Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Kerbela intikamının alınmasına başlanması

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Kerbela intikamının alınmasına başlanması

Vâdiiyyin evlerinden besyüz esir cikarilip, bagli olarak muhtara götürüldüler.

Muhtar:
    "onlari bana arzediniz. bakiniz; onlardan, hüseyinin şehadeti vakasinda bulunan herkesi bana bildiriniz!" dedi.

Hz.Hüseyinin şehadeti vakasinda bulunup da:
    "bu hüseyinin şehadetinde bulunmustur!" denilmedikce ve götürülüp boynu vurulmadikca, hicbir kimse gecirilmedi.
    bu sekilde, onlardan ikiyüz kirksekiz kisinin boynu vuruldu.
    muhtarin adamlari da, Hz.Hüseyin'in ev halkina eza ve itiraz eden veya vuran herkesi götürüp öldürdüler.

böylece, muhtara haber verilmeden bircok kimseler de öldürüldü.

muhtar; kalan esirleri cagirip, ne kendisi, ne de adamlari aleyhinde toplanti ve düsmanlik yapmayacaklari konusunda yemni ettirdikten sonra saliverdi.

"Muhammed Aleyhisselamın hanedanınin kanina girenler ve onlara katilanlar müstesna olmak üzere, kapisini kilitleyip evinde oturan herkes emniyettedir!" diye mescidde nida ettirdi. (taberi tarih c.7, s.120-121)

sebi namazgahi vakasi, hicretin altmisaltinci yili zilhicce ayinin cikmasina alti gece kala, carsamba günü vuku bulmustur. muhtarin kufede tekrar duruma hakim olmasi üzerine, kufe esrafi, kufeyi birakarak basraya kactilar (taberi tarihi c.7 s.124)
    bunlar onbin kadardi (dineveri, kitabul ahbar s.304)

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Ynt: Kerbela intikaminin alinmasina baslanmasi

KERBELA KATILLERININ YAKALANIP ÖLDÜRÜLMESINE DEVAM EDILMESI

Muhtar, Hz.Hüseyin'in katillerini ayirmaya basladi.
    "kavmini birakip giden, hüseyini sehit ederek dünyada emniyet ve selametle gezip dolasan kisiler bizim dinimizden degildirler!

siz bana onlarin isimlerini veriniz.
    ben onlara karsi Allahin yardimin istiyorum. o Allahin ki; beni onlara vurmak icin bir kilic, onlara saplamak icin bir mizrak, Ehl-i beyte kizan ve kin tutanlari takip edici, onlarin haklarini arayici kildi.

hüseyin ve ehlibeytini öldürenleri öldürmek; onlarin hakkini tanimazdan gelenleri zillet ve hakarette ugratmak, Allahin üzerine düsen bir hakti.

siz bana onlarin isimlerini veriniz! Hüseyin'in katillerini arayip bulunuz!

yeryüzünü ve bu sehri onlardan temizlemedikce, yemek icmek bana helal olmaz! dedi.

Muhtara; hz.Hüseyinin katillerinden olmak üzere, Abdullah b. Üseyd b. nezzalü'l-cüheniyi, malik b. nüseyrül beddiyi ve hamel b. malikul muharibiyi bildirdiler ve gösterdiler.

bunun üzerine, muhtar, ileri gelen adamlarindan ebu nemr malik b. amru'n-nehdi kumandasinda bir birligi, on lari yaklayip getirmek üzere kadisiyeye gönderdi.

ebu nemr, kadiseye'ye giderek onlari yakaladi. yatsi vakti kufeye getirip muhtarin huzuruna soktu.

muhtar onlara:
    "ey Allah düşmanları! Allahın kitabının düşmanları! Allahın Resulunün ve ehlibeytinin düşmanları! hüseyin b. ali nerededir? hüseyini bana getirip teslim ediniz!" dedi

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Bunlar:
      "Allah seni rahmetiyle esirgesin! biz bu ise gönülsüz olarak gönderildik. lutfet, bizi bagisla,bizleri sag birak!" dediler.

Muhtar:
      "peygamberinizin kızının oglu hüseyine karsi islediginiz cinayetten dolayi mi size lutfedecek, sizi sag birakacak, yedirip icirecegim?!" dedi.

