Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Maymun teoremi - antony Flew (yanilmisim tanri varmis'tan)

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Maymun teoremi - antony Flew (yanilmisim tanri varmis'tan)

halka acik münazaralarimdan sonuncusu olan New York üniversitesindeki sempozyum Mayis 2004'te gerceklesti. diger katilimcilar israilli bilim adami ve basta The Science of God olmak üzere bilim ve dile ilgili cok satan kitaplarin yazari Gerald Schroeder ile Theism and Atheism adli eseri arkadasim Jack Smart ile Tanrinin varligi üzerine bir münazara niteliginde olan iskoc filozof Haldane'di.

konuyla ilgili herkesi sasirtacak bicimde, tartismanin en basinda bir Tanrinin varligini artik kabul ettigimi ilan ettim.

karsit görüslerin karsilikli olarak yogun bir degisimi olabilecek bu münazara, daha yüksek bir zekaya isaret ettigi görülen modern bilimdeki gelismelerin beraberce kesfine dönüstü.

sempozyum gösteriminde, spiker modern bilimdeki bütün büyük kesiflerin icinde en büyügünün tanri oldugunu öne sürdü.

bu sempozyumda bana, hayatin kaynagina dair son calismalarin yaratici bir zekanin etkinligine isaret edip etmedigi soruldugunda söyle dedim:

Evet, artik ettigini düsünüyorum...neredeyse tamamen DNA arastirmalari nedeniyle. DNA materyalinin yapmis oldugunu düsündügüm sey, (hayati) üretmek icin gerekli düzenlemelerin neredeyse inanilmaz karmasikligiyla, bu kadar akil almaz cesitlilikteki ögelerin bir arada calismasini saglamak icin isin icinde mutlaka zeka olmasi gerektigini göstermis olmasidir. söz konusu olan bircok ögenin korkunc karmasikligi ve bunlarin birlikte calisma sekillerinin korkunc inceligi. bu iki seyin dogru zamanda sans eseri bir araya gelmesi cok düsük bir ihtimal. bunlarin hepsi, bana zekanin eseriymis gibi görünen, ortaya cikan sonuclarin elde edilmesini saglayan bu müthis karmasiklik meselesidir.

Bu aciklama benim icin önemli bir yön degisikligini temsil ediyordu ancak yine de, felsefi hayatimin basindan beri benimsedigim prensiple de tutarliydi - iddianin götürdügü yere gitmek.

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Ynt: Maymun teoremi - antony Flew (yanilmisim tanri varmis'tan)

Gerry Schroeder'in "maymun teoremi" adini verdigim ayrintili cürütmesinden cok etkilenmistim. bircok bicim ve cesit halinde sunulan bu fikir, bircok maymunun bilgisayar klavyelerine rastgele vurarak sonunda bir Shakespear sonesini elde ettikleri analojisini kullanarak sans eseri ortaya cikan hayat ihtimalini savunuyordu.

Schroeder önce ingiliz ulusal sanat konseyinin gerceklestirdigi bir deneyden bahsetti. alti maymunun bulundugu bir kafese bir bilgisayar konuyor.

bilgisayara bir ay boyunca rast gele vurduktan (ve ayni zamanda onu bir tivalet olarak kullandiktan!) sonra maymunlar yazili elli kagit cikardilar. ama bunlarin hicbirinde tek bir kelime yoktu.

Schroeder, ingilizcedeki en kisa kelimenin bir harf olmasina (bir anlamina gelen "a" ve ben anlamina gelen "I&quot ragmen durumun bu oldugunu kaydetti.

"A", iki tarafinda da bosluk varsa bir kelime oluyordu. klavyede otuz karakter oldugunu düsünürsek (yirmi alti harf ve diger semboller) tek harfli bir kelime elde etme ihtimali 30 carpi 30 carpi 30, yani 27.000'dir. tek harfli bir kelime elde etme ihtimali 27.000'de birdir.

Schroeder daha sonra olasiliklari sone analojisine uyguladi. "bir shakespeare sonesi elde etme sansi nedir?" diye sordu.
    söyle devam etti:

Bütün soneler ayni uzunluktadir. yapi itibariyle on dört misra olurlar. acilis misrasinin, "seni bir yaz gününe benzetebilirmiyim?" oldugunu bildigim soneyi sectim. harfleri saydim; bu sonede 488 harf bulunuyor.

klavyeyi tuslayarak 488 harfi "seni bir yaz gününe benzetebilirmiyim?" deki gercek sirada dizme ihtimali nedir? elde edeceginiz sonuc 26'nin kendisiyle 488 defa carpilmasidir- ya da 26 üzeri 488'dir. veya baska bir deyisle, 10 tabaninda, 10 üzeri 690'dir.

