kanli gömlegi önünde agliyorlar ve Osman in intikamini almadan kiliclarini kinlarina koymamaya yemin ediyorlar.

Cok enteresan bölümler var..
          Daha okuyorum..

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Aktarılan rivayet bu olayın biraz yumuşatılmış hali. İnşaallah vakit buldukça bizde katılırız.

Nitekim olay sadece bununla sınırlı değil. ve net ifadeler içermektedir.

Yorum

Yorum

mufazzal kardesim katilimda bulunmus, göktürk abimde bir yanda
                ben bu sohbeti artik keyifle izlemeye koyulurum

yanlis hatirlamiyorsam, hz.ali a.s ogullarini osmanin kapisina göndermisti evet, ama hz.huseynin kanlar icerisinde kalmasini hatirlamiyorum...

mufazzal kardesim veya diger kardeslerim güzel katilimlarda bulunacaklardir...
                En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 06.08.2020, 22:25.

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=Mufazzal link=topic=3636.msg20419#msg20419 date=1240742280]
                  Bismillahirrahmanirrahim

Aktarılan rivayet bu olayın biraz yumuşatılmış hali. İnşaallah vakit buldukça bizde katılırız.

[/quote]

Kardesim ;
                  Gayet tabii bu kadar degil ben sadece okuduklarimdan bir kac satir verdim..

Mesea Hz. Osman in halife ilan edilmesinden önce Hz. Ömer in sagliginda Oglu Abdullah kendisine Soruyor:

Ey Baba Neden Ali bu makama Layik iken Onu Hilafete tayin etmiyorsun ?..
                  Hz. Ömer su Cevabi veriyor ki ben biraz garip buldum:

" Oglum bu yükü Sagligimizda cektik.Bir de ölümümüzden sonra mi yüklenelim ?.."

Bunun ne anlama geldigi aciklanmmis..
                  Ben ise garip buldum..

Ne demek Bu yükü sagliginda cekmek ?..
                  Hz. Ali Halife tayin edilirse Ölümünden sonra da bu yükü cekmek ?..

Ortaya Hz. Ömer in Hz. Ali nin hilafetini Istemiyor gibi bir durum cikiyor.

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=3636.msg20423#msg20423 date=1240743233]

yanlis hatirlamiyorsam, hz.ali a.s ogullarini osmanin kapisina göndermisti evet, ama hz.huseynin kanlar icerisinde kalmasini hatirlamiyorum...

[/quote]

Bacim Benim Mufazzal kardesim kadar ilmim yok Hadis ve sia konusunda..
                    Kaldi ki Ben Sia diye bir mezhebin oldugunu ancak Avrupa ya geldigimde ögrendim..Yani cocuklugumuzda bize Mezhepler anlatilmadi..
                    Ne ögrettilerse onu aldik..
                    Sonra farkina vardik ki durum hic de anlatildigi gibi degilmis.

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=3636.msg20423#msg20423 date=1240743233]

[/quote]

Hz. Hasan ve Hüseyin in Rivayeti söyle:

Hz. Ali : Silahlaniniz Osman in kapisinin önünde durunuz.Ne bahasina olursa olsun bu kapidan iceriye kimsenin girmesine müsaade etmeyiniz.Ölünceye dek bu ugurda mücadele edeceksiniz.

Resulü Ekrem in iki bergüzarini karsilarinda görünce ehli kiyam a bir durgunluk geldi O muhterem iki vucuda kim hücum edebilirdi ?.. Onlara kilic vurmaya kim cesaret edebilirdi ?..
                      Ehli kiyam arasindan su sözler duyuldu:

" Allah askina siz önümüzden cekiliniz.Bizim kastimiz Mervan ve avanesidir.Kendinizi bu melunlara siper yapmayiniz.
                      Fakat Hz. Hasan ve Hüseyin Babalarindan aldiklari emrin zerrece disina cikmadilar Kiliclari ellerinde kapiyi Muhafaza etmeye devam ettiler.

