Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

[quote author=ypa link=topic=1684.msg8860#msg8860 date=1236032313]

b)esini cok seviyorsun, onunla bir ömür güzel hatiralarin var, fakat Allah muhafaza eylesin erken yasta basina bir kaza geldi ve esin yatalak oldu, ne yaparsin kardesim? kumami alirsin? esinimi terkedersin? mutami yaparsin? islamdaki cevazlar, insanlari cikmaza sokmamak icindir, yoksa hayda hurra meselesi degil...

şahsım sabrederim. sabredemeyen ne yapsın derseniz. 4 eşe kadar müsade var bildiğim kadarıyla. neden normal nikah değilde belli bir zaman hususunda anlaşılmış nikah olan mut'a olsunki.

[/quote]

ypa kardeşim lütfen duygusal konuşmaları bir kenara bırakalım bir konuda açık nas varsa kişinin reyi olmaz,şahsi görüş olmaz,
    siz hanımınız ölünce sabrederim diyorsunuz,iyi güzelde değerli kardeşim neden sahabe savaşa gittiğinde Allah resulu onlara cinsel arzularının depreşmesi noktasında sabrı tavsiye etmedi,o yüce insanlar sabrı en güzel uygulayacak kişiler değilmiydi;
    hepsi gökteki yıldız olan bu insanlar birkaç aylık bu savaş süresince sabredemezmiydi;
    neden Resulullah(saa) onlara geçici nikah iznini verdi;
    neden sabredin demedi?

sahebenin cinsel arzuları noktasında onlara muta nikahı izni verilecek ama onlardan sonra bu ruhsat kimseye verilmeyecek? neden?
    Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
    İmam Ali (a.s)

Yorum

Bu konu hakkında uzunca alıntılar yapılmış.
      Kaynaklar konusunda ayrılık olduğu için gündeme getirmeyeceğim bunları!
      Lakin şöyle bir soru sormak istiyorum. Lütfen bunu farklı yönlere çekmeyip soruma olduğu gibi cevap vermenizi isiyorum.
      Siz yurtdışına gitseniz, ya da başka bir ile Muta yapmanız gerekse, bunuda eşiniz bilse sizi tebrikmi eder dinin bir emrini yerine getirdiğiniz için, yoksa zorunamı gider.
      Düz bir soru ?
      hayat akşamlıdır...

Yorum

[quote author=mikdat link=topic=1684.msg9040#msg9040 date=1236099546]

b)esini cok seviyorsun, onunla bir ömür güzel hatiralarin var, fakat Allah muhafaza eylesin erken yasta basina bir kaza geldi ve esin yatalak oldu, ne yaparsin kardesim? kumami alirsin? esinimi terkedersin? mutami yaparsin? islamdaki cevazlar, insanlari cikmaza sokmamak icindir, yoksa hayda hurra meselesi degil...

şahsım sabrederim. sabredemeyen ne yapsın derseniz. 4 eşe kadar müsade var bildiğim kadarıyla. neden normal nikah değilde belli bir zaman hususunda anlaşılmış nikah olan mut'a olsunki.

[/quote]

ypa kardeşim lütfen duygusal konuşmaları bir kenara bırakalım bir konuda açık nas varsa kişinin reyi olmaz,şahsi görüş olmaz,
        siz hanımınız ölünce sabrederim diyorsunuz,iyi güzelde değerli kardeşim neden sahabe savaşa gittiğinde Allah resulu onlara cinsel arzularının depreşmesi noktasında sabrı tavsiye etmedi,o yüce insanlar sabrı en güzel uygulayacak kişiler değilmiydi;
        hepsi gökteki yıldız olan bu insanlar birkaç aylık bu savaş süresince sabredemezmiydi;
        neden Resulullah(saa) onlara geçici nikah iznini verdi;
        neden sabredin demedi?

sahebenin cinsel arzuları noktasında onlara muta nikahı izni verilecek ama onlardan sonra bu ruhsat kimseye verilmeyecek? neden?