Malik b. Nüeseyrül beddiye:
      "hüseyinin başına kılıçla vuran, külahini alan sendin degilmi?" diye sordu.

Abdullah b. kamil:
      "evet! budur o!" dedi.

Muhtar:
      "bunun iki elini ve ayaklarini kesip birakin. cirpina cirpina ölsün!" dedi.

Malik b. nüseyr, öyle yapilip birakildi. kani akip kesilince, öldü.
      muhtar, digerlerinin öldürülmeleri icin de emir verdi.
      Abdullah b. Kamil, abdullah b. üseydül cüheni'yi, si'r b. ebi si'r de hamel b. maliki öldürüldü.

muhtar, abdullah b. kamili dubaya ogullarina gönderdi. orada ziyad b. maliki yakaladilar.

sonra, anezlere gittiler. onlardan da, imran b. halidi yakaladilar.

hamranin evine gittiler. orda abdurrahman b. huskaretül beceli ile abdullah b. kaysül havlaniyi yakaladilar.

bunlarin hepsini muhtarin yanina getirdiler.

muhtar, onlara:
      "ey salih ve iyi kisilerin katilleri! ey cennetlik gençlerin seyyidinin katilleri!
      o ugursuz günde hüseyinin cadirindaki kokulu otlari kapismaya gelen sizlerdiniz degilmi?

bunlari carsiya götürün. orada boyunlarini vurun bunlarin!" dedi.

bu dört kisi de, carsida öldürüldüler.

Muhtar; abdullah b. kamili osman b. halif b. üseyr ed-dühmani ile ebu esma bisr b. savtul kabiziye gönderdi.

Bunlar; Hz.Hüseyinin şehadeti hadisesinde bulunmuslar, ikisi birleserek abdurrahman b. akili sehit etmisler ve elbisesini soymuslardir.

Yorum

Abdullah b. Kamil, Dühman ogullari mescidini ikindi vakti kusatti ve:
        "eger osman b. Halid b. Üseyr getirilmezse, baskanizin yerine sizin boynunuzu vurmazsam, dühman ogullarinin bugünden mahser gününe kadar isleyecekleri günahlar kadar günah benim üzerime yazilsin!" dedi.

Mescidde bulunanlar:
        "bize mühlet ver. onu arayip bulalim" dediler
        süvarilerle birlikte aramaya gittiler.
        her ikisini, namazgahta oturduklari ve Cezireye gitmek istedikleri sirada buldular. Abdullah b. Kamile getirdiler.
        Abdullah b. kamil, birul cad mevkiine götürüp, onlarin boyunlarini vurdu. cesetlerini gömdürmedi. ateste yakti.
        muhtar; muaz b. hani ile muhafiz gücü kumandani ebu amreyi, havli b. yezidulasbahiye gönderdi.
        havli, hz.Hüseyinin basini kesmek isteyen ve ibn ziyada götüren kimse idi.
        havlinin evini ansizin kusattilar. havli, evinin bacasinin icine gizlendi.
        muaz, ebu amreye, evin aranmasini emretti.
        havlinin karisi, yanlarina geldi. ona:
        "kocan nerededir?" diye sordular.
        Kadin:
        "onun nerede oldugunu bilmiyorum" demekle beeraber, eliyle de bacaya isaret etti.
        bacaya girdiler. onu orada basina sepet gecirmis bir halde blup cikardilar.
        muhtar ise, arkadaslariniin arkasindan giderek, oraya yakin bir yere kadar gelmis bulunuyordu.
        Ebu Amre, ona bir adam gönderdi. ebu bilalin evi yaninda, elci ile rastlastilar.
        Abdullah b. kamil de muhtarin yaninda idi.
        elci, durumu muhtara bildirdi.
        muhtar onlara dogru vardi. havliyi ev halkinin yaninda öldürdüler. onun cesedini ateste yaktilar. ceset, cok gecmeden kkül haline geldi. (taberi tarih c.7 s.124-126)

muhtar; kufe esarfindan sebes b. rib'i, amr b. Haccac, muhammed b. es'as ve Ömer b. Sa'd b. Ebi vakkasinda, yanlarinda daha bircok kufe esrafi oldugu halde, basra yolunu tuttuklarini haber alinca, arkalarindan ebul kalusü's-sibami kumandasinda atlilar yolladi. mezar nahiyetinse onlara yetistiler, baskin yaptilar. onlari bozguna ugrattilar. ömer b. sa'di yakaladilar. ötekiler kacip kurtuldu.

