Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Osmanlıda Alevilere atılan iftiralar ve katliam Belgeleri

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Osmanlıda Alevilere atılan iftiralar ve katliam Belgeleri

[quote author=Kızılbaş link=topic=7949.msg51893#msg51893 date=1251965847]
    Yazıktır Günahtır.Hiç birşey demiyorum size.İran halkı diyor ona ne diyeceksin İranda o zaman şii yokmuydu ?

Açıkça Kızılbaş olduğu için sorgulananlar öldürülmesi istenenleri görmüyormusun.

Ya dinsiz denilip mum söndü yapıyorlar demelerini.

Yazık vallahi Yazık.
    [/quote]

Yorum

Kızılbaş kardeşim emeğin için teşekkür ederim. Bu bilgileri bizimle paylaştığın için Allah razı olsun.

Yorum

[quote author=Murtazaali link=topic=7949.msg51923#msg51923 date=1251974326]
        Kızılbaş kardeşim emeğin için teşekkür ederim. Bu bilgileri bizimle paylaştığın için Allah razı olsun.
        [/quote]

Allah sendende razı olsun.

Yorum

HINIS KALESİ’NDEKİ 20 CEPNİ
          KIZILBAŞ’IN CEZALANDIRILMASI

YAZI: 13 Rabiyülevvel sene 985 (Mayıs 1577), Padişah 3. Murad, Sadrâzam Sokollu Mehmed Paşa’dır. İran Şahı Tahmasb’dır.

KİMDEN:

Padişah’tan

KİME:

Erzurum (Arz–ı Rum) Beylerbeğisi’ne HÜKÜM

KONU: Hınıs Kal’asında 20 kadar Çepni ile Şah’tan (İran’dan gelme) gelme KIZILBAŞLAR olduğu, bunların Kal’ ada bozgunculuk yaptıkları, bunlara karşı önlem alınması.

METNİN MEÂLİ

Mezkûr (adı geçen) Maksud’a virildi.

Erzurum Beylerbeğisi’ne HÜKÜMKİ,

Hâlâ Hınıs Kal’ası Ağası olan Maksud mektub gönderüb kal’a–i mezbûre (yukarıda adı geçen) müstahfızlarının (koruyucu) gariblerinin aralarında yirmi neferi Çepni ve şarkdan gelmiş tâifeden olub herbirin hâlâ KIZILBŞ ammisi (amcası) ve dayısı olub zikr olınan yirmi nefer hisâr eri cümlesini ıdlâl (yoldan çıkarma) itmişdir deyû bildirmeğin BUYURDUM Kİ, Vardıkda te’hîr iitmeyüb (geçiktirmeden) mezburların (yukarıda adı geçenler) ahvâlini müşârün–ileyh (adı geçen) ağa ma’rifeti ile sâir hisâr erleri garibler (kapıkulu süvari ocaklarının 5. ve 6. Bölükleri) mahzarlarında (önünde) hakk üzere teftiş ve tahkik (araştırma) idüb göresin fi–l–vâki’ (gerçekten) ol mikdhar neferi Çepni tâifesinden olub ba’zıları dahi Şarkdan (İran) gelüb ıdlâl üzere (bozguncu) iseler ol makuleleri ale–l–esâmi (adlarıyle) defter idüb ve ıdlâllerin mufassalan (bozgunculuklarını uzun uzadıya) yazub arz eyliyesinsana anler hakkında emrim ne vechile sudûr iderse mûcibiyle (gereği) amel eyliyesin.

--------------

BOZOK’TA ŞAH İSMAİL
          YANLILARININ İDAM EDİLMELERİ

YAZI: 20 Cemazielâhir sene 986 (Ağustos 1578)

Padişah 3. Murad dönemi İran’da Şah Tahmasb’tır.

Osmanlı Sadrâzamı: Lala Mustafa Paşa’dır.

O yıllar, Osmanlı–İran savaşları sürmekte, Fas’ta Portekizlile yapılan Vadiyüssebil savaşında Portekizliler yenildi.

KİMDEN:

Padişah’tan

KİME:

Bozok (Yozgat) Beği’ne HÜKÜM

KONU: İran’da Şah İsmail adına çalışan fesad ehli’nin yakalanıp yokedilmeleri.