[/quote]

evet yerinde bir yorum olmuş.
        Aylardır savaş meydanına olan Sahabelere bu izin çıkmış!!
        O zaman 15 ay askerlik yapan kişiler içinde geçerli bir durum olmalı!!!

O zaman vay bizim müslümanlığımıza.
        Nerde kaldı imtihanın sırrı!
        Hem evlisin, hem başka ilde başka bir kadınla muta yapacaksın, sonra nefis teskşyesi diyeceksin.!
        Nerde kaldı imthanın sırrı?
        Nefsine hakim olamıyorsan muta yap!!! Ne kadar basit .
        Efendimiz böyle bir şeyi sonradan yasakladığı açıkça belli iken, bu iftirayı O'na nasıl atarsınız!
        Kendi yapmadığınız, yapmaktan hicap duyduğunuz şeyi bir dinin bir ruhsatı nasıl görürsünüz. kalbinizin yapmak istemediğini emirdir diye nasıl dersiniz.
        Vesselam...
        hayat akşamlıdır...

Yorum

evet mikdat abi, benim kullandigm bir cümle yanlis anlamaya yol acmisti, ypa kardesim de o nedenle alinti yapmisti, neyse ki konu hallolmus...buna sebebiyet verdigim icin özür dilerim...

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=Seyyah link=topic=1684.msg9095#msg9095 date=1236116111]
            Siz yurtdışına gitseniz, ya da başka bir ile Muta yapmanız gerekse, bunuda eşiniz bilse sizi tebrikmi eder dinin bir emrini yerine getirdiğiniz için, yoksa zorunamı gider.[/quote]

Değerli kardeşim, savaşta veya farklı yerlerde Muta nikahı yapan Sahabelerin Eşleri, bundan haberdar mıydı değil miydi? Sahabe eşleri Allah Resulünün savaşta eşlerine Muta Nikahı yapın diye buyurduğunu biliyorlar mıydı bilmiyorlar mıydı? Bu soruya açıklama getirmeniz ümidi ile.

Diğer bir konu ise lütfen Muta konusunu öyle başı boş bir iş, her önüne gelenin her önüne gelenle yapabileceği, kimsenin karışamayacığı gibisinden zannetmeyin. Ben bizzat rica ediyorum sizlerden. Muta Nikahının Fıkhi boyutunu Şii risalelerinden iyice inceleyin iyice okuyun.

Şu soruma bir açıklıkta getirebilir misiniz: Ben 3 ay kadar Nur Cemaatlerinde gece gündüz kaldım, belki onlarca apartman, onlarca sohbet evi gezdim. Hangi apartmanda hangi sohbete katılsam, o evdeki Hocanın (Şakirdin) yaşı baya ilerlemesine rağmen halen bekar olduğunu gördüm. Aynı Saidi Nursi veya Fethullah Gülen gibi. Allah'ın Kuranda Resulünün ise sünnetinde üzerinde ne kadar çok titizlikle durduğu evlilik nimetinden neden bu insanlar yararlanmıyor demeyeceğim ama şehvetin fıtri bir şey olduğunu hepimiz biliyoruz, peki bu insanların Şehevi duygusu hiç mi kabarmaz veya kabardığında şehevi duygularını nasıl giderirler? Sadece basit bir soru!

Yorum

[quote author=ypa link=topic=1684.msg9121#msg9121 date=1236147959]
              kardeş benimde çok dostlarım cemaatten. ama gezdiğin muhitin insanları bunu böyle değerlendirmiş kendilerine buna göre bir yol seçnmişlerse bu kendi takdirleridir. koskoca cemaat evlenmeyi yasaklamış veya böyle bir emri var demek yanlış olur.[/quote]

Değerli kardeşim, ben Nur cemaatinin genel olarak top yekün kendilerine evlenmeyi yasakladığını söylemedim. Zaten öyle bir durumda yok. Ama gezdiğim onca sohbet evinde bir tane evli hocaya tanık olmadım onca yaşlarına rağmen. Ayrıca aynı duruma Erzurumda da rastladım. Fethullah Gülen ki malumunuz. Saidi Nursi ki oda malumunuz.