Yorum

Amr b. Haccac ve arkadaslarinin susuzluktan ölmeleri

Amr b. Haccac, önce Basraya gitmek istedi. sonra, oradaki Ehl-i beyt taraftarlarinin kendisine sevineceklerinden cekinerek, serafa gitti. sucular, ona:

"bizim yanimizdan hemen ayril, uzaklas! biz muhtarin kizip bizi cezalandirmayacagindan emin degiliz" diyerek, onu ve arkadaslarini kovdular.

Amr b. Haccac yanlarindan ayrilinca da, birbirlerini kinadilar ve "ona kötülük yaptik" dediler.

Amr b. haccacla arkadaslari, uzaktan bir topluluk karaltisi görünce, onlari muhtarin peslerinden gönderdigi adamlar sanarak, Kelb ve Tayy beldeleri arasinda bulunan Hammaretül kayzdaki büyeyza denilen yere saptilar.

orada, amr b. haccac ile arkadaslarini susuzluk öldürdü (dineveri,kitabul ahbar s.301,304,303)

amr b. haccac; kerbelada hz. huseyin ile ashab ve ev hakinin firat nehrinden su icmelerine engel olan besyüz kisilik süvari birligine kumanda etmisti (taberi, tarih, c.6, s. 234)

Yorum

Sebes b. Rib'i ile Sair kufe esrafinin Musa'b b. zübeyre siginmalari

Sebes b. ribi; kuyrugu ve kulaginin bir yani kesik katirinin üzerinde, elbisesi yirtilmis bir hale, basrada musab b. zübeyrin kapisina varip:
            "ey kurtaricim! ey kurtaricim!" diye feryat ederek yardim dilemisti.

Musa'b b. zübeyre:
            "kapida bir adam, ey kurtaricim, ey kurataricim diye feryat ediyor. kendisinin elbisesi yirtilmis. siftida söyledir diye haber verildi.

Musab:
            "evet! o, sebes b. ribidir. bunu ondan baskasi yapmaz! iceri aliniz onu!" dedi.

iceri aldilar. kufelilerin diger esrafida, gelip musabin yanina irdiler. baslarina gelenleri anlatarak, muhtara karsi kendisinden yardim dilediler. (taberi, tarih c.7 s.146)

Yorum

Simr b. Zilcevsein öldürülmesi:

Muhtar; simr b. zilcevsenin Bedestümisan'da Âmir b. Sa'saa ogullarindan bazi kimselerle birlikte oturdugunu, ugradiklari hezimete Basradaki ehl-i beyt taraftarlarinin sevinip güleceklerinden cekinerek basraya girmek istemediklerini haber alinca, Zirbi'yi yüz atli ile onu yakalamak üzere gönderdi.

zirbi ve arkadaslari, hizla gittiler. iclerinden on atli, digerlerinden ileri gectiler ve simre yetistiler. (dinveri, kitbul ahbar s.301-302)

Müslim b. abdullah der ki:
              "muhtar kufede bizi bozup hezimete ugrattigi zaman da, kufeden atlarimiza atlayarak ayrildigimiz zaman da, ben simr b. zilcevsenin yaninda idim.
              muhtarin usagi zirbi, pesimizden gelip bize kavutu.
              simr bize: atlarinizi tepip benden uzaklasiniz. herhalde su usak bana birsey yapmak istiyor! dedi.

hayvanarimizi tepip ilerleyince, zirbi simre dogru yöneldi. arkadaslarindan uzaklasip simre yaklastigi zaman, simr birden onun üzerine saldirdi ve onu arkasindan vurdu (taberi, tarih c.7, s.121)

simr zirbiyi öldürünce öteki arkadaslari bozulup gerilerindeki arkadaslarinin yanlarina döndüler ve hep birlikte simr ve arkadaslarini aramaya basladilarsa da, onlara erisemediler

simr ve arkadaslari, basra yakininda sadima (satidema) diye anilan yere eristiler. (dineveri, kitabul ahbar s.302)

sadimadaki kelkitaniye köyünün yaninda, nehir kiyisinda bir yere kondular.

simr, kelkitaniye köyüne bir adam göndererek, cesaretli e becerikli bir adam tuttu.

simr, tutulan adama:
              bu yazimi acele musab b. zübeyre götürüp vereceksin dedi
              yazini üzerinde:
              emir musab b zübeyre, simr b. zilcevsenden! diye yazili idi
              postaci adam, yoluna devam ederek bir köye vardi.