(simdi) evrendeki partiküllerin sayisi -kum taneleri degil, protonlar, elektronlar ve nötronlardan bahsediyorum- 10 üzeri 80'dir. on üzeri 80, 1'den sonra 80 sifir gelmesi demektir. on üzeri 690 ise 1'den sonra 690 sifir gelmesi demektir.

Evrende denemeleri yazmaya yetecek kadar partikül yoktur; 10 üzeri 600 katta bitersiniz!!!

bütün evreni alip onu bilgisayar ciplerine cevirirseniz -maymunlari unutun- ve bunlarin her biri bir gramin milyonda biri agirliginda olur ve her bir cip, farz edelim, bir saniyenin bir milyon katinda 488 deneme gerceklestirebilirse; bütün evreni bu mikrobilgisayar ciplerine dönüstürürseniz ve bu cipler bir saniyenin bir milyon katinda rastgele harfler olusturuyorsa (üretiyorsa), sürenin basindan itibaren elde edeceginiz deneme sayisi 10 üzeri 90 deneme olacaktir.

ve yine 10 üzeri 600 katta bitersiniz!!!
    sans eseri bir sone elde etmeniz imkansizdir!
    evrenin 10 üzeri 600 kat daha büyük olmasi gerekir.

BUNA RAGMEN DÜNYA MAYMUNLARIN BUNU HER SEFERINDE YAPABILECEGINI DÜSÜNÜYOR!!!

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Maymunların anlamlı bir şiir yazabilme olasılığı ile , Yaşamın evrimsel süreçte ortaya çıkmasına yönelik olasılık hesaplarının birbirleriyle ilgisi yok.Maymun şiir yazamıyor diye,dünyada hayat başlayamaz diye bilimsel bir yasa mı keşfettiniz?
      Dünyanın ilk bir milyar yıllık döneminde bir hayat olasılığına rastlanamamış.Aynı maymunu bir milyar yıl boyunca makinanın başında tutup yazı yazdırırsanız anlamlı bir şeyler elde edersiniz.Nitekim yaşamın ortaya çıkışındanda bu olasılığın gerçekleştiğini anlıyoruz.Ama aynı olasılık jüpiter yada satürnde gerçekleşmemiştir.

Neden Acaba?

Sizce Allah'ın sadece dünyada bir hayat başlatıp,kendi yarattığı diğer gezegenlerde bir hayat başlatmamasının ne gibi bir açıklaması olabilir.
      Öyleki dünyada hayatın kendi kendine başlamasını sağlayacak ortam mevcut.Bu ortamın olmadığı yerlerde(Diğer iki gezegende mesela) hayat oluşamaz.Durumu gözlemleyebildiğimiz kadarıylada orada dünyaya benzer bir yaşam olmadığı bilinmektedir.

Bu dünyaya baktığımızda yaşamın kendi kendisine oluşacak biçimde doğduğunu düşündürüyor.
      Allah neden böyle bir yola başvurur ki?