BELGENİN MEÂLİ

Kethüda Ali’ye verildi

Bozok Beği’ne HÜKÜMKİ,

Mektub gönderüb ŞAH İSMAİL nâmına zuhhur eyliyen ehl–i fesâd–ı ele getürmek içün âdemler gönderildiği ŞAH İSMAİL nâmına olan müfsidin halifesi olan Coşd oğlu Hüseyn nâm müfsid rast gelüb muhkemcenk idüb mezbûrı elegetürüb kayd u bend (prangaya vurma) ile sana getürdüğün bildirmiştin oltada herne dilediğin mâlûm oldı imdi halife nâmına olub ele gelen coşd oğlu Hüseyin Siyaset emredüb (idamedilmesi: BUYURDUM Kİ, vardıkda mezkûr (adı geçen) emrim üzere siaset eyleyüb (idam) hakkından gelesin ve emrim yerine vardığın yazub bildiresin ve Şah İsmail nâmına olan müfsidi dahi ele getürmeğe sa’î eyliyesin.

Yorum

Yıl 1587. Osmanlı Padişahı 3. Murat, Doğu ve Güneydoğu'daki 38 Kürt beyine şöyle bir ferman (emir) yolluyor:

'... emrinizde bulunan Kürt askerleriyle kusursuz ve eksiksiz bir cenge hazır olasınız. Tebriz'de bulunan vezirim Cafer Paşa'dan haber gelir gelmez acele edip ona katılasınız. Kürt emirleri, şimdiye kadar Kızılbaşlara kılıç sallayarak Allah yolunda gaza ve cihad edegelmişlerdir. (...)İnşallah benim için yaptığınız hizmetler zayi olmayacaktır. (...) Din uğruna çalışıp Kürt emirlikleri arasında faydalı ve ünlü olasınız.' (Kaynak: Kürtleşen Türkler; s. 120)

Celalzade Mustafa'nın yazdığı Yavuz namesinde alevi katliamını büyük bir övünçle anlatır.

Yorum

[quote author=Kızılbaş link=topic=7949.msg51920#msg51920 date=1251974029]
              Şah İsmail osmanlının yaptığını yapmadı.Varmı çaldırandan önce şah 55bin sünniyi öldürmüş diye bir belge.Ama osmanlının yaptığına dair var.Şah ismail daha çocuk yaşta tüm ehl-i beyt taraftarlaının intikamını almak için yemin etmiş bir insan.BU durumda ona nasıl saltanat için şii kitleden faydalanmış dersiniz?
              Allah için baba tarafı hep şeyh olan bir insanın şiiliği kullandığını idda etmek ne kadar akıl işidir ??
              Osmanlıya gelince.Devletin kurulması aleviler sayesindedir.Fetihlere katılan gaazileri yada alevi tarikatlarını duymadınız mı ? Şeyh edebali Baba ilyasın halifelerindendir bundandamı haberiniz yok ?.
              Osmanlıda sorun teba değil.Nankörlüktü.
              [/quote]

Osmanlı hanedanının bile şii olduğu yönünde rivayetler vardır. Osmanlı yeniçerileri bektaşidir. Ancak Osmanlı Beyliği bir devlete, imparatorluğa dönüştükçe ülkenin mozayiği sünni kitlelerin çoğalması şeklinde gelişiyordu. Doğudaki Sultanların şii kitleyi eksen alıp Osmanlı ile saltanat mücadelesine girmesi Osmanlının iyice sünni kitleye yönelmesine neden oldu. Ehli Beyt taraftarlarının öcünü Muhtar Sakafide alıyordu ama sonra kendinisi imam ilan etmeye kalktı. Şah İsmailin de aslı sünnidir. Osmanlının sünni kitle üzerinde karar kılması sebebiyle onun payına da ister istemez şia düşmekte idi ki, o da saltanatı adına şiadan yararlandı. Her ne kadar bunu saltanatı için yaptı isede biz yinede iyi yaptığını, hayra vesile olduğunu düşünüyoruz.
              Ancak zalim zalimder, ister şii olsun ister sünni. Osmanlının alevi katliamı yaptığı gibi Şah İsmailinde doğal olarak sünni katliamı yaptığı yapacağı aşıkardır.
              Sultanlarda esas olan saltanatttır. Saltanata hizmet ettikten sonra nankör olmak onlar için önemli değildir.
              Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
              Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

Şah ismailin aslı sünnimidir ?

