Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Evlilik hakkında bir soru (?)

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Evlilik hakkında bir soru (?)

Selamun Aleyküm kardeşlerim, evlilikle ilgili birkaç sorum daha doğrusu şüphem var onları sizinle paylaşmak ve düşüncelerinizi öğrenmek isterim. ben 22 yaşında EhliBeyt as Mektebi ile sonradan şereflenen birisiyim. bu sene üniversiteden mezun oldum. ailemin en küçüğü ve tek bekarıyım. haliyle herkesin gözü benim üzerimde. birkaç tane vicdani sorum var. kardeşlerim ben yakın bir zaman önce nişanlıydım ve nişanlımla ailevi daha doğrusu hepinizin az çok bildiği azericilik-ığdırcılık meselesi yüzünden ayrılmak zorunda kaldım. böyle saçma sapan ve bana göre Allah'ın Resulü'nün ve İmamlarımızın -Hepsine Salat ve Selam Olsun- yoluna yakışmayacak bir nedenden dolayı seve seve ayrılmak zorunda kalmak çok ağırıma gitti. Madem onunla olmuyor başkasıyla da olmayacak diye kutsal bildiğim ne varsa hepsinin üzerine yemin ettim. ben bu düşüncemi söylediğimde fırça atmayan azarlamayan kızmayan nutuk çekmeyen kimse kalmadı. bunlardan bize ne diyebilirsiniz ama ne yapmalıyım? içimdeki vicdanım "asla!" diyor, diğer tarafta evlilikle ilgili ayetler hadisler...

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Selam Olsun Korkmadan Ben De Varım Diyebilenlere!!

Ynt: Evlilik hakkında bir soru (?)

Niye ayrıldınız aile onayıyla nisanlanmamis miydiniz aile baskısıyla mi ayrıldınız

Yorum

selmancan kardeşim, ığdırcılık mevzusu yüzünden dolayı diye yazmıştım ama biraz daha açayım demekki bilmeyenler var. benim ığdırlı olmamam ve EhliBeyt as Mektebi'yle sonradan tanışmam yüzünden. yani Allah'ın iradesi yüzünden. Allah benim sünni bir aileden gelmemi ve ığdır dışında dünyaya gelmemi irad etmiş. bu yüzdende bazı insanlar bunu "cezalandırılması gereken birşey" olarak görüyor. sanki ailemin dinini mezhebini yada yaşadıkları yeri ben seçmişim gibi bu yüzden bende kusur bulunuyor. bu da benim zoruma gidiyor. bu yüzdende bir daha kimseyle evlilik gibi bir düşüncem yok. ben böyle söyleyincede bazı insanlar bunu Allah'ın emrine ve Peygamber Efendimizin saa sünnetine muhalefet etmekle itham ediyor. ben içimdekini anlatamıyorum yada karşıdakiler beni anlamıyor. evliliği veya önemini inkar etmiyorum ama evlenmek de istemiyorum. vicdan azabımı anlatabildimmi bilmiyorum ama böyle düşünerek yanlış mı yapıyorum?

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Yorum

Aleykum Selam, Sormak lazım onlara Iğdır'ı mı sevicez? Allah, Rasulu ve Ehl-i Beytini mi? Sevenleri ayırmak ne büyük zulüm. Şunu eklemem de lazım: "Başa şer gelirse senden, hayır gelirse Allah tan" dır gerçeği gereği kişiye gelen her olumsuzluk kendisiyle ilgilidir. (Dikkatli düşünürsek kişiye kendi günahı dışında bela isabet etmesi zulümdür. Ve Allah asla zulmetmez. Zulmetmek noksanların işidir Allah'ın değil.) Bizim varlığımız ise Burdaki doğumla değil Kalu Bela'da başladığı için ordaki seçimlerimiz, doğrularımız ve yanlışlarımız da hem bu dünyaya hem ahirete etkiler. Yani ben namaz kılmaya karşı alevi bir aileden dünyaya gelmişim bu benim Kalu Bela'dan eksiğim. Sizin ki de bunun gibi. Aşk ve ayrılık acısını ben de yaşadım ama hayat gerçeklerle ilerliyor hayallerle değil. O kızı size Allah sevdirdi ve Allah ta Peygamber'in sünnetini terk etmeğe yemini sevmez. Kolay değil çektiğiniz ben belalarla öğrendim bunları belki siz uyanık davranırsınız da nasihat fayda verir. Allah yardımcınız olsun.