Yorum

Size de yaranmak mümkün degil haci!
        Bilim adami, bilim adami dersiniz, sonrada bilim adaminin söylediklerini aktardigimdan dolayi benim birseyler kesfedip etmedigimi sorarsiniz!
        Sanki sizin bize bilim adina aktardiklariniz, kendi kesiflerinizmis gibi!
        Gördügünüz gibi bu teoremden etkilenen kisi antony flewdir
        Bahsi gecen tartismalarda acaba sizin kadar akilli bir ateist yokmuydu?
        Flew bu konuda yetersiz bir ateistmiydi?
        Tekrar bakin, bu konuyu tartisanlar arasinda kimler varmis ve vasiflari nelermis!
        Siz milyonlarca yildan bahsederken, canli yasamin olusmasindan bahsediyorsunuz
        Yukaridaki örnekte ise yalnizca birer harften ibaret olan bir kelimenin olusumu örnek veriliyor
        Burada kiyas götürmeyecek birsey varsa oda kompleks canlilarin olusumu icin gerekli sürec ile bir harflik bir kelimenin meydana gelme süreci
        Eger kör tesadüfler, milyonlar sene icerisinde bu kadar kompleks canlilari, cansizlardan meydana getirmeye, böyle bir düzen kurmaya kadir olabilmislerse, 6 tane maymunda iki ay icerisinde en azindan „ben“ anlamina gelen „I“ harfini yapabilsinler degilmi? En azindan onlar insana benzer, el ayak ve belli oranda akil kullanan yaratiklardir!
        Ne jüpiterin, ne satürnün nede diger baska gezegenler hakkinda kesin birseyler söylemeniz abes olur
        Zira ne bu konuda arastirmalar bitmis, ne de söz tamam olmustur.
        Ayrica her gezegenin icinde canli barindirmak amaci ile var oldugu gibi bir öngörüde sizin kesfiniz olsa gerek!
        Ayrica aktardiklarimin diger kisimlarini görmezden bile gelmissiniz
        Sayin haci;
        Bütün bunlar sizinde en az (size göre) bizim kadar dogma icerisinde oldugunuzu göstermiyor mu?
        Hersey sizin istediginiz veya düsündügünüz bicimdemi gelismeli
        Yani dünya diye bir gezegen ve icerisinde yasam var diye, bütün gezegenler böylemi olmali?
        Tipki insana benziyor diye, insana benziyor diye maymunlarla insanlarin illada ayni atadan gelmek zorunda olduklari gibi yani!

Rica ediyorum, bütün bu olgular üzerinde tartisirken, Allahtan bahsetmeyiniz, zira Allahin nedenlerini ve nicinlerini tartismak icin öncelikli olan bir takim bilgilere sahip olmaniz gerekir, ki bu alan sizin isinize gelmez…
        Tipki sizin bir konuda, bu konuyu tartisabilmek icin bazi terimleri bilmeniz gerekir (dogal seleksiyon vs.) deyisiniz gibi!

Yorum

Sözünü ettiğiniz bilim adamı müslümanlığımı benimsemiş,yoksa Hiristiyan mı olmuş?
          Bakın burada kendisiyle yapılan bir röportaj var.

http://www.biola.edu/antonyflew/

Şöyle bir diyolog geçiyor orada.

"HABERMAS: Once you mentioned to me that your view might be called Deism. Do you think that would be a fair designation?

FLEW: Yes, absolutely right. What Deists, such as the Mr. Jefferson who drafted the American Declaration of Independence, believed was that, while reason, mainly in the form of arguments to design, assures us that there is a God, there is no room either for any supernatural revelation of that God or for any transactions between that God and individual human beings."

Türkçe mealini dilim döndüğünce vereyim.

Habermas, "bana düşüncenizin deizm olarak tanımlanması gerektiğini söylediniz. sizce bu adil bir tanımlama mı?" diye soruyor. Bu soru Flew, "Evet, kesinlikle doğru." diyor ve şu mealde birşeyle devam ediyor. Tanrı var ama ne doğaüstü olarak açığa vurma (ifşa etme) ne de Tanrı ile insanlar arasında karşılıklı iş var.

Görüldüğü gibi Flew "Atheist Becomes Theist" başlıklı bir röportajda "Evet kesinlikle deistim" diyor. Yani öyle başlıklara bakmakla falan olmuyo bu işler. Flew'un ne dediğine bakmak lazım. Heralde deist mi teist mi olduğunu ondan iyi bilecek değilsiniz.Ayrıca evrimin varlığını kabul eden bir deist.

Yani kendini haklı çıkarabilmek için bir bilim adamını örnek veriyorsun.Ama yazının aslı size ait olmadığı için konu hakkında bir fikrinizde yok.Bu adamın gerçek düşüncesi nedir?Neye inanıyor vs.sizin için önemli değil.

Antony Flew'in bir mektubuna rastladım.Bakın ne demiş burada,

http://secweb.infidels.org/?kiosk=articles&id=369

"I now realize that I have made a fool of myself by believing that there were no presentable theories of the development of inanimate matter up to the first living creature capable of reproduction."

Çevirmeye çalışayım.

aşağı yukarı şöyle diyo Flew: "Üreme yeteneğine sahip ilk canlı hücrenin cansız maddeler tarafından oluşturulmasını açıklayan düzgün bir teori olmadığına inanarak aptallık yaptığımı şimdi anlıyorum."