şahıslar üzerinden yapılan değerlendirmeler yanlış olacaktır. uygulamalara bakalım. sahabe efendilerimizden muta nikahı yapanlar kimlerdir?.[/quote]

Şahıslar üzerinden genel bir değerlendirme yapmıyorum ama o şahısların, o hocaların Sünni olduğunu bildirmek istiyorum. Her ne ise bu şahısların şehvetlerini nasıl tatmin ettiklerini merak ediyorum. Sahabeler konusuna gelince:

Câbir b. Abdillâh : Hz. Câbir umre yapmak üzere Medîne’ye geldiğinde kendisine bir takım sorular soruluyor. İş müt’aya gelince şu cevabı veriyor: Evet, Allah'ın Rasûlü (s), Ebûbekr ve Ömer zamanında istimtâ’ (müt’a) yaptık.} Ahmed:III,380; Müslim:nikâh,15

“Biz Allah'ın Rasûlü (s) ve Ebûbekr zamanında bir avuç kuru hurma ve un mukabilinde istimtâ’ yapardık. Nihayet Ömer, Amr b. Hureys hadisesinden ötürü bundan nehyetti.” Ahmed:III,304; Müslim:nikâh,16

Ebû Said el-Hudrî : “Biz Allah'ın Rasûlü (s) zamanında bir elbise mukabilinde müt’a yapardık.” Ahmed:III,22 el-Heysemî “İsnadı sahih” diyor. el-Mecma’:IV,486

Abdullâh b. Abbâs : “Hiç şüphesiz, müt’a müttakîlerin (takvâ sahibi olanların) imamı, yani Allah'ın Rasûlü (s) zamanında yapılırdı...” Müslim:nikâh,27; el-Beyheqî,VII,205

Peygamber s.a.v. hayatı her şeye örnek, varlığın kendisi için yaratılmış olduğu insan muta nikahı yapmış mı? yaşayan Kur'an farklı kaynaklarda bu konu da neler söylediği rivayet edilmiş. ben riyazüssalihin den inceledim ama konuyla alakalı tek hadis göremedim.[/quote]

Bu paragrafa inşaallah daha sonra değinmeye çalışacağım.

Yorum

[quote author=Mufazzal link=topic=1684.msg9130#msg9130 date=1236152469]

Câbir b. Abdillâh : Hz. Câbir umre yapmak üzere Medîne’ye geldiğinde kendisine bir takım sorular soruluyor. İş müt’aya gelince şu cevabı veriyor: Evet, Allah'ın Rasûlü (s), Ebûbekr ve Ömer zamanında istimtâ’ (müt’a) yaptık.} Ahmed:III,380; Müslim:nikâh,15

“Biz Allah'ın Rasûlü (s) ve Ebûbekr zamanında bir avuç kuru hurma ve un mukabilinde istimtâ’ yapardık. Nihayet Ömer, Amr b. Hureys hadisesinden ötürü bundan nehyetti.” Ahmed:III,304; Müslim:nikâh,16

Ebû Said el-Hudrî : “Biz Allah'ın Rasûlü (s) zamanında bir elbise mukabilinde müt’a yapardık.” Ahmed:III,22 el-Heysemî “İsnadı sahih” diyor. el-Mecma’:IV,486

Abdullâh b. Abbâs : “Hiç şüphesiz, müt’a müttakîlerin (takvâ sahibi olanların) imamı, yani Allah'ın Rasûlü (s) zamanında yapılırdı...” Müslim:nikâh,27; el-Beyheqî,VII,205

[/quote]

[quote author=mikdat link=topic=1684.msg8421#msg8421 date=1235822955]

