Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Kerbela intikamının alınmasına başlanması

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Kerbela intikamının alınmasına başlanması

Ona:
    "Abbas b. Ali'nin elbisesini sen soydun degilmi?
    vallahi, biz de, senin elbiseni, sag oldugun ve bakip durdugun halde soyacagiz!" dediler ve onun elbisesini soydular.

Ona:
    "sen ki, Hüseyin'e ok atmis ve onu okuna hedef edinmistin ve 'okum onun elbisesine takili kaldi. ona bir zarar vermedi!' dedin, degilmi?
    Allaha andolsun ki; senin onu okla vurdugun gibi, biz de seni oka tutacak, oklari vücuduna saplayacagiz!" dediler.

okcular hep birden ona ok attilar.
    Hakim b. Tufeyl, ölü olarak yere yikildi.
    öte yandan, Adiyy b. Hatim Muhtarin yanina girip onunla birlikte oturmus, ne icin geldigini Muhtara haber vermisti.
    Muhtar, ona:
    "ey Ebu Tarif! Hüseyin'in katillarini bulup öldürmeyi sen helal saymiyormusun?" diye sordu.
    Adiyy b. Hatim:
    "Allah sana iyilikler versin! Hakim b. Tufeyl hakkinda yalan uydurulmustur. o sucsuzdur!" dedi.
    Muhtar:
    "öyleyse, senin hatirin icin onu birakiriz!" dedi.
    o sirada, Abdullah b. Kamil iceri girdi
    Muhtar ona:
    "adam ne yapiyor?" diye sordu.
    Abdullah b. Kamil:
    "Ehl-i beyt taraftarlari onu öldürdüler!" dedi.
    Muhtar:
    "ne diye onu benim yanima getirmeden öldürmeye acele ettin? o öldürülmeyecekti.
    Bu Adiyy onun hakkinda sefaat icin gelmisti. o, sefaat edilmeye,kayirilmaya layik bir kimse imis!" dedi.
    Abdullah b. Kamil:
    "vallahi, Ehl-i Beyt taraftarlari bu hususta bana galebe caldilar!" dedi.

Adiyy b. Hatim:
    "yalan söylüyorsun ey Allah düsmani! ben onun senden daha hayirli bir kimse oldugunu sanirim!
    benim onun hakkinda sefaat edecegimi anlayinca, sen onu öldürdün!
    sen bu yaptigin seyden dolayi basina gelecek felaketi önleyemeyeceksin!" dedi.

Abdullah b. Kamil ona agir sözlerle cevap vermeye davraninca, muhtar parmagiyla agzina isaret ederek, susmasini emretti.
    Abdullah b. Kamil de, Adiyy b. Hatime catmaktan vazgecti.
    Adiyy b. Hatim; Muhtardan hosnut, ibn Kamile kizgin olarak muhtarin yanindan ayrildi.

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Mürre b. Munkiz'in kacip canini kurtarmasi

Muhtar, Abdullah b. Kamili, Ali b. Hüseyin'in katili Abdulkays ogullarindan Mürre b. Munkiz b. Numana gönderdi.

Mürre cok cesaretli bir adamdi.
      Abdullah b. Kamil, yakalamak icin gidip onun evini kusatti.
      Mürre, iyi soy bir at üzerinde ve mizragi elinde oldugu halde disari cikti. Abdullah b. Naciye'yi mizraklayip yere yikti. Fakat, ona zarar veremedi.

Abdullah b. Kamil, ona kilicla bir darbe indirdi.
      MÜrre, sol eliyle korundu. Abdullah b. Kamilin arkadaslari da onun zerine saldirdilar.
      Mürre, atini tepip kacmaya ve Mus'ab b. Zübeyrin yanina varmaya muvaffak oldu.
      Aldigi kilic darbesinden, Mürrenin eli colak kaldi.