Yine aynı adreste görebileceğiniz gibi bu konuda yani yaşamın başlangıcı konusunda Richard Dawkins'in zamanında kendine gerekli bilgileri vermediği için suçluyor.

Son olarak Flew filozoftur.Fizik,kimya yada biyoloji uzmanı değildir.

Yorum

sayin haci;
            sizin internet sitelerinde (muhtemelen) kurtarma operasyonlarindan olusan röportajlariniz gecerli oluyorda, benim bizzat adamin yazdigi kitaptan aktardiklarim nicin gecerli olmuyor? oturdum ve on parmagimla tikir tikir yazdim...

yine Flewin bu güne kadar ateizm adina söyledikleri kensini saygin kilarken, bugün bu fikre aykiri oldugunda sayginligi nicin "o bir bilim adami degil bir filozoftur"a indirgeniyor?

Flewin hangi inanca sahip oldugu konumuz disindadir. burada önemli olan Flewin ateizmden dönmüs olmasidir!

her halükarda, yukaridaki teorem gecerlidir, ve böyle bir teoriye inanmanin ne kadar bilimdisi oldugununda güzel bir göstergesidir.

Yorum

Sayın Gülistan ilk iletide sözünü ettiğiniz yerde tartışmaya girişen sizmisiniz,yoksa başka birimi.Başka biri ise nasıl kendi parmaklarınızla tıkır tıkır yazmış oluyorsunuz onu açıklarmısınız.
              -Adamın biyolog,fizikçi yada matematikçi olmadığını,filozof olduğunu söyledim.Ateis düşünceye sahipken,şimdi deist olmuş.Buna ilişkin linkleride verdim.
              Bunun nesine itiraz edildiğini de anlamıyorum.
              -Müslüman olmuş mu? HAYIR.
              Hiristiyan olmuşmu? Hayır.

Evrimi red ediyor mu? Hayır.

Sadece evreni birinin yarattığına inanıyor artık.Ama bu yaratıcı kutsal kitaplarda betimlenen yaratıcı değil.

Konuyu uzatmayı gereksiz görüyorum.

Yorum

kastettigim bu degildi
                siz internetten buldugunuz bir röportaj ve mektup linki vererek bana sormamismiydiniz, adamin kendisinden dahami iyi bileceksiniz diye, ben de demek istedim ki, adamin kendisinden yazdim zaten, sizin verdiginiz sonucta internet linkidir, bense adamin kendi kitabindan aktardim, mevzu bundan ibaret.

siz deist olmus diye diretiyorsunuz, ben ise kitaptan böyle anlamiyorum, ayrica bu konu ile alakali birde link vereyim size

Yorum

http://www.velayet.com/index.php?topic=10677.0

burada 4. cevap olmali, kirmizi olan bölümü okuyunuz

Yorum

[quote author=hacı link=topic=10687.msg66525#msg66525 date=1261677186]
                    Sayın Gülistan ilk iletide sözünü ettiğiniz yerde tartışmaya girişen sizmisiniz,yoksa başka birimi.Başka biri ise nasıl kendi parmaklarınızla tıkır tıkır yazmış oluyorsunuz onu açıklarmısınız.
                    -Adamın biyolog,fizikçi yada matematikçi olmadığını,filozof olduğunu söyledim.Ateis düşünceye sahipken,şimdi deist olmuş.Buna ilişkin linkleride verdim.
                    Bunun nesine itiraz edildiğini de anlamıyorum.
                    -Müslüman olmuş mu? HAYIR.
                    Hiristiyan olmuşmu? Hayır.

Evrimi red ediyor mu? Hayır.

Sadece evreni birinin yarattığına inanıyor artık.Ama bu yaratıcı kutsal kitaplarda betimlenen yaratıcı değil.

Konuyu uzatmayı gereksiz görüyorum.
                    [/quote]