Abdullâh b. Zübeyr(ra),

Zübeyr b. Avvam (ra) ile Esmâ bt. Ebu Bekir’nın(ra) müt’a nikâhı ile evliliği sonucu doğan çocuğudur. Ki doğrudur; çünkü Esmâ’nın bizzat kendisi, ALLAH'ın Rasûlü (as) zamanında müt’a nikâhı yamıştır

kaynaklar:
                ---------------------
                Râğıb el-İsfahânî, el-Muhâdarât:II cilt,sayfa 94
                İbn Abdi Rabbih, el-Ikd’ül-Ferîd:II cilt,sayfa 139
                et-Tayâlisî, el-Müsned:s.227

YPA kardeşim burada bahsedilen Resululahın(saa) yeğeni zübeyir bin avvamdır,muta yaptığı kişide Halife ebubekirin kızıdr.

[/quote]

Buradan şu anlaşılıyorki Abdullah bin Abbas,Cabir bin abdullah,Ebu Said el hudri ve Zübeyin bin avvam gibi en büyük sahabeler muta nikahı yapmışlardır.
                Hatta rivayetleri nakleden bu büyük sahabeler rivayetleri "biz" diye naklediyor yani çoğul ifadesi kullanıyor.Buda yüzlerce belkide binlerce sahabenin bu ruhsattan yararlandığını gösteriyor.
                En son Serkan a. tarafından düzenlendi; 11.08.2020, 23:01.
                Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                İmam Ali (a.s)

Yorum

ypa kardeşim daha qeniş biLqi için http://www.islamkutuphanesi.com/ adresinden EHLİSÜNNET VE EHLİBEYT MEKTEPLERİNE GÖRE MUTA başlıqı altındaki kaynaklara bakabilirsiniz..
                  vela hevla vela kuvvete illa billahul ALİYYUL AZİM
                  [center]

Yorum

Lakin şöyle bir soru sormak istiyorum. Lütfen bunu farklı yönlere çekmeyip soruma olduğu gibi cevap vermenizi isiyorum.
                    Siz yurtdışına gitseniz, ya da başka bir ile Muta yapmanız gerekse, bunuda eşiniz bilse sizi tebrikmi eder dinin bir emrini yerine getirdiğiniz için, yoksa zorunamı gider.
                    Düz bir soru ?
                    [/quote]

Düz bir soru ama düz cevabı için bir takım hazırlık cümlelerine ihtiyaç vardır.

Sen şimdi (evli misin birmiyorum ve evli olduğunu farzederek önermelerimi yapıyorum) ikinci, üçüncü ve dördüncü evlilik yapmak istediğinde evindeki hanımın seni tebrik mi edecek yoksa kıskanıp dünyayı sana dar mı edecek? Yeni Anadolu kültüründe (bu kültür İslam şeriatına uymamakla beraber) yapacağın ikinci, üçüncü ve dördüncü evlilikler kabul edilebilir şey değildir. Ancak Arap kültüründe eskiden böyle bir sorun yoktu ve yeni yeni, modern dünyanın bir illeti olarak onların kültürünü etkilemeye başladı. Böyle bir durumda bile şahsım bizzat, hanımların kocalarının ikinci evliliğini yapması için görücüye gittiklerini gördüm. Rasulullah zamanında böyle bir problem yoktu. İslam kültürü değiştiği için sen böyle bir şey yazabiliyorsun. Rasulullah zamanında yaşasaydık, o zaman hanımların böyle itirazlar yapmadıklarını görecektik. Bu sözlerimden gerekli cevabı çıkarabileceğine inanıyorum.