Babası şeyh haydar dedesi Şeyh cüneyd büyük dedeleri Şah İbrahim veli hace Ali şeyh sadrettin şeyh safi ? Hangisi Sünni Bunların bana söylermisin .Söylediklerin anlamsız ve boş geliyor bana . Belgelerle konuşalım sana diyorum ki Yavuzun çaldırandan önce binlerce aleviyi kestiğine dair belgeler mevcut.Sende şah ismailin yaptığı katliamların belgelerini getirki tartışalım

Yorum

Alevileri, Sünnilerden daha çok bu mektebe yakın görür ve öyle kabul ederim. Vahdeti, birliği ve beraberliği severim. Ölçülere uygun yapılmalıdır.

İtikadımı kabul etmeyen, itikadımdan dolayı kimi zaman rafizi, kimi zaman bidat ehli hatta kimi zamanlar kafir diye hitap edenlerle Vahdet nasıl gerçekleşiyorsa, İtikadımı kabul eden, sadece Namaz vb gibi amellerde sorunları olan Alevilerle vahdet hayli hayli olur. Hatta İmam Humeyniyi bazı kesimleri sevmese bile.

Yeter ki alevileri anlamayı bilelim. İç içe olalım. Sırf Namaz kılmıyor diye sen kafirsin deyip dışlamayalım.

Yorum

Şah İsmail Şiilik-Sünnilik yüzünden annesini bıçaklıyarak öldürmüş biridir.Halkını zorla Şii yapmıştır.Tebriz Müftüsünü bizzat kendisi okluyarak öldürmüştür.Halkı zorla ilk üç Halifeye sövmeye zorlamış direnenler öldürülmüştür.
                    Safevilik tarikatı ilk başlarda Sünni bir tarikatmış ama zamanla Şiileşmiş.Hatta Sünni bir tarikatken Timur Safevilere yardım etmiş.Osmanlılar bile Safevilere para yardımında bulunmuşlar.Bunu herkes bilir.Ayrıca Şiilikte tarikat yoktur.
                    Ben Yavuz Sultan Selimi ne kadar seviyorsam Şah İsmail Hatai`yide o kadar seviyorum.Erdebile yolum düşse türbesini bir ziyaret etmek isterim.
                    Osmanlının hataları olmuştur.Bu hatalar bir öz eleştiri çerçevesinde değerlendirilir.Zaten bu hatalar olmasaydı günlerdir açılım maçılım tartışmaları yaşamazdık.Üstelik hem Safeviler hemde Osmanlılar tarihteki yerlerini almışlardır.Bizler şu anda Laik Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarıyız.
                    Ben çevremdeki pek çok kişiyede Şah İsmaili ve Safevileri sevmeleri gerektiğini anlatırken zorlanıyorum.

Yorum

[quote author=Çeri link=topic=7949.msg51941#msg51941 date=1251977865]
                      Şah İsmail Şiilik-Sünnilik yüzünden anesini bıçaklıyarak öldürmüş biridir.Halkını zorla Şii yapmıştır.Tebriz Müftüsünü bizzat kendisi okluyarak öldürmüştür.Halkı zorla ilk üç Halifeye sövmeye zorlamış direnenler öldürülmüştür.
                      Safevilik tarikatı ilk başlarda Sünni bir tarikatmış ama zamanla Şiileşmiş.Hatta Sünni bir tarikatken Timur Safevilere yardım etmiş.Osmanlılar bile Safevilere para yardımında bulunmuşlar.Bunu herkes bilir.Ayrıca Şiilikte tarikat yoktur.
                      Ben Yavuz Sultan Selimi ne kadar seviyorsam Şah İsmail Hatai`yide o kadar seviyorum.Erdebile yolum düşse türbesini bir ziyaret etmek isterim.
                      Osmanlının hataları olmuştur.Bu hatalar bir öz eleştiri çerçevesinde değerlendirilir.Zaten bu hatalar olmasaydı günlerdir açılım maçılım tartışmaları yaşamazdık.Üstelik hem Safeviler hemde Osmanlılar tarihteki yerlerini almışlardır.Bizler şu anda Laik Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarıyız.
                      Ben çevremdeki pek çok kişiyede Şah İsmaili ve Safevileri sevmeleri gerektiğini anlatırken zorlanıyorum.
                      [/quote]

Konu atmaksa bende iyi yazarım.