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Zeyd b. Rukad'in öldürülmesi

Muhtar, Abdullahu's-sakiri'yi, Zeyd b. Rukada gönderdi.
        Zeyd:
        "ben onlardan bir gence ok atmis, genc avucunu alnina tutarak korununca, onun avucunu alnina mihlamistim! kendisi, avucunu alnindan ayiramamisti.
        ona ikinci bir ok attim. yanina geldigim zaman, onu ölmüs buldum!
        onu gögsünden vurup öldüren okumu cekip cikardim. alnina saplanan okumu da kivirip cikarmaya calistimsa da, ok demiri onun alninda kaldi. bir türlü cikaramadim" derdi.

Zeyd b. Rukad'in okla alnindan ve gögsünden vurdugu bu genc, Abdullah b. Müslim b. Akil idi.

abdullahü's-sakiri adamlariyla birlikte gidip Zeyd b. Rukad'in evini kusatti.
        zeyd kilicini siyirarak disari cikti. kendisi cok cesaretli idi.
        Abdullahü's-sakiri:
        "siz onu ne kilicla, ne de mizrakla vurmaya calismayiniz. fakat, oka ve tasa tutunuz!" dedi.

öyle yaptilar. zeyd yere yikildi.
        Abdullahu's-sakiri:
        "ölmek üzere ise, onu evden disari cikariniz!" dedi.
        evden disari cikardilar.
        Abdullahu's-sakiri ates getirtti. cani cikmadan, zeydi diri iken atesleyip yakti!

Yorum

KENDILERI ELE GECIRILEMEYEREK EVLERI YIKTIRILANLAR

Muhtar, sinan b. enesi arattirdi.
          Sinan, "Hüseyini ben öldürdüm!" diyerek övünürdü
          Korkusundan, Basra'ya kacmisti.
          Muhtar; onun evini yiktirdi
          Abdullah b. Ukbe:
          "Ben onlardan bir cocuk, Esed ogullarindan da bir adam öldürdüm!" derdi.
          onun da evi yiktirildi.
          Abdullah b. urvetü'l-Has'ami arandi.
          Bu da:
          "ben onlara tehlikeli oniki ok attim!" derdi.
          Abdullah b. Urve ele gecirilemedi. kacip Mus'ab b. Zübeyr'e katilmisti.
          Muhtar bunun da evini yiktirdi

Yorum

Amr b. Subeyh'in öldürülmesi

Suda'ogullarindan Amr b. Subeyh arandi.
            Kendisi:
            "Ben onlardan bazisini mizrakladim. Bazisini yaraladim. Fakat hicbirini öldürmedim!" derdi.
            Bir gece, Amr b. Subeyh'e gidildi. Kendisi, evin daminda oturuyordu. kendisine gözcüler gönderildigini bilmiyordu. kilici da basucunda asili duruyordu.

Onu ansizin yakaladilar ve kilicini da basucundan aldilar.
            Amr b. subeyh:
            "Allah senin gibi kilicin belasini versin!
            seni ne diye bana yaklastirmadilar da, benden uzaklastirdilar?"
            diyerek yirtindi durdu.
            Amr b. Subeyh, Muhtara götürüldü. muhtar onu köskte, yaninda hapsetti.
            sabah olunca, Amr b. Subeyhin adamlarina izin verildi.
            "dileyen, yanina girsin!" denildi
            Halk, iceri girdiler. Amr b. Subeyh bagli olarak onlarin yanina getirilince:
            "vallahi ey kafirler, facirler toplulugu! eger kilicim elimde olsaydi, siz beni getiremeyeceginizi, beni sizden baskalarinin öldürebilecegini ögrenirdiniz!
            Anladim ki; siz Allahin yarattiklarinin kötülerisiniz.
            Ben elimde bir kilic bulunmasini ve icinizde onunla bir müddet size kilic vurmayi ne kadar arzu ederdim!" dedi.

sonra, elini kaldirip, yaninda bulunan Abdullah b. Kamilin gözüne carpti.
            Abdullah b. kamil. güldü. onun elini tutup bagladi. sonra da:
            "senin Muhammed hanedanini yaraladigini ve mizrakladigini söylüyorlar. biz de sana bu sucun icin ugradik!" dedi.
            Muhtar:
            "bana bir mizrak getiriniz!" dedi.
            Getirildi.
            "onu ölünceye kadar mizraklayiniz!" dedi.
            Amr b. Subeyhin vücuduna, ölünceye kadar mizrak sapladilar.