Yorum

Muhtar, o siralarda, basralilarin tutum ve davranislarindan ebu amreyi o köye göndermis bulunuyordu.

simrin postacisi, o köyde baska bir postaci arkadasi ile rastlasti. simr ile rastlastigindan ona sikayetendi.

bunlarin ayakta konustuklari sirada, ebu emrenin adamlarindan abdurrahman b. ubeyd, üzerlerine cikageldi.

postacinin elinde, üzeri "musaba simrden" diye yazili yaziyi görnce, simrin nerede bulundugunu potacidan sordu. postaci da, kendileriyle simr arasindaki uzakligin üc fersahtan fazla olmadigini haber verdi.

muhtarin adamlari, hemen ona dogru yollandilar
                vallahi, ben o gece simrin yaninda bulunuyordum.
                kendisine: sen bizi bu yerden kaldirip baska bir yere götürsen olmazmi? biz burada korkuyoruz" dedik

simr:
                bu yalancilarin hepsinden ayrilmali mi, ne yapmali?
                vallahi, ben buradan üc gün ayrilmayacagim
                Allah sizin kalblerinize korku doldurmus! dedi.
                bulundugumuz yer, ayilarin cokca bulundugu bir yerdi.

vallahi, uyurla uyanik arasi bir halde iken, atlarin ayak, nal seslerini isittim. kendi kendime:
                herhalde bu ayi sesidir, dedim.
                sonra, ötekinden daha acik ve siddetli olarak isittim
                uyanip gözlerimi ovusturdum
                kendi kendime:
                hayir vallahi, bu ayi sesi degildir, dedim
                ben; simr ve arkadaslarini kaldirmak icin gittigim zaman, atlilar tekbir getirerek tepecikten üzerimize iniverdiler ve cadirlarimizi kusattilar.

biz, atlarimizi birakp yaya olarak kacistik.
                simr ise, üzerindeki yemen isi hirkasini soyunmustu. kendisi abrasti, vücudu alacali idi.

vücudunun alacasini hirkasinin üzerinden bile görüyor gibi idim.

simr onlara karsi mizragiyla carpismak icin elisesini giyinmek, silahlarini kusanmakta acele ediyordu. onu kendi haline birakip, biz kactik.

Yorum

Abdurrahman b. ubeyde, gördüklerini söyle anlatir:

"vallahi ben,postacinin yaninda simrin yazisini gören kisiyim.
                  ebu amreye gidip:
                  'simdi ben öldürdüm!' dedim.
                  Bana:
                  'sen o gece onun söylediklerinden birseyler isittinmi?' diye sordu.
                  'evet! simr, üzerimize yürüyüp, mizragiyla bir müddet bizi mizraklamaya calisti. sonra, mizragini birakti. cadirina girdi. kilicini alip, recez okuyarak üzerimize yürüdü!' dedim."

simrin adamlarindan müslim b. abdullah da; simrin bir müddet kendisini korumaya alistigini, sonra da:
                  "Allahuekber! Allah habisi, murdari öldürdü!" denildigini isittigini bildirir. (taberi tarih c.7 s.121-122)

öldürüldükten sonra, simrin cesedi köpeklere atildi (ibn esir, el kamil,c.4 s.117)

ahmer b. salit,simrin basini muhtara getirdi.

o da, medinede Muhammed b. hanefiyye'ye gönderdi (dineveri, kitabul ahbar s.305)

ebu ishak der ki:
                  "simr b. zilcevsen bir gün bizimle birlikte sabah namazini kilmis, sabaha kadar oturmus, sonra kalkip namaz kilmis ve:
                  'ey Allahim! süphe yok ki, sen serifsin, serefi seversin. sen bilirsin ki, ben de serifim!
                  öyleyse, beni yarliga!' diyerek dua etmisti.
                  kendi kendime:
                  'Allah seni nasil yarligar ki, sen Resulullah aleyhisselamin kizinin oglunun üzerine yürüdün!onun sehit edilmesine yardim ettin!' dedim. (zehebi, tarihul islam c.3 s.18-19)