Yorum

[quote author=Seyyah link=topic=1684.msg9098#msg9098 date=1236116605]
                      Hem evlisin, hem başka ilde başka bir kadınla muta yapacaksın, sonra nefis teskşyesi diyeceksin.!
                      [/quote]

Herkesin irade durumu bir midir? Bazılarımız nefsine yenik düşemez mi? Herkes dört dörtlük müslüman mı? Allah ve Rasulü'nün verdiği bu cevaz nefsine yenik düşebilecek kimseler içindir. Farz değildir, vacip değildir. Sadece bir cevazdır. Zor durumlarda nasıl domuz eti mübah oluyorsa, bu da o hükümdedir. Yoksa, açlıktan ölmek üzere olan birisine de mi, "nefsine hakim ol, nefsini tezkiye et" diyeceksin?

Efendimiz böyle bir şeyi sonradan yasakladığı açıkça belli iken, bu iftirayı O'na nasıl atarsınız!
                      Kendi yapmadığınız, yapmaktan hicap duyduğunuz şeyi bir dinin bir ruhsatı nasıl görürsünüz. kalbinizin yapmak istemediğini emirdir diye nasıl dersiniz.[/quote]

Çok iyi biliyorsun ki Ehlisünnet kaynaklarında mutanın cevazı hakkında gelen rivayetler, mutanın yasaklanması hakkında gelen rivayetlerden hem daha fazladır, hem daha sağlamdır ve hem de tarihe ve fıtrata daha uygundur. Gerekli kaynaklar önceki mesajlarda verilmiş. Yapılması gereken adece insaflıca okumak ve insaflıca bir hükme varmaktır.

Muta hakkında gelen onca rivayetler sizin kaynaklarınızda var. Yasaklanışına dair olanları kabul etmek ve cevazına dair olanları kabul etmemek sizin kendi içinizdeki çelişkidir. Hepsi sizin kaynağınız. İşinize geleni alın, işinize geleni almayın. O ne ala.

Yorum

açıklamalarınızın son kısmı ile ilgili bir kaç soru sorayım müsadenizle:

a) Allah ve resulunün cevaz verdigi hicbirsey kaldirilamaz cinsten degildir...

[/quote]

ypa,
                        çok ama çok büyük bir laf mı etmişsiniz ben mi yanlış anladım?
                        ne demek "Allah ve Resulünün cevaz verdiği hiçbir şey kaldırılamaz cinsten değildir?"
                        yani Allah ve Resulününün yasaklladığı ya da cevaz verdikleri üzerine (haşa) başkalarının
                        onu değiştirmek gibi bir yetkisi ve hakkı mı var?
                        Bunu mu demek istediniz?
                        Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle. Çünkü şeytan aralarını açıp bozmaktadır. Şüphesiz şeytan insanın açıkça bir düşmanıdır.(İsra-53)

Yorum

adem toprak kardesim
                          o sözler bana ait
                          ben bu sözlerle ypa kardesime
                          Allah ve resulünün cevaz verdigi hicbirsey insanin fitratina aykiri degildir demek istemistim
                          zaten sizlerin anladiginiz manayi ypa kardesimde o sekliyle anlamis ve bana bunu sormus, tepki vermisti, bende aciklayarak özür dilemistim....
                          o bana bu cümleyi sormak icin alinti yapmisti yani sözler kendisinin degildir...
                          mikdat kardesimde onun sanmisti ve aciklamistim, ama sanirim o sayfayi görmemissin

KARDESLERIM TEKRAR TEKRAR COOOOK ÖZÜR DILIYORUM
                          böyle bir yanlis anlasilmaya sebebiyet verdigim icin hakkinizi helal edin, cok üzgünüm
                          ypa kardesim özellikle sen hakkini helal et;
                          bu nikah caiz ve resulullah tarafindan yasaklanmayip, ömer b. hattab tarafindan yasaklandigi icin, bu sözler kolayca senin yazdigin kanisina varilmis, yani onu savunmak amaciyla yazmissin gibi görünmüs...cok özür dilerim, üzgünüm!