Yorum

Ebu Zür'a ogullarinin öldürülmesi

Muhtarin adamlari, Ebu zür'a ogullarinin evine ugradilar. damin üzerinden ok attilar. nihayet, evin icerisine girdiler.

Hebyat b. osman b. Ebi Zür'a ile Abdurrahman b. Osman b. ebi zür'a öldürüldü.

abdulmalik b. Ebi Zür'a ise, basindan yaralanmis olarak kacti. muhtarin yanina girdi. o da, karisi ümmü Sabit bint-i semüre b. cündüb'e emretti, Abdulmalik'in basinn yarigini tedavi ettirdi.
              sonra, abdulmaliki cagirdi.
              abdulmalik:
              "benim sucum yok!" dedi.

Yorum

MUHAMMED B. ES'AS'IN ARATTIRILMASI VE KÖSKÜNÜN YIKTIRILMASI

Muhammed b. Es'as b. Kays, Kadisiye yaninda Es'as köyünde idi. Muhtar; Havseb'i yüz kisilik bir birlikle onu yakalamaya gönderdi.
                "ona git! Av arayici, yahut gizli bir yerde av gözleyici, yahut sagina soluna korka korka bakinici, yahut gizlenici, saklanici olarak onu yakalayip öldürmeye nasil muvaffak olursan ol; basini bana getir!" dedi.

Havseb gitti. Muhammed b. Es'as'in köskünü kusatti.
                Halbuki, o daha önce Mus'ab'in yanina gitmis bulunuyordu.
                Havseb ve arkadaslari, bir müddet köskün üzerinde beklediler.
                sonra iceri girdiler Muhammed b. Es'as'i bulamadilar. dönüp Muhtarin yanina geldiler

Muhtar, adam gönderip Muhammed b. Es'as'in köskünü yiktirdi. Hucr b. Adiyy'in Ziyad b. Sümeyye tarafindan yiktirilmis olan evini, onun kerpicleriyle yaptirdi.
                Muhammed b. Es'as Mus'ab b. Zübeyr tarafindan muhtar üzerine gönderilen orduda vazife almis, yapilan carpismada kendisi ve maiyyeti öldürülmüstür.

Yorum

KAYS B. ES'AS'IN ÖLDÜRÜLMESI

Kays b. Es'as, Basra'da iken, ev halkini görmek üzere, Abdullah b. Kamilin himayesi altinda Kufeye girmisti.
                  Abdullah b. Kamil, muhtarin yanina varip:
                  "Ey emir! Kays b. Es'as himaye edilmesini benden istedi. ben de onu himayem altina aldim. ona verdigim himayemi muteber ve gecerli say!" dedi.
                  Muhtar bir müddet sustu. sonra:
                  "yüzügüne bir bakayim!" dedi.
                  Onu alip parmagina takti. yüzük bir müddet muhtarin parmaginda durdu. sonra, Ebu Amre'yi cagirdi. yüzügü ona vedi ve:
                  "Abdullah b. Kamilin hanimina git. ona:
                  'bu yüzük, kocanin alametidir. beni kays b. esasin yanina koyacaksin. onu muhtardan kurtaracak bazi isler hakkinda kendisiyle görüsme yapmak istiyorum!' de!" dedi.
                  Kadin Ebu Amre'yi onun yanina soktu.
                  Ebu Amre kilicini siyirip Kays b. Es'as'in boynunu vurdu. basini alip muhtara götürdü. onun önüne atti. Muhtar:
                  "Hüseyin sehit edildigi zaman, ona ait kadifeyi (yorgan) ganimet olarak Kays b. Esas almis, bundan dolayi kendisine kays kadife adi takilmisti.
                  Abdullah b. Kamil, Muhtar'a:
                  "inna lillahi ve inna ileyhi raciun! sen benim himayem altinda bulunan, konugum ve dostum olan bir kisiyi öldürdün!?" dedi.
                  Muhtar:
                  "Allah askina sus! sen Peygamberin kizinin oglunu öldürenleri himayeyi helallestirmek mi istiyorsun!?" dedi.

