Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Dinamitlenen cami

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Dinamitlenen cami

1935 yilinda Mus'ta dogdum.
    bes veya alti yasimi idrak ederken bir gün memleketin dellali Murad efendi:

"hey, duydum duymadim demeyin; yarim saat sona murat pasa camii ve minaresi dinamitle yiktirilacaktir!..herkes coluk cocugunu alip uzaklara gitsin. sonra mesuliyet kabul edilmez!" diye bagiriyordu.

Bütün mura pasa mahallesi sakinleri yasli, genc, kundaktaki bebek, kadin, erkek sogurman deresinde toplatilmis, dinamitle yiktirilan murad pasa camii serifinden kopan ve basimizin üzerinden vinliyarak mermi hiziyla gecen taslardan korunmaya calisarak btün mahalle halki hickirik, feryad, beddua ve sadece bugzedecek mecal ve iman ile murad pasa camii serifinin minaresinin ekseni etrafinda son zikrini yaparcasina, daireler cizerek harabesinin üzerine uzanisini elemle biraz da utanarak seyrediyorduk. utanarak diyorum, zira büyüklerimiz caminin icerisinde ayni cami gibi Allahin huzuruna cikma serefine (kanli gömlekleriyle) bizleri mirasci biraksalardi, belki de bu mübarek vatanimizin islam harabelerinde bugün bolsevik baykuslari ötemezlerdi.

evimize döndügümüzde bir yandan kirilan pencere camlari temizleniyor, diger yandan cenab-i zül celalden kahhar kudretiyle milli sef ve zihniyetini kahretmesi niyaz ediliyor, harabe haline getirilen camiin üzerine sehidler misali uzanmis yarali minareyi seyrediyorduk. yiktirilan camiin taslari zamanin valisi TEVFIK GÜR (bunun adini bilhassa iri harfle yaziyorum ki; hem vesika olsun ve hemde müslümanlar tanisindar da, zürriyeti varsa cibilliyetini ögrensinler) tarafindan tas bulamadigi icin yiktirdigi caminin taslriyla kültür mahallesi memur evlerine kanalizasyon ve sokak dösetmisti...

ayni valinin iki gözünün birden kör olduguna bütün mus halki, evliya murad pasa camiinin haraesi, vali tevfik gürün kaldiysa serefli ! varisleri ve nihayet cenabi mevla zülcelal sahittir.

Siddik cesmidil- Mus

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar
YUKARI ÇIK
Çalışıyor...
X