Yorum

ÖMER B. SAD B. EBI VAKKASIN ÖLDÜRÜLMESI

Muhtar; önceleri, kendisine isindirmak icin, herkesle görüsüp konusmaktan, oturup kalkmaktan geri durmamisti.

hz.hüseyini, ev halkini ve ashabini kerbelada sehit etmek gibi en igrenc ve serefsiz bir vazifeyi üzerine almis bulunan ömer b. sad'la da görüsüp konusmakta idi.

ömer b. sa'd; hayatini garanti etmek icin, muhtarin en cok sevdigi, saydigi kisilere basvurmayi ihmal etmedi.

Abdullah b. Ca'de b. hübeyre, Hz.Ali'ye yakinligi dolayisiyla, Muhtar katinda, Allahin yarattiklarinin en sereflisi idi.

ömer b. Sa'd, Abdullah b. Ca'denin yanina gidip, kendi durummu hakkinda onunla konustu:
                    "ben su adamdan (muhtardan) hic emin degilim!
                    sen benim icin ondan bir eman aliver!" diye rica eti.
                    Abdullah b. ca'de de Muhtardan bir emanname aldi.
                    Alinan emannamede söyle deniliyordu:
                    "Bismillahirrahmanirrahim
                    bu; muhtar b. ebu ubeydeden, ömer b. sad b. ebi vakkasa emandir:
                    sen; kendin, malin, ailen, ev halkin ve oglun hakkinda Allahin emaniyla emniyettesindir.
                    emirlerimi dinledigin, itaat ettigin, evinden, ailenin yanindan ve sehrinden ayrilmadigin müddetce, senden daha önce sadir olan hareketten dolayi sorumlu tutulmayacaksin
                    Allahin askerleri olan kufe emniyet memurlarindan Muhammed hanedani taraftarlarindan ve baskalarindan ömer b. Sa'd'a rastlayacak olanlar, ona dokunmayacak, ancak hayir ve iyi muamele edecektir.
                    sahit:
                    Saib b. Malik
                    Ahmer b. sumeyt,
                    Abdullah b. seddad
                    Abdullah b. kamil"

muhtar, vermis oldugu bu eman hükmüne ömer b. sad bir hadise cikarmadikca riayet edecegine, Allahi sahit tutarak söz vermisti.

Yorum

Ynt: Kerbela intikamının alınmasına başlanması

Ebu cafer Muhammed b. Ali:
                      "Muhtar'in ömer b. Sa'd'a verdigi emandaki bir hadise cikarmadikca sözünden Muhtar helaya girip abdest bozmayi kasd ve murad ediyordu derdi. ( taberi tarih c.7, s.126-127)

Muhtar, Mekke'de Abdullah b. Zübeyr'e bir mektup göndermis, mektubu götüren adama:
                      "Mekkeye gidince, mektubumu ibn Zübeyre ver.
                      Mehdi Muhammed b. Hanefiyye'nin de yanina var. Ona selamimi söyle.
                      'Ebu ishak Muhtar, 'ben seni de, senin Ehl-i beytini de severim!' diyor' de!" dedi.

elci gidip Muhtarin bu sözlerini söyleyince, Muhammed b. Hanefiyye:
                      "sen yalan söylüyorsun! Ebu ishak da yalan söylüyor!
                      o beni seviyor, Ehl-i Beytimi seviyor idiyse, Hüseyin'i sehit eden Ömer b. Sa'd'i minderine alip birlikte nasil oturdu?" dedi.
                      Elci, muhtarin yanina dönüp, bunu ona haber verdi (ibn abdi Rabbih, ikdu'l-ferid, c.2 s.230)

Yezid b. serahilü'l-Ensari de, Muhammed b. Hanefiyye'nin yanina varmis, selam vermis, oturmustu.

Yorum

Muhtarin ayaklanmasi, halki davet ettigi seyler ve Ehl-i Beytin dökülen kanlarinin aranmasi ve intikamlarinin alinmasi bahsi konusulunca, Muhammed b. Hanefiyye:
                        "Muhtarin bize taraftar olanlarin en hafifi oldugu söyleniyor. kendisi, Hüseyinin katilleriyle de, kürsüler üzerinde birlikte oturup konusuyormus!" dedi.