(dinveri, kitabul ahbar, s.302)

Yorum

ibrahim b. Ester'in ibn Ziyad'la carpismak üzere tekrar yola cikarilmasi

Ibrahim b. Ester; sebi ve künase ayaklanmalarini bastirdiktan ve kufede iki gün dinlendikten sonra, ibn ziyad ve samlilarla carpismak üzere, hicretin altmisaltinci yili zilhicce ayinin cikmasina sekiz gün kala, cumartesi günü kufeden yola cikti.

Muhtar; savaslarda bulunmus, tecrübeli, bellibasli adamlarini, süvarileri ve görüs sahiplerini de onun yanina katti.

Kays b. Tahfetü'n-Nehdi'yi medineli kabilelerin,
                    Abdullah b. Hayyetü'l-Esedi'yi Mezhic ve Esed kabilelerinin,
                    Esved b. Ceradü'l-Kindi'yi kinde ve Rebia kabilelerinin basina gecirdi.

Onlari Abdurrahman Deyr'i yanindaki köprüye kadar ugurladi.
                    dönecegi sirada, ibrahim b. Ester'e:
                    "benden üc sey isit ve hatirinda tut:
                    1. acik veya gizli islerinde Allahtan kork
                    2.gidecegin yere gitmekte acele et. düsmanina kavusur kavusmaz saldirmak icin hazirlan!
                    3. düsmanina gece kavusursan, saldirmayi sabaha birakmamak ve onlarin hazirlik yapmalarina imkan vermemek elinden gelirse, imkan ve firsat verme!

eger süamnina gündüz kavusursan, onlari geceye birakma!
                    sana tavsiye ettigim bu seyleri ezberledin degilmi?" dedi.
                    ibrahim b. Ester:
                    "evet!" dedi.
                    Muhtar:
                    "Allah sana yoldas olsun!" dedi ve döndü
                    Ebu's-Saykal der ki:
                    "ibrahim b. ester'le birlikte gittik. ubeydullah b. ziyad ve yanindaki samlilar irak topraklarina girmeden onlara kavusmak ve darbe indirmek maksadiyla, hizla yol aldik. irak topraginin en son noktasini gecip birden Musul topragina ayak bastik. onlara bir an önce kavusmak icin, hizla ilerledik. musula bes fersahlik uzaklikta bulunan Barbisa köyüne eristik.
                    ibrahim b. Ester, orada vehbil, Naha' kabilesi halkindan, cok cesaretli, becerikli bir adam olan Tufeyl b. Lakit'i öncü olarak ileri sürdü.
                    ibn. ziyad'in bize yaklastigi sirada, humeyd b. hureysi de tufeyl b. lakitin arkasindan yolladi.

ibrahim b. Ester; cok gecmeden bütün süvarilerini ve piyadelerini savas nizamina koyarak onlari ayirmaksizin birlikte hareket ettirip Barbisa köyüne kondu.

o siralarda bütün kays'lar cezire'de oturuyorlar, Mervan'a ve mervan hanedanina muhalif bulunuyorlardi