Bütün forum öğrensin bu çeri denilen zat annesini babasını ve kardeşlerini öldürdü.Kendisi afyonkeştir.Ayrıca müslümanda değildir yahudidir.Fanatik bir siyonist olan çeri yüzlerce müslümanı öldürdü .

Nasıl oldu mu ?

Safevi tarikatı ne zaman sünniymiş elimizde şeyh safinin buyruğu var atıp tutma.

Timurda alevidir.Hatta yezidin mezarını bulup içini askerlerinin pisliğiyle doldurur.Nasıbileri camide toplayıp hepsini cehennemede gönderir.Hatta şah ismaili mektubu var bende bi kitapta yazan.Orda yavuzu timur zamanının tekrarının olmamasını dilediği söylüyor savaştan önce.Ancak safevi ayrı timur ayrıdır bilmen gereken timurda aleviydi.Osmanlıyı tanıyıpta seven yeziddir.Katil bir devleti sevmek insan olana yakışırmı ?

Yorum

[quote author=Kızılbaş link=topic=7949.msg51945#msg51945 date=1251978835]
                        [quote author=Çeri link=topic=7949.msg51941#msg51941 date=1251977865]
                        Şah İsmail Şiilik-Sünnilik yüzünden anesini bıçaklıyarak öldürmüş biridir.Halkını zorla Şii yapmıştır.Tebriz Müftüsünü bizzat kendisi okluyarak öldürmüştür.Halkı zorla ilk üç Halifeye sövmeye zorlamış direnenler öldürülmüştür.
                        [/quote]

Konu atmaksa bende iyi yazarım.

Bütün forum öğrensin bu çeri denilen zat annesini babasını ve kardeşlerini öldürdü.Kendisi afyonkeştir.Ayrıca müslümanda değildir yahudidir.Fanatik bir siyonist olan çeri yüzlerce müslümanı öldürdü .

Nasıl oldu mu ?

Safevi tarikatı ne zaman sünniymiş elimizde şeyh safinin buyruğu var atıp tutma.

Timurda alevidir.Hatta yezidin mezarını bulup içini askerlerinin pisliğiyle doldurur.Nasıbileri camide toplayıp hepsini cehennemede gönderir.Hatta şah ismaili mektubu var bende bi kitapta yazan.Orda yavuzu timur zamanının tekrarının olmamasını dilediği söylüyor savaştan önce.Ancak safevi ayrı timur ayrıdır bilmen gereken timurda aleviydi.Osmanlıyı tanıyıpta seven yeziddir.Katil bir devleti sevmek insan olana yakışırmı ?
                        [/quote]Bak arkadaşım komik duruma düşüyorsun.Ben o yazdıklarım bu konularda bilgisi olan herkesin bildiği şeylerdir.Ama bir konuda yanılmışım Şah İsmail annesini kendisi bıçaklıyarak değil.Geleneklere göre yay kirişinde boğdurtarak öldürtmüş. www.turksolu.org/239/basyazi239.htm www.renkhaber.com/haberyazdir.asp?id=1263
                        Ayrıca bağnazlık çok kötü bir şeydir.Hem Hasibilerde ne oluyor.Eğer Hasibiler İmam H.z.Ali`yi Müslüman olarak kabul etmiyen Haricilerse onlarında inancına saygı göstermemiş gerekmezmi?Ama bir sitede bazı Şiilerin Hasibi tanımlamasını Sünni Müslümanlar için kullandığını öğrendim.Timur Ehli Beyte sevgi beslemiş bir Sünni hükümdardır.Belkide içinden Şiiliği benimsemiş bile olabilir ama ibadetlerini Hanefi mezhebine göre yaptığı kesindir.Hurufiliğn kurucusu olan kişiyi öldürtmüştür.Bu yüzden pek çok Ehli Sünnet aliminin övgüsünü ve sevgisini kazanmıştır.Türkiye Gazetesi gurubu bu yüzden Timuru çok sever.Ama Nesimiyi affetmiş.(Sovyet döneminde Azerbaycan yapımı olan Nesimi filminde bile bu olay anlatılıyor)Ayrıca Yeziti zaten hiç kimse sevmez.