Yezid b. Serahil, Kufeye gelince, Muhtarin yanina vardi. selam verdi.
                        Muhtar, ona:
                        "Mehdi ile bulustunmu?" diye sordu
                        Yezid b. serahil:
                        "evet!" dedi.
                        Muhtar:
                        "o sana ne söyledi ve neler konustunuz?" diye sordu.
                        Yezid b. serahil, ona, Muhammed b. Hanefiyye'nin bütün söylediklerini haber verdi. (taberi tarih c.7 s.127)

Muhtar, bir gün, arkadaslariyla otururken:
                        "ben yarin büyük ayakli, cukur gözlü, dik kasli, öldürülmesine müminlerin ve mukarreb meleklerin sevinecegi bir adami öldürecegim!" dedi.

Heysem b. Esvedü'n-Nehai, Muhtarin yaninda idi. onun bu sözünü isitince, Ömer b. Sa'd b. Ebi Vakkas'i öldürmek istedigini anladi. evine dönünce, oglu Üryan'i cagirdi. ona:
                        "geceleyin Ömer b. Sa'd'la bulus. ona muhtarin söyle söyle söyledigini haber ver ve kendisine:
                        "tedbirini al, basinin caresine bak! onun maksadi senden baskasi degildir! de!" dedi.

Üryan, Ömer b. Sa'd'a gitti. tenhada kendisiyle birsey konusacagini söyledi. sonra, durumu ona haber verdi.
                        Ömer b. Sa'd:
                        "Allah babani hayirli bir kardes mükafatiyla mükafatlandirsin. o (muhtar) bana bunu nasil yapmak isteyebilir ki? bana ahd ü misak vermistir!" dedi.
                        Üryan bu haberi getirince, Ömer geceleyip cikip akrabasina gitti.

Yorum

Ömer b. Sa'd, bir azadlisina da, muhtarin kendisi hakkindaki emani ve sonra da yapmak istedigi seyi haber verdi.

azadlisi:
                          "senin evini ve ev halkini terkedip suraya kadar gelmen, en büyük hadisedir ve suctur. hemen evine dön. adama aleyhinde bir yol ve ipucu bulmaya imkan verme!" dedi.

bunun üzerine, Ömer b. Sa'd:
                          "bari evime döneyim!" dedi ve döndü
                          Revha'yi gecti. sabahleyin evine geldi. (taberi tarih c.7 s.127)Muhtar, muhafiz gücü kumdandani Ebu Amre'ye:
                          "bana Ömer b. Sa'd'in kapisinda Hüseyin icin aglayacak bir agitci bul, kirala!" dedi.
                          Ebu Amre öyle yapti.
                          agitci Ömer b. Sa'd'in kapisinda agita baslayinca, ömer, oglu Hafs'a:
                          "yavrucugum! emir muhtara git. ona:
                          'benim kapimda hüseyin icin ne diye feryatlar ediliyor, agitlar aglaniyor?' de!" dedi.
                          Hafs, muhtarin huzuruna cikip:
                          "Allah sana iyilikler versin! bunu babamin kapisindan men et, kaldir!" dedi.

muhtar:
                          "olur!" dedi. (ibni abdi rabbih,ikdul-ferid c.2 s.230)

sonra da, Ebu Amre'yi Ömer b. Sa'd'a gönderdi. onu kendisine getirmesini emretti. Ebu Amre gidip Ömer b. Sa'd'in evine girdi. Ona:
                          "kalk, emirin davetine icabet et!" dedi.

ömer kalkarken cübbesi icinde tökezledi. o sirada, Ebu Amre kiliciyla vurup onu öldürdü. ömer b. sa'd'in basini elbisesinin etegine koydu. getirip muhtarin önüne birakti.

muhtar o sirada yaninda bulunan Ömer b. Sa'd'ın oğlu Hafsa:
                          "bu basi taniyormusun?" diye sorunca, Hafs:
                          "inna lillahi ve inna ileyhi raciun! evet! taniyorum. (taberi tarih c.7 s.127) Allah ona Rahmet etsin!" dedi.