Sizin derdinizin evrim filan değil İslam düşmanlığı olduğunu anlıyoruz.
                    Evreni bir yaratanın var olduğuna inanmak, Allahın varlığını kabul etmemek anlamına mı geliyor.
                    İslam zaten batıl dinlerin tanrı telakkilerini benimsemiyor. Filozoflarında inandığı yaratıcıyı en güzel şekilde tanıtıyor. Filozofların inandığı tanrı peygamberleri vasıtasıyla bizzat kendisi kendisini tanıtıyor.
                    Bu yüzden peygamberlerin tanıttığı tanrı, filozofların tanıttığı tanrıdan daha kabul edilebilirdir.
                    Çünkü filozofların tanrısının insanla bir irtibatına dair bir şeyler söylenmez. Filozofların tanrısı, insanın fıtri ihtiyaçlarına cevap veren bir tanrı değildir.
                    Halbuki İslamın Allah inancı, kainata bir düzen koymuş, insanlara nasıl davranacağını belirlemiş, kötülükten uzak durmasını, iyiliklerle donanmasını istemiştir. İslamın tanrısı insanların hem birbirlerini hem Alahı sevmelerini istemiştir. Hangi tanrı anlayışı insan için sevimlidir.
                    İslamın tanrısı tabiatta kendi irade ve programı çerçevesinde bir tekamül programı koymuştur. Bu tekamül programı, sizin gibi kuş beyinlerin iddialarından öte bir anlamı olmayan evrimle alakası yoktur.
                    Kendiniz ceheneme gideceksiniz arkadaş mı arıyorsunuz?
                    Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                    Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

: Maymun teoremi - antony Flew (yanilmisim tanri varmis'tan)

SADECE BU FILOZOF DEĞİL BİNLERCE BİYOLOGDA DNADAKI PROGRAMIN TESADUFEN OLAMAYACAĞINI SÖYLÜYOR...

BİZİN KONUMUZ ADAMIN MUSLUMAN OLMASI DEĞİL ATEİZMİ BIRAKMASI...

SONUÇTA ATEİZM DENEN ŞAÇMA DÜŞÜNCE ÇÜRÜMÜŞTÜR...İLLA MUSLUMAN OLACAKLAR DİYE ŞART YOK.

ADAM YARATICIYI KABUL EDİYOR BU ÖNEMLİ.

Yorum

DNA gibi komplex bir konudan gectim de, iki hücrenin anatomisi ve yalnizca iki tür hücre arasindaki alisveris veya kimyasal islemler (misal karaciger) insanlar tarafindan bir makine olarak insa edilmeye kalkisilsa oldukca yüksek bir yüzeyi kaplayan bir sehir büyüklügünde bir fabrika kurulmasi gerekecektir!!!

dikkat edin bir fabrikanin makinelerini ve islevlerini vs. leri de gözönüne aldigimizda, milyarlarca hücre (fabrika)nin tesadüfen olustugunu idda etmis oluyor bu AKIL YOKSUNLARI

Yorum

biyoloji okumuş bir insan olarak ateizm düşüncesi bile beni sonsuz şaşırtır...bırak bu biyosferi bırak bu insanı hatta bırak onun tek bir hücresini tek bir protein için bile bir zeka gerekir.

Yorum

evet haklisin
                            bazi durumlar var ki bunlari zaten ne anatomiye ne fizyoloji ne de biyolojiye sigdirmak mümkün degil, tipki bazi hesaplarin fizigi astigi gibi, beden de reflex olusumunun keskin hatlari vardir ama bir nokta vardir ki bu hicbir hesaba sigmiyor: insanin ayagi takilacagi zaman, henüz bu durum vuku bulmadan önce bedende bir cok hücre harekete geciyor ve "tökezleme" dedigimiz olayi meydana getiriyor, bu esnada insan ancak düsmek üzere oldugu anin bilincinde olabiliyor!
                            bu rahmet degilde nedir? bu insandan icre bir insan oldugunun kaniti degilde nedir? vs.

feridun düzagac bir sarkisinda söyle der: "kendimi kendimden cikarsam sifir kalmaz, bu matematik bizi kandiriyor hocam"

elbette güfte yazari insanin kendisinin kendisinden cikarilmasinin sonucunun sifir olmayisindan dolayi matematigin yalanlanamayacagini biliyordur, cünkü bu hesap matematigin hesabi degildir, bunu herkes böyle kabul eder degilmi? bunda garip olan birsey yok
                            garip olan nedir öyleyse?
                            bir takim insan görünümlü varliklarin, matematik birden bir cikti sifir kaldi diyorsa, insani insandan cikarirsan sifir kalmali demis olduklarinin farkinda olmayacak kadar bilincsiz olup, hesaba kitaba kalkismalaridir )

Yorum

EDİT Serkan A.

1 nolu uyarı almış bulunmaktasınız.

Müslüman grubun inançlarını ayaklar altına alma hakkınız yoktur. Lütfen forum kurallarına dikkat edelim.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...