Yorum

İlk yazdığınız sitede hiçbir kaynak yok.Ayrıca yunus emrenin ve mevlananın sünni olduğu yazılmış.Bu ise yalandır.2side alevidir.Hatta mevlana şianın gulat diye isimlendirdiği tayfadandır.Yunus emre hakkında ise ebu suud efendinin kafir olduğuna dair ve onun bir şiirini okuyanında kafir olacağına dair fetvası mevcut.Yani verdiğiniz sitede yanlış bilgilerle dolu.Açın divan-ı kebirde nad-ı Aliyi okuyun yada ebusuudun fetvasını paylaşabilirim burda.İkinci sitedee ise verilen kaynak ehl-i sünnete aittir.Osmanlı tarihi diye bir kitaptan Şahın annesini öldürdüğünü idda ediyorsunuz.Gülünç.Bense size osmanlının yaptığı katliamı yine osmanlının kendi kaynaklarından kanıtladım.Bu durumda ben komik duruma düşmüyorum söylediklerim belgelerle kanıtlı sizinki ise kişisel görüşten ileriye gitmez.Ki böyle bir konuda ehl-i rey olmakta bi fayda vermez

Yorum

Şahkulu isyanına gelince :

İsyan safevi çıkışlı değil Şahkulunun kendi kararıdır.babasıda karşı geldi çünkü Dönemin kutbu Şah İsmaildir.Ondan izin almadan böyle birşey yapmak tarikata aykırıdır.Şahkulu savaşta şehitte düşmedi.Son alınan yenilgiden sonra irana kızılbaşlarla geldi.Orda bi tek şahkulu öldürüldü.Alevilerin katledildiği saçmalık.Şahkulunun öldürülme sebebi ise masum insanlarıda öldürmesidir arada.Bir tüccar kervanıylayla ilgili bir durum var.Bu yüzden Şah ona kısas yaptı ki şahkuluda buna razıydı.

Yorum

Galiba her ikimizde çok farklı frakanslardayız.O yüzden birbirimizi anlamıyoruz.Zaten Yunus Emre Cumhuriyet döneminde tanınmıştır.Ondan önce daha çok Eskişehir tarafında bilinirmiş.Evet Yunus Emre Sünnidir.7 Ulu ozanın arasında niye Yunus Emre yok?Hatta Hünkar Hacı Bektaşi Veli`de Sünnidir.
                              Mevlana konusuna gelince evet Mevlana`nın H.z.Ali için yazdığı veya yazdığı iddia edilen bayağı aşırı sözler içeren bir şiiri var.Ama tek bir şiire bakılarakta hüküm verilmez.Bir Sünnide çoşkunluk halinde o tür sözler söylüyebilir.Ama Mevlana Anadolu Aleviliğine çok uzaktır.Ben en koyu Sünni olduğum zamanlarda bile Hünkarı Mevlandan kendime daha çok yakın hissederdim.

Yorum

[quote author=Çeri link=topic=7949.msg51966#msg51966 date=1251983806]
                                Galiba her ikimizde çok farklı frakanslardayız.O yüzden birbirimizi anlamıyoruz.Zaten Yunus Emre Cumhuriyet döneminde tanınmıştır.Ondan önce daha çok Eskişehir tarafında bilinirmiş.Evet Yunus Emre Sünnidir.7 Ulu ozanın arasında niye Yunus Emre yok?Hatta Hünkar Hacı Bektaşi Veli`de Sünnidir.

[/quote]
                                Tarikat zaten sunnilikte vardır. Aleviliğin içine bektaşilik kanalıyla gelmiştir. Yani Alevilikte Ehl-i Beyt yolunda irfan vardır.
                                Hacı bektaşın seyyid olmadığına dair, sunni olduğuna dair, bektaşi tarikatını balım sultanın kurduğuna dair çok ciddi araştırmalar var. Şu ana kadar bunları çürüten bilimsel bir şeyle karşılaşmadım.
                                nokta koymuyoruz artık cümle sonlarına
                                noktayı koyacak olan sensin anlasana
                                ...

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X