( Daha sonra isler cigirindan cikiyor ebu Hureyre nin sözleri de ehli kiyam a tesir etmiyor ve su cevabi veriyorlar :

Behey yahudi zade ! Bize nasihat edecek senden baska kimse kalmadi mi )

(... )

Birden bire atilan oklarin sayisi artti Resülü Ekrem in torunlarina kilic cekmeye cesaret edemiyen asiler uzaktan ok atiyorlardi.Bu oklardan bazilari Hz. Hasan ve Muhammed bin Talha ya isabet etti.Ikisi de kan revan icinde kaldi.Yine bu arada Hz. Muhammed in azatlisi Kanber in basi yarildi Melun Mervan a da bir ok isabet etti..

Hz. Hasan in Yüzü gözü kan icinde kalmisti Resülü Ekrem in torununun yüzünde kanlarin görülmesi ehli kiyam arasinda bir korku bir ürkme yaratti Yaptiklari isin fecaatini anliyanlar oldu..

(.... )
                      En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 06.08.2020, 22:27.

Yorum

mantikli sorular sorman, akilci baglar kurman var ya abi!
                        böyle sorulu cevapli baglamli bir sohbet mutlaka verimli olacaktir

tabiki, rivayetler degisik kaynaklarda degisik fazlalik ve noksanliklarla anlatiliyor
                        anlatan, kayit tarihi, vs. gibi konularda ise alimlerin görüs birligi veya degisik fikirleri mevcut
                        iste bu belirleyici unsurlarla sonra hangisinin gercege daha yakin olabilecegi hakkinda kanaat hasil oluyor, mufazzal kardesimiz olsun diger münazara bölümünde aktif kardeslerimiz olsun, onlar kaynaklar hakkinda belli birikime sahipler
                        yukaridaki rivayetin bir kismini biliyorum, bir kismi ise bilmedigim...

yani böyle mantikli sorular ve baglamlar ve zengin kaynaklardan verilen cevaplara baktimda bir an
                        güzel ve akici bir konu olacagini düsündüm

En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 06.08.2020, 22:26.

Yorum

[quote author=Göktürk link=topic=3636.msg20424#msg20424 date=1240743350]
                          [quote author=Mufazzal link=topic=3636.msg20419#msg20419 date=1240742280]
                          Bismillahirrahmanirrahim

[/quote]

Kardesim ;
                          Gayet tabii bu kadar degil ben sadece okuduklarimdan bir kac satir verdim..

Mesea Hz. Osman in halife ilan edilmesinden önce Hz. Ömer in sagliginda Oglu Abdullah kendisine Soruyor:

Ey Baba Neden Ali bu makama Layik iken Onu Hilafete tayin etmiyorsun ?..
                          Hz. Ömer su Cevabi veriyor ki ben biraz garip buldum:

" Oglum bu yükü Sagligimizda cektik.Bir de ölümümüzden sonra mi yüklenelim ?.."

Bunun ne anlama geldigi aciklanmmis..
                          Ben ise garip buldum..

Ne demek Bu yükü sagliginda cekmek ?..
                          Hz. Ali Halife tayin edilirse Ölümünden sonra da bu yükü cekmek ?..

Ortaya Hz. Ömer in Hz. Ali nin hilafetini Istemiyor gibi bir durum cikiyor.
                          [/quote]
                          Bismillahirrahmanirrahim

İnşaallah önce bu konuda ki rivayetleri, yazılan, çizilenleri bir araya toplayalım ve hep beraber olmak üzere öyle değerlendirelim. Ben Allah'ın izni ile bu başlıkta bana düşen ne ise elimden geleni yapmaya çalışacağım. Özellikle, Halife Osmanın Halife Seçiliş anındaki ilginçliğe dikkat çekmeye çalışacağım...
                          En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 06.08.2020, 22:26.

Yorum

DEVAMI

Yorum

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X