-taberi, tarih, c.7, s.130, 140, 142-

Yorum

Umeyr b. Hubab ve Arkadasinin ibrahim b. Ester'le görüsmeleri

Hz. Hüseyin'in Kays'li katillerinden Umeyr b. Hubab ile firat b. Salim, ibn Ziyad'in ordusunda yer almislardi.
                      Firat, arkadasi umeyr'e:
                      "sen mervan ogullarinin idarelerinin kötülüklerini, bizim kavmimiz olan Kays'a karsi kötülük düsündüklerini bilirsin.
                      isler yoluna girecek olursa, Abdulmelik Kays'larin kökünü kaziyacaktir. bizler onlardaniz.
                      ibrahim b. Ester'in yanina varalim; hali, durumu nedir, bir bakalim" dedi.
                      Gece karanligi basinca, atlarina bindiler
                      ibrahim b. ester'in karargahiyla kendi karargahlari arasinda dört fersah uzaklik vardi.
                      bunlar, samlilarin gözcülerine rastladilar.
                      gözcüler:
                      "sizler kimlersiniz?" diye sordular.
                      Umeyr'le Firat:
                      "biz emir husayn b. nümeyr'in casuslariyiz!" dediler ve ibrahim b. Ester'in karargahina vardilar.

Yorum

Atesler yakilmis, ibrahim b. Ester adamlarini savas nizamina sokmakla ugrasiyordu.
                        ibrahim b. Ester'in üzerinde Herat isi sari gömlek vardi. kilici boynunda asili idi.
                        Umeyr b. Hubab, yaklasip ibrahimin arka tarafina gecti.
                        ibrahim b. ester ona aldiris etmedi.
                        Umeyr arkadan ibrahimin boynuna elini dolayip kucaklamak isterken, ibrahim b. ester yerini degistirdi. basini egip:
                        "sen kimsin?" diye sordu.
                        Umeyr:
                        "ben umeyr b. Hubab'im!" dedi.
                        ibrahim b. Ester, ona dogru yüzünü cevirerek:
                        "otur da, senin icin bosalir gelirim" dedi.
                        Umeyr ile Firat, ibrahim b. Ester'den uzaklasarak bir köseye cekildiler:
                        Umeyr, Firat'a:
                        "sen bu kadar cesaretli, bundan daha sogukkanli bir kimse gördünmü?
                        o benim kendisini arkadan kucaklayacagimi gördü. yerini degistirdi. benden hic kaygilanmadi" dedi.
                        Firat:
                        "gercekten, ben onun gibisini görmedim" dedi.
                        ibrahim b. Ester, arkadaslarini savas nizamina koyduktan sonra, onlarin yanina gelip oturdu ve Umeyr'e:
                        "Ey Ebu'l-Mugallis! senin benimle ne isin var?" dedi.
                        Umeyr:
                        "karargahina girince, tasam artti. ben, giristen senin yanina gelinceye kadar, hic arapca söz isitmedim, anlasilan; senin yaninda bulunan su cemaat, acemlerden ibaret
                        halbuki, sana karsi gelenler, samlilarin en bellibasli cesaretlileri ve kahramanlaridir. onlar kirk bin kisidirler.
                        sen onlara su yanindaki acemlerle nasil karsi koyabileceksin?"
                        dedi.

ibrahim b. Ester:
                        "Vallahi, onlari karincalar gibi cok sayida bulsam da, onlarla carpisacagim!
                        su yanimda gördügün kimseler carpismada cok ileri, üstün görüslü oldugunu söyledigin samlilarla nasilmi carpisabilecekler?
                        o gördügün kisiler, acemlerin ve Mecusi emir ve kumandanlarinin en atilgan ve sicrayicilarinin ogullaridirlar
                        Ben süvariye karsi süvariyi, piydeye karsi piyadeyi carpistiracagim. Yardim Allahtandir" dedi.

Yorum

Umeyr:
                          "Benim kavmim kays, yarin sabah samlilarin sol koluna cok sayida gelip katilacaklar
                          bizden tasalanma! onlarin ordusunu sindirmek icin, biz bozuluruz.
                          mervan ogullarinin biz kays cemaatine karsi kötü davranmalari yüzünden, onlarin muzaffer olmalarini istemiyoruz" dedi.
                          ibrahim b. Ester:
                          "nasil istersen öyle yap!" dedi.
                          sonra da:
                          "sen ne dersin? ben hendek kazip iki-üc gün onlari oyalasam, isin neticesini beklesem olmazmi?" diye sordu.
                          umeyr b. Hubab:
                          "böyle yapma! biz Allahin kullariyiz ve hepimiz O'na dönücüleriz
                          su kavmin (samlilarin) istedikleri de, ancak isi uzatmandir.
                          eger isi uzatacak olursan, bu onlarin isine yarayacaktir.
                          cünkü onlar sizden kat kat cokturlar. azin coga uzun müddet dayanmasi mümkün degildir.
                          fakat simdi onlarin kalpleri sizin korkunuzla doludur. onlarla günlerce ve tekrar tekrar carpisir durursaniz, onlari carpismaya alistirirsiniz. onlar senin askerlerinin tadini tadarsa, artik onlara karsi yigitlesirler!" dedi.