Yorum

Muhtar:
                            "sini ona kavusturmamizi arzu edermisin?" diye sordu
                            Hafs:
                            "ondan sonra yasamakta hayir yoktur!" dedi (ibni abdi rebbih ikdul ferid c.2 s.230)
                            Muhtar:
                            "dogru söyledin. ondan sonra sen ne diye yasayacaksin?" dedi.
                            emretti, o da öldürüldü. ikisinin basi biraraya getirildi.
                            Muhtar:
                            "bu, hüseyinin yerine, su da Ali b. Hüseyinin yerinedir! fakat aralarinda esitlik yoktur.
                            vallahi kureyşin üc kabilesini öldürmüs olsaydim, yine onlarin parmaklarindan bir parmaginin ucunun bile öcünü almis olmazdim!" dedi.
                            Muhtar, ömer b. Sa'd'la oglunun baslarini, müsafir b. Said b. Nemiran ve Zabyan b. umaretü't-temimi'ye vererek, Muhammed b. Hanefiyyeye gönderdi ve ona bu hususta bir de yazi yazdi. yazdigi yazida söyle dedi:
                            "bismillahirrahmanirrahim
                            Mehdi Muhammed b. Ali'ye
                            Muhtar b. Ebu Ubeyde'den.
                            Ben, kendisinden baska ilah olmayan Allaha hamd ederim.
                            imdi, arzolunur ki; öldürmek, esir etmek, sürmek ve tardetmek gibi hallerden birisiyle düsmanlarinizdan intikam almak üzere, Allah beni göndermistir.
                            Hamdolsun ki; Allah sizi öldüreni öldürdü! sizin yardimciniza yardim etti.
                            sana; ömer b. Sa'd ile oglunun basini gönderdirm.
                            Hüseyinin ve Ehl-i Beytinin -ki Allah onlara rahmet etsin- kanlarina giren ve bu cinayete katilanlardan ele gecirebildiklerimizi öldürdük. geri kalanlari yakalamaktan da, Allah beni aciz kilmayacaktir.
                            Ey Mehdi! görüsünü ve düsündüklerini bana yaz. ona göre hareket edeyim ve onun üzerinde olayim.
                            vesselamu aleyke ve rahmetullahi ve berekatuhu ey Mehdi!" (taberi tarih c.7 s.127-128)

Süleyman b. MÜslimü'l-icli'nin, babasindan rivayetine göre; Ömer b. Sa'd ile oglunun boyunlari vurulduktan sonra, cesetleri kuru agaca asilip ateslenerek yakilmistir (zehebi tarihul islam c.3 s.54)

Yorum

Hakim b. Tufeyl'in öldürülmesi

Muhtar; abdullah b. Kâmil'i, Hakim b. Tufeylü't-Tai es-Sinbisi'ye gönderdi.

Hakim b. Tufeyl; Abbas b. Ali sehit olunca, onun elbisesini soymus ve Hz. Hüseyin'e ok atmisti.

Hakim:
                              "okum Hüseyinin cübbesinde asili kaldi. ona bir zarar vermedi" derdi.
                              Abdullah b. Kamil, gidip Hakim b. Tufeyl'i yakaladi.
                              Hakim b. Tufeylin ailesi, Adiyy b. Hatimi araya koyup, onun nüfuzundan faydalanmak istediler.
                              Adiyy b. Hatim, onlara yolda kavustu. Abdullah b. Kamil ile konustu.
                              Abdullah b. Kamil:
                              "onun isi hakkinda benim yapabilecegim birsey yoktur. sen Emir Muhtara kadar git. bu isi onunla konus" dedi
                              Adiyy b. Hatim:
                              "ben onun yanina gidiyorum" dedi.
                              dogruca Muhtara gitti.
                              Abdullah b. Kamilin yanindaki Ehl-i beyt taraflarlari, ibn kamile:
                              "biz Adiyy b. Hatimin bu habis hakkindaki sefaatini Emir muhtarin kabul etmesinden korkuyoruz. sen onun sucunu biliyormusun, bizi serbest birak! onu öldürüverelim!" dediler.
                              Abdullah b. Kamil:
                              "siz isinizi bilirsiniz" dedi.
                              Hakim b. Tufeyli, elleri boynuna bagli olarak, Anezilerin evine kadar götürdüler.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X