Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hz. Peygamber(saa) Hz. Ali(as)’nin Yapacağı Savaşları Bildirmesi

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

* Ahmed b. Hanbel – Müsned

Sibt b. Cevzi – Tezkire

Süleyman Belhi – Yenabi’ul Mevedde

Nesai – Hasais’ul Alevi

Muhammed b. Talha – Metalib’us Süul

Muhammed Ebu Yusuf – Kifayet’ut Talib 37. bab

İbn Ebi’l Hadid – Nehc’ul Belaga Şerhi c.1, s.67

Hz. Peygamber(saa) Hz. Ali(as)’nin yaptığı

savaşları, Nasikin, Kasıtin ve Marikin savaşları diye

adlandırıyor. Nasikin’den maksat Talha, Zübeyr ve

etrafındakilerdir. Kasıtin’den maksat Muaviye ve

taraftarlarıdır, Marikin’den maksat ise Nehrevan

Haricileridir. Bunların hepsi de baği ve isyancıdır

Ey ateş!
    Seninle ululuk tasladı şeytan.
    Ve ey insan!
    Ateş ile olur insan hep hüsran...

Ynt: Hz. Peygamber(saa) Hz. Ali(as)’nin Yapacağı Savaşları Bildirmesi

bende bu rivayeti izninizle İbni Kesirin El Bidaye Ven Nihaye adlı eserinden aktarayım.

önce arapça baskısından.

Hukeyd el Ensari rivayet ediyor ve diyor ki 'Nahrevan savaşında Ali'nin ağzından şunları işittim. 'peygamber hazretleri bana Nakisiyn, Kasıtiyn ve Marıkıyn gurupları ile savaşmam için emir verdi.' '
    Hatip el Bağdadi tarih kitabında c8 s340
    İbni Kesir tarih kitabında c7 s305

Şimdide türkçe baskısından.

Hafız Ebu Ya'lâ, Ali b. Rabia’nın şöyle dediğini rivayet etmiştir:
    Şu minberiniz üzerinde Ali'nin şöyle dediğini işittim:
    «Ahdi bozanlar, zulmedenler ve dinden çıkanlarla savaşmamı Peygamber (s.a.v.) bana söyledi.»
    Bu hadiste sözü edilen ahdi bozanlarla Cemel vak'asmda Hz. Ali'ye karşı çıkanlar, zulmedenlerle Şamlılar, dinden çıkanlarla da Hariciler kastedilmiştir. Çünkü Hariciler, dinden çıkmışlardı.
    Hâkim Ebu Abdullah, Hz. Ali'nin şöyle dediğini rivayet etmiştir:
    Ben, üç grupla savaşmakla emrolundum: Zulmedenler, ahdi bozanlar ve dinden çıkanlar. Zulmedenler Şamlılardır. Ahdi bozanları bi¬liyorsunuz. Dinden çıkanlarsa Nehrevanhlardır.
    Hafız İbn Asakir, Abdullah b. Mesudun şöyle dediğini rivayet et¬miştir:
    Rasûlullah (s.a.v.), çıkıp Ümmü Seleme'nin evine geldi. Ali de ora¬ya geldi. Rasûlullah (s.a.v.), şöyle buyurdu:
    Ey Ümmü Seleme! ALLAH'a yemin ederim ki, şu (Ali), benden sonra ahdi bozanlar, zulmedenler ve dinden çıkanlarla savaşacaktır.
    Hâkim, Ebu Said el-Hudri'nin şöyle dediğini rivayet etmiştir:
    Rasûlullah (s.a.v.), ahdi bozanlar, zulmedenler ve dinden çıkanlar¬la savaşmamızı bize emretti. Ben de dedim ki:
    - Ya RasulALLAH, şunlarla savaşmamızı emrediyorsun, ama kimin maiyetinde savaşılım?
    - Ebu Talib oğlu Ali'nin maiyetinde savaşın. Onun maiyetinde bu¬lunanlardan biri olan Ammar b. Yasir öldürülecektir.
    Hâkim, Mihnef b. Süleyman'ın şöyle dediğini rivayet etmiştir:
    Ebu Eyyüb'e gidip şöyle dedi ki:
    - Sen Rasûlullah (s.a.v.)'m beraberinde bulunarak kılıcını çekip müşriklerle savaştın. Sonra gelip Müslümanlarla mı savaşıyorsun?
    - Rasûlullah (s.a.v.), bana, ahdi bozanlar, dinden çıkanlar ve zulmedenlerle savaşma emrini verdi.
    Hatib el-Bağdadî, Alkame ile Esved'in şöyle dediklerini rivayet etmiştir:
    Sıffîn savaşı dönüşünde Ebu Eyyüb el-Ensârî'ye uğrayıp kendisine şöyle dedik:
    - Ey Ebu Eyyüb! ALLAH, Muhammed'i konuk etmen ve devesinin başkalarının kapısına değil de özel olarak senin kapma gelip çökmesi ile sana ikramda bulundu. Sonra sen kılıcını alıp geliyor, tevhid ehlini vu¬ruyorsun. Bu nasıl iştir?
    - Lider, kendi adamlarına yalan söylemez. Zira Rasûlullah bize, Ali'nin maiyetinde üç grupla savaşmamızı emretti. O gruplar da şunlar¬dır: Ahdi bozanlar, zulmedenler ve dinden çıkanlar. Ahdi bozanlarla sa¬vaştık. Onlar, Cemel savaşında Hz. Ali'nin karşısına çıkan Talha ile Zübeyr idi. Zulmedenlere gelince işte şimdi onların yanından dönmekte¬yiz. Biliyorsunuz ki onlar, Muaviye ile Amr b. As'tır. Dinden çıkanlara gelince onlar; Tarafat, Saifat, Nahilat ve Nehrevan halkıdırlar. VALLAHi onların nerede olduklarını bilmiyorum. Ama inşALLAH onlarla mutlaka savaşacağız. Ben, Rasûlullah (s.a.v.)'ın Ammar'a şöyle dediğini işit-tim: Ey Ammar, seni asi ve azgın bir grup öldürecektir. O zaman sen hakkın yanında olacaksın. Hak da senin yanında olacaktır. Ey Yasir oğ¬lu Ammar, eğer Ali'nin bir vadiye gitmekte olduğunu, diğer bütün in¬sanların da başka bir vadiye gitmekte olduklarım görürsen, sen Ali ile beraber git. Çünkü Ali, seni bir çukura yuvarlamaz ve hidayet yolunun dışına da çıkarmaz. Ey Ammar, bir kimse kılıcını kuşanarak düşmanlarına karşı Ali'ye yardım ederse, kıyamet gününde Cenabı ALLAH, ona ateşten iki kuşak takacaktır.
    - Yeter artık ALLAH, sana rahmet etsin.
    Cild7 bölüm 9 da bulunan 9. sırada olan Hariciler Hakkında Nakledilen Hadîs-I Şerifler bölümünde geçmektedir

Yorum

Ynt: Hz. Peygamber(saa) Hz. Ali(as)’nin Yapacağı Savaşları Bildirmesi

ALLAH SEVABINIZA YAZSIN COK GUZEL OLDU.
      Ey ateş!
      Seninle ululuk tasladı şeytan.
      Ve ey insan!
      Ateş ile olur insan hep hüsran...

Yorum

YUKARI ÇIK
      Çalışıyor...