ibrahim b. Ester:
                          "simdi anladim ki, sen bizim icin hayir ögütlüsün. bildirdigin görüs ve düsünüsünde dogrusun. zaten, arkadasim muhtar da bana bunu tavsiye ve bu görüsü emr etmisti" dedi.

umeyr:
                          "onun görüsünden sasmayiniz. cünkü, seyh, harplerin zararlarini göre göre otura düsmüs, ondan alinacak, alinmayacak dersleri ve ibretleri almistir" dedi ve ibrahim b. ester'e beyat ederek karargahlarina döndüler.

umeyr, arkadasi firat'a:
                          "o senden cekindi. sözümüzü saglama baglamadi. galiba bizim hile yapacagimizdan korktu" dedi.

Yorum

ibrahim b. Ester'in ordusunu savas nizamina koyup ilerletmesi

ibrahim b. Ester, bütün gece gözünü yummadi. seher vakti girer gimez, askerlerini savas nizamina koymaya basladi. askerlerini birlikler haline koydu ve birliklerin kumandanlarina emirler verdi.

süfyan b. Yezid b. Mugaffel'i sag kol kumandanligina,
                            Ali b. Maliku'l-Cusemi'yi sol kol kumandanligina,
                            bir anneden dogma kardesi olan Abdurrahman b. Abdullah'i süvari kumandanligina tayin etti.
                            kendisi de sag kol ile kalpte bulundu.
                            piyade birliginin kumandanligina Tufeyl b. Lakit'i getirdi.
                            sancagini Müzahim b. Malik'e verdi.
                            safak atmaya baslar baslamaz, alacakaranlikta sabah namazini kildirdiktan sonra, askerlerini saf haline getirdi.
                            dört kumandani yerlerine koydu.
                            sag kol kumandanini sag kola, sol kol kumandanini sol kola, piyade kumandanini piyadelerin basina koydu.
                            süvarileri de onlara ekledi.
                            süvari kumandanligina kardesi Abdurrahman b. Abdullahi koydu ve orduya:
                            "düsmana dogru agir agir ilerleyiniz!" dedi.

ordu, ibrahim b. Ester ve kumandanlariyla birlikte düsmana dogru yavas yavs ilerlemeye basladi.
                            düsmanin üs tarafinda bulunan büyük bir tepenin üzerine ciktilar:
                            ibrahim b. eser orada oturunca, askerlerden hicbiri hareket etmedi, durakladi.

