Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

siiligin nasil ortaya ciktigina dair muhaliflerin görüsleri ve isin asli

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    #31
    Ynt: siiligin nasil ortaya ciktigina dair muhaliflerin görüsleri ve isin asli

    Ya da o günlerde araplara mahsus milli bir övünc kaynagi olan ve bizzat sahabe tarafindan da destek ve tervic edilen ve emevi taifeleriyle abbasi halifelerinin aklini basindan alip bir tek misra veya edebi incelik tasiyan bir tek cümlesi icin binlerce, onbinlerce, hatta yüzbinlerce dirhem hediyler verilen ve tek satirini ezberlemenin, binlerce dini hükmü ezberlemis olmaktan daha karli oldugu siir ve edebiyat zenginligi mi fikih hadislerini bunca -olumsuz yönde- etkileyerek ikinci plana düsürmesine sebep oldu?

    yoksa birtakim esrarengiz ellermi vardi halkin fikhi hadisleri ezberleyip ögrenmesini engelleyen?

    Her halükarda, fikihla ilgili belge ve hadisleirn azligiyla öne sürülen delil nitelikli görüslerin müphem olmasinin dogurdugu en basit netice; fakihler arasinda birbirinden oldukca farkli ve hatta celiskili fetva ve görüslerin ortaya cikmasi oldu ki buda, cok gecmeden kiyas ve ani istihsanla davranma gibi neticelere sebebiyet verdi.

    Fikhi deliller öne sürebilme icin gerekli döküman ve bilginin fevkalade az olmasi, bu iki yöntemi ister istemez ortaya cikarmisti.

    sosyal ve ferdi münasebetlerle ilgili beseri kural ve kaideleri belirlerken dahi ölcü olarak kullanilmayan "zanna dayali" bu iki yöntem; ilahi vahyden kaynaklanan ve -tesriinde- en kücük bir ihmalkarligi bile önemli sapmalara yol acabilecegi islam ahkamini bulma ve tanima konusunda ölcü ve kistas olarak kullanilir oldu!

    Böylece cok gecmeden herkes fikhi konularda ahkam öne sürer olup; bu fikhi kargasayi ortadan kaldirabilmek icin mevcutlar arasinda dört kisinin fetva ve görüsleri üzerine icma edildi: malik, safii, ebu hanife ve ahmed b. hanbel...

    sonuc olarak ilmi konusma ve tartismalar, yerini ruhsuzluk, yozlasma ve donukluga birakti; ictihad kayitsiz sartsiz taklide dönüstü. cok yakin bir gecmise kadar fikhi bir konuda görüs öne sürmenin bidat sayildigini hepimiz biliyoruz.


    Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

    Yorum


      #32
      Ynt: siiligin nasil ortaya ciktigina dair muhaliflerin görüsleri ve isin asli

      TARIH BILIMI

      Bu bilim dali da sadr-i islamda hadis biliminin bir kolu sayildigindan, hadis bilimi ve diger islami bilimlerin akibetine ugrayarak dogrusuna yanlisina bakmadan, mesle ve olaylarin saglikli bir yorumuna gidilmeden tarihi olaylar konusunda yazilan ve nakledilen hersey doru, ve mevcut bütün yazi ve belgeler güvenilir olarak algilandi


      AKLI BILIMLER
      Felsefe, tabiat, fen ve matematik gibi dallarda emevilarin son yillari ve abbasi saltanatinin baslangicindan itibaren yunanca, hintce, süryanice ve farscadan arapcaya tercüme edilen bircok esere ve ilk baslarda halifeler tarafindan muhalif cevreye karsi müdafaa edilmis olmasina ragmen bu bilimler de cok gecmeden tkfir edildi ve bu bilimleri ögrenen de, ögreten de "sapma" ve "dalalet" icinde sayildi, kitaplari da acimasizca yok edildi. bu bilim muhalefeti firtinasindan nisbeten salim kurtulan nadir dallar geometri, tip ve matematik bilimi oldu.

      Evet, islam dünyasinda, islami bilimler sahasinda yasanan aci kargasa ve anaforun tavsifi kisaca böyle...

      üzerinde dikkat, merak ve itinayla calisilan yegana bilim dali kurani kerimin kiraati, tecvid ve arap edebiyati oldu. bu dallarda müslümanlar gercekten yeterince ilerlemis oldular. diger bilim dallarinin durumu ise yukarida anlattigimiz üzere tam bir dramdi.

      Ehl-i beytin evinin kapisina kilit vurulmasinin ardindan islami bilimlerde yasanan bu iflasa sahid olan siiler, hz.Resulullahin ilmin ehlibeyten ögrenilmesi gerektigi yolundaki düsturunun ne kadar yerinde ve hayati ehemmiyete haiz bulundugunu birkez daha bilfiil müsahede etmis ve bu gercege besledikleri inanci iyiden iyiye pekistirmis oldular.

      -söylesiler, Allame Tabatabai ve hanry corbin-


      Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

      Yorum

      YUKARI ÇIK
      Çalışıyor...
      X