Yorum

cepten yazdığım için tam soramamıştım soruyu. hem nişanlım diyorsunuz hem ayrılmak zorunda kaldım diyorsunuz. sorum şuydu ailenizin rızasıyla olan nişanı doğuştan şii değilsiniz diye mi bozdular. baştan nişana neden izin verdiler. sorum buydu.

Yorum

selmancan kardeşim, ailem beni evlatlıktan reddetti yıllardır görüşmüyorum bu meseleyi de sadece onlara söyledim. herhangi bir onay veya red, bir cevap istemedim kendi ailemden. karşı tarafın ailesi de arkamızdan konuşanlar çok olduğu vesaire sebeplerden dolayı bozdular. burdaki meselem zaten nişanın bozulması değildi

Yorum

Al-i Muhammed kardeşim, kalu belada yalnızca Elestü Bi Rabbiküm? sorusuyla muhattap olduğumuzu ve Beli! dediğimizi sanıyordum. Cehaletimi bağışlayın, mesela ayette "Hani Rabbin Âdemoğullarının sırtlarından zürriyetlerini izhâr etmişti de kendilerini kendilerine tanık tutarak ben, Rabbiniz değil miyim demişti; onlar da evet, tanığız, Rabbimizsin demişlerdi. Bu da kıyâmet günü bizim bundan haberimiz yoktu dememeniz içindir. " araf 172. ayet. ordaki seçimlerimiz, doğrularımız ve yanlışlarımız derken, bu aile ve doğum yeri benim mi seçimim?

Yorum

Konuyla ilgili bildiklerimin tamamını yazayım: Allah Elestü Bi Rabbiküm? sorusuyla muhattap olduğumuzu ve Beli! dediğimiz de. Herkesin evet demesi bir olamaz. Biri çıkar amaçlı der diğeri tamamen Allah için der. biri tam ciddiyetle öteki niyeti karışık. Her çeşit bir bela deyiş bulunabilir. Şurda yazıcağım şeyler sünni kaynak gibi olsa da sonucunda bağlıyacağım. Mesnevi de okuduğuma göre Mevlana diyor ki: İnsan ruhlar aleminde yaptığı hataların da sonucunu dünyada çeker. Hatta bir yerde der ki bu iş yani kulluk işi ruhlar aleminde bitmiş gibidir. Öyle de bir tabir kullanır. Bu bağlamda dünyada müslüman bir aileden doğan kişinin genelde müslüman kalması, hristiyan bir aileden doğan kişinin yine o batıl dinde kalması açıklanır. Hani ateistler haksızslık yok mu derler ya o cahiller. İşte müslümanlar ruhlar alemi konusunu bilmeyince bunlara cevap veremiyor haliyle. Halbuki olay orda başladı ve başlangıç her zaman önemlidir. Allah'ın adaleti meselesi konusunu araştırırken dini bir sohbet sitesinde bir kardeşe "körler niye kör ?" diye sormuştum. Hani adalet anlamında. O da falan zat filan ilimden(isimleri hatırlamıyorum) ruhlar aleminde hata yaptıklarını bu yüzden bu durumda dünyaya geldiklerini söylemişti. Sonuçta din akıl ve mantık dinidir ve çelişkisi olmaz. Küçük çocukların henüz günahı yokken bela bulmasını ne ile açıklıyorsunuz? Halbuki Allah günah dışında bela vermez kula. 12 İmam(as)'dan okuduğum bir hadiste "Kuran'da her ayetin 2 manası vardır." denilir bu babda: Sorulduğu zaman Diri diri toprağa gömülen kıza : "Hangi günahından ötürü gömüldü?" ayeti de 2 manadadır. Birinci mana açık. 2. mana ise o kızcağızın Kalu Bela'daki suçu. Şaşmamak lazım buna ki mihnet ve zahmet yeri olan dünyaya Hazreti Adem(as) ve Hazreti Havva bile bir suçun sonucu düştü. Ailelerimiz ve doğum yerlerimiz bizim seçimimiz olmasa da yaptıklarımızın sonucu.

Yorum

İlginç bir konu. İlk defa böyle bir şeye tanık oluyorum. Hayırlısı... Allah yar ve yardımcınız olsun Muhterem...