Yorum

Abdullah b. Züheyr'in tecessüs icin vazifelendirilmesi ve Ades'le konusmasi

Abdullah b. Züheyrü's-Seluli, atinin üzerinde birseyler yiyordu.
                              ibrahim b. Ester onu yanina cagirdi ve:
                              "hemen atinin üzerine atla. bana sunlardan bir haber getir!" dedi.
                              Abdullah b. Züheyr gitti. biraz sonra döndü ve:
                              "bu kavim korkutularak getirtilmis. onlardan bir adamla bulustum ki, o:
                              'Ey Ebu Turab taraftarlari! Ey Muhtar'ul-Kezzab taraftarlari' diye seslenerek sacmaliyordu.
                              ona:
                              'sizinle bizim aramizda bundan büyük sövme olmaz' dedim.
                              Bana:
                              'Ey Allah düsmani! siz bizi nelere davet ediyor; bizimle imamsiz, halifesiz olarak ne diye carpisiyorsunuz?' diye sordu.
                              ona:
                              'Evet biz, 'nerdesin ey Resulullahin oglu Hüseyin'in kani!' diye, onun intikamini almaya davet ediyoruz.
                              siz Ubeydullah b. Ziyad'i bize teslim edin. cünkü o Resulullahin oglunu, cennetlik genclerin seyyidini sehit etti.
                              biz onu ve kerbela cinayetinde onunla isbilrigi yapan, kendilerini HÜseyine kisas olarak esit tutmayi kabul etmeyecegimiz bazi adamlarinizi da öldürünceye kadar yakanizi birakmayacagiz!
                              bize ibn Ziyadi teslim ettiginiz, onu HÜseyinin katilleri olan bazi adamlarinizla birlikte öldürdügünüz zaman, sizinle aramizda kitabullahi yahut salih müslümanlardan hangisini isterseniz onu hakem yapacak, onun verecegi hükme razi olacagiz' dedim.
                              Bana:
                              'Biz sizi, bunun gibi baska bir zaman da iki hakemle tecrübe etmis, denemistik de, siz sözünüzde durmamistiniz' dedi.
                              Ben:
                              'ne imis o' diye sordum
                              'biz sizinle aramizda iki hakem tayin etmistik. siz onlarin verdigi hükme razi olmamistiniz' dedi.
                              Ona:
                              'sen iddiana saglam bir delil getiremedin
                              biz iki hakemin üzerinde sözbirligi edecekleri bir adama razi olacak ve beyat edecektir. onlar bir kisi üzerinde sözbirligi yapamadan ayrildilar. Allah onlari ikisini de hayra ve dogru olana muvaffak kilmadi' dedim.
                              Bana:
                              'sen kimsin' diye sordu
                              kim oldugumu ona haber verdim
                              Ben de ona:
                              'sen kimsin' diye sordum
                              'Ades'im! senin katirinin sürücüsü' dedi.
                              Ona: 'sen bana karsi iyi davranmadin. bu senin vefasizliginin, sözde durmamazliginin baslangicidir' dedim" dedi.

Yorum

ibrahim b. Ester'in kumandanlara hitabi

ibrahim b. Ester, kendisi icin bir katir getirtti. onun üzerine bindi. sonra, bütün sancak sahiplerinin, kumandanlarin yanlarina ugradi.

her birinin yaninda durdu ve:
                                "Ey din yardimcilari ve hak taraftarlari olan Allah askerleri!
                                Rasulullahin kizi Fatimanin oglu Hüseyin b. Ali'nin katili olan; Hüseyin ile kizlari, kadinlari ve taraftarlari arasina gerilen; onlarla icecekleri Firat suyu arasina gerilerek onlari Fira suyuna bakip durduran; onun amcasinin oglu Yezid'e gitmesine ve onunla anlasmasina da engel olan; evine ve ev halkina dönmesine veya Allahin genis yerlerine gitmesine imkan vermeyen; onu ve onun ev halkini sehit eden Mercane'nin oglu Ubeydullah iste karsinizdadir!
                                Vallahi, bu Mercane'nin oglunun Allah tarafindan günah kirlerinden temizlenmis, korunmus olan Resulullah Aleyhisselamnin Ehl-i BEytine yapmis oldugunu, Firavun bile israil ogullarinin temsilcilerine yapmamistir!

Allah onu sizinle, sizide onunla karsi karsiya getirmistir
                                vallahi, saniyorum ki; Allah onun kanini ancak sizin ellerinizle döküp kalplerinize sifa vermek icin bu harp meydaninda sizi onlarla biraraya getirmistir.
                                Allah biliyor ki, siz ancak Peygamberinizin Ehl-i Beytine yapilanlara kizarak yola cikiniz!"
                                ibrahim b. Ester; sag, sol kol birlikleri ve sairleri arasinda dolasarak ve hepsini cihada tesvik ederek carpismaya hazirlandi. sonra dönüp sancaginin altina geldi.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X