Yorum

Al-i Muhammed kardeşim, cehaletimden ötürü yazdıklarınıza bir cevap veremiyorum. bende bir süredir boş vakitlerimde mesneviyi okuyorum ayrıca ney de üflerim. mevlanaya saygım vardır ancak mesnevisini bir delil olarak kabul etmem. bu konuda başka ayet hadis var mı diye iyice araştıracam inşaAllah. ancak bunu riyadan Allah'a sığınarak yazıyorum. ben namazımı kılar kuranımı okurum elimden geldiğince diğer dini vazifelerimi yaparım. her mezhepte olduğu gibi bizim mektebimizde de ahiret için değilde dünya için yaşayanlar gaflete düşmüş insanlar var elbette. öyle birisini şii aileden doğmuş ben sünni aileden. eğer bu benim kalu beladan bir eksiğimse bile imameti velayeti sonradanda olsa tanıştım kabul ettim. şimdi o şahıs benden yukarıdamıdır? yada başka bir örnek, şiilikten sünniliğe geçenlerde var. onlarda kalu belada doğru seçim yapmış şii ailede dünyaya gelmiş olsunlar. şii ailede dünyaya geldikleri ve sonradan saptıkları için benden yukarıdamıdır? bu iki soruya benim vicdanım "evet" demeye el vermez. zaten asıl sorum, geçmişimle ilgili değil. ben şu anda tüm geçmişimi sildim türkiyeden çıktım yurt dışında yaşıyorum. ben sizden "gelecek" sordum, bu vicdana rağmen, bu şekilde düşünmem, kısaca Ahkamullah'a muhalefet etmek midir?

Yorum

aynen katiliyorum

ama kiz miz olsa fena olmaz. ALLAHIN gucu hepsini vermeye yeter

Yorum

Al-i Muhammed kardeşim ben yazdıklarınıza yanlış demedimki hak oğlu haktır diyorsunuz. bu konuda delillerinizi bilgilerinizi paylaşırmısınız dedim. mevlanayı hafife almıyorum ancak delil olarak da kabul etmiyorum. zira mesnevisinde misal emirel mümini ömer şeklinde ibareleri var. ben neyine delil kabul edeyim onu. yazdıklarınızı ayet hadis üzerinden açıklamanızı paylaşmanızı rica ettim. hiçbir delil olmadan yazdıklarınızı kabul etmem şüphe ederim, buna ister iman nurunun eksikliği dersiniz ister haklı olarak geçerli "hüccet" usulü delil istiyor dersiniz. siz delil getirdiğinizde ben kabul etmezsem yine, buyrun iman nuru eksikliği deyin, hatta tekfir edin. ayette dediği gibi "Allah ve Resulü bir konu hakkında hüküm verdikleri zaman hiçbir mümin erkek ve kadın için kendi tercihlerini kullanma hakkı yoktur". bu acemi kardeşinizden ilminizi esirgemeyin, bilginizi paylaşın, amenna ve sadakna diyelim. bir de not eklemek istiyorum. ailemle aramın açılmasında herhangi bir kız mız konusu yok. yani bir kız için ailesiyle bozulan biri gibi görünmek istemem.

Yorum

Hz. Ali(as) 12 İmam(as)'ı anlatırken bilgileri iman gerçekliğiyledir. Onlarda bu özellik olduğu gibi yani tamamen olduğu gibi bizde de kısmen vardır ama kullanmasını bilmek lazım. Ben iç dünyama bakıp okuduğumda Allah ve Rasuluna iman nasıl bir bilgiyse bu size yazdıklarımın da öyle bir bilgi olduğunu görüyorum ve öyle de yazıyorum. 2. si Siz Allah ve Rasuluna kitapta gördüm diye iman ettim derseniz ateistleri haklı çıkarmış olursunuz. Böyle iman olmaz. Hz. Ali der ki "Dinin evveli O'nu(Allah'ı) tanımaktır." Biz de Allah'ı tanıma bilgisi olduğu için dine girdik. Sözün özü iman nasıl bir bilgiyse bu yazdıklarım öyle de bir bilgidir. 2 kere 2 dört eder gerçekliğinledir. Hazreti Muhammed(s.a.a) "Hikmet müminin yitik malıdır." buyurmuştur. Tartışmaya açık bir konu değil ki bu. Allah'ın adil sıfatını ispatlamaya yönelik bir şey yazdıklarım. Anlayamıyorsanız benim yapabileceğim bir şey yok. Ama bunları illa bilmeniz de gerekmez sadece Allah kimseye torpil(haşa) geçmez bunu bilin. Ama sizin için önemli olan mesele ailenizle aranız hangi sebebten ötürü bozuldu. Dinen önemli olabilecek bir konu anlatmak isterseniz biz de yardımcı olmaya çalışırız. Ve sakın sizi anlayamıyacağımı zannetmeyin zira nefsimi yenme yolunu tutarken yaptığım davranışlardan ötürü vaktinde ailem beni doktora götürdü, o kitapsız doktorların verdiği ilaçlarda ruh sağlığımı bayaa bir bozdu. Bütün bunlara rağmen eğer gücüm olsa belki başka bir evde yaşarım ama ailemle alakamı kesmem. Örnek olsun diye yazdım bunu. Siz yazış şeklinden anladığıma göre iyi bir kardeşimizsiniz ancak madem dine bu kadar titizsiniz sizin ahiretiniz için sadece anne-baba ile alaka konusunda haklı olduğunuzdan iyice emin olun demek istiyorum. Haksız olan onlardır ama kısas ta ne yapılması gerekir o başka.

Yorum

kız çoktur. anne baba başka yoktur. o yüzden kız seçme şansımız var anne baba seçme şansımız yok. bir kız olmazsa onun yerine diğerini koyabiliriz. ama anne baba? İmam Sadık a.s: "anne babaya öf bile demeyin" ayetinin tefsirinde buyuruyor: öf demek itaatsizliğin en hafifidir. eğer insanlar nezdinde öf be demekten daha hafif bir itaatsizlik olsaydı Allah onu yapmayın derdi. şu anne baba önemine bakın. anne baba bizi şirke zorlarlarsa elbette itaat etmeyiz. ama isyan da etmeyiz. sizin bildiğiniz o, saygı duyuyorum ama benim de yaratanım ve ona karşı hesabım var anlayışla karşılamanızı umuyorum çünkü hesabımı ben vereceğim siz benim hem dünyada hem ahirette kötü olmama dayanabilir misiniz? demek uzlaşıcı ve tamir edici bir yoldur. Allah sizi bu yönden imtihan ediyor. sabredin güzel davranın kazanacaksınız. Allah sizi size layık olmadığından o kızdan kurtarmıştır kim bilir? belki daha iyisini verecek? bunu ne biliyorsunuz. o yüzden sabredip ailenizle aranızı düzeltmelisiniz. onları kırdıysanız bu süreçte helallik istemeli gönüllerini almalısınız. bizim dünyaya gelmemize vesile olan onlardır...

Yorum

Bir süredir 23:00-08:00 saatlerinde çalışıyorum çok yoğunum mesajlarınıza anca cevap yazabiliyorum kusuruma bakmayın.

2. si Siz Allah ve Rasuluna kitapta gördüm diye iman ettim derseniz ateistleri haklı çıkarmış olursunuz. Böyle iman olmaz.
                              ben Allah ve Resuluna imandan bahsetmedim, söylediğiniz şeyin kitaptaki delilini sordum. bu iki şey birbirinden ayrı ve uzak konulardır.

selmancan kardeşim, valideynin önemine karşı yazdıklarınızda haklısınız, hepsi doğrudur. itaat etmiyorum isyan etmemek içinde çok çabaladım. babamla nerdeyse 13 yıl oldu bikaç kavga hariç hiç görüşmedim. barışma gibi bir düşüncemde yok. ancak annem için mesela bir örnek vereyim, mektebimizi sapkınlık olarak görür her konuşmamızda ben konuşurum delillerimizi anlatırım ya hiç dinlemez ya da hiç bir söyleyemeden delil sunamadan kestirip atar. bu "sapkınlığımdan" tevbe etmeden hakkını helal etmeyecekmiş benden razı değilmiş. Allah aşkına ben tevbe edecek ne yapmışım? mesela abimin hiç haberi yok mezhep değiştirdiğimden. evlerine gittiğimde bile hanefi gibi namaz kılıyorum takiyye yapıyorum. ama anneme karşı takiyye yapmadım. bu saatten sonrada rızasını almak için takiyye icabı yapıp "tamam ya aha tekrar sünniliğe döndüm" demeyi gururuma yediremem söz ile bile olsa sünniyim diyemem. eğer bu yüzden benden razı olmayacaksa bu davayı mutlak adalet divanına havale ederim, Allah bu mahkememizin kararını ahirette versin. bu sadece bardağı taşıran son damlaydı. daha yazmaya kalksam inanın okumaktan sıkılır bırakırsınız.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...