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=1684.msg9208#msg9208 date=1236188619]
                            adem toprak kardesim
                            o sözler bana ait
                            ben bu sözlerle ypa kardesime
                            Allah ve resulünün cevaz verdigi hicbirsey insanin fitratina aykiri degildir demek istemistim
                            zaten sizlerin anladiginiz manayi ypa kardesimde o sekliyle anlamis ve bana bunu sormus, tepki vermisti, bende aciklayarak özür dilemistim....
                            o bana bu cümleyi sormak icin alinti yapmisti yani sözler kendisinin degildir...
                            mikdat kardesimde onun sanmisti ve aciklamistim, ama sanirim o sayfayi görmemissin

[/quote]

anladım gülistan_2
                            açıklamanız için teşekkür ederim..
                            yanlış anlamışım..
                            Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle. Çünkü şeytan aralarını açıp bozmaktadır. Şüphesiz şeytan insanın açıkça bir düşmanıdır.(İsra-53)

Yorum

adem_toprak muta nikahi hakkinda ne düsünüyor merak ettim ?
                              Allah Bize Yeter!
                              O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=meysem-i temmar link=topic=1684.msg9193#msg9193 date=1236185553]
                                Düz bir soru ?
                                [/quote]

Düz bir soru ama düz cevabı için bir takım hazırlık cümlelerine ihtiyaç vardır.

Sen şimdi (evli misin birmiyorum ve evli olduğunu farzederek önermelerimi yapıyorum) ikinci, üçüncü ve dördüncü evlilik yapmak istediğinde evindeki hanımın seni tebrik mi edecek yoksa kıskanıp dünyayı sana dar mı edecek? Yeni Anadolu kültüründe (bu kültür İslam şeriatına uymamakla beraber) yapacağın ikinci, üçüncü ve dördüncü evlilikler kabul edilebilir şey değildir. Ancak Arap kültüründe eskiden böyle bir sorun yoktu ve yeni yeni, modern dünyanın bir illeti olarak onların kültürünü etkilemeye başladı. Böyle bir durumda bile şahsım bizzat, hanımların kocalarının ikinci evliliğini yapması için görücüye gittiklerini gördüm. Rasulullah zamanında böyle bir problem yoktu. İslam kültürü değiştiği için sen böyle bir şey yazabiliyorsun. Rasulullah zamanında yaşasaydık, o zaman hanımların böyle itirazlar yapmadıklarını görecektik. Bu sözlerimden gerekli cevabı çıkarabileceğine inanıyorum.
                                [/quote]

[quote author=meysem-i temmar link=topic=1684.msg9195#msg9195 date=1236186292]
                                [/quote]

Herkesin irade durumu bir midir? Bazılarımız nefsine yenik düşemez mi? Herkes dört dörtlük müslüman mı? Allah ve Rasulü'nün verdiği bu cevaz nefsine yenik düşebilecek kimseler içindir. Farz değildir, vacip değildir. Sadece bir cevazdır. Zor durumlarda nasıl domuz eti mübah oluyorsa, bu da o hükümdedir. Yoksa, açlıktan ölmek üzere olan birisine de mi, "nefsine hakim ol, nefsini tezkiye et" diyeceksin?

Kendi yapmadığınız, yapmaktan hicap duyduğunuz şeyi bir dinin bir ruhsatı nasıl görürsünüz. kalbinizin yapmak istemediğini emirdir diye nasıl dersiniz.[/quote]

Çok iyi biliyorsun ki Ehlisünnet kaynaklarında mutanın cevazı hakkında gelen rivayetler, mutanın yasaklanması hakkında gelen rivayetlerden hem daha fazladır, hem daha sağlamdır ve hem de tarihe ve fıtrata daha uygundur. Gerekli kaynaklar önceki mesajlarda verilmiş. Yapılması gereken adece insaflıca okumak ve insaflıca bir hükme varmaktır.

Muta hakkında gelen onca rivayetler sizin kaynaklarınızda var. Yasaklanışına dair olanları kabul etmek ve cevazına dair olanları kabul etmemek sizin kendi içinizdeki çelişkidir. Hepsi sizin kaynağınız. İşinize geleni alın, işinize geleni almayın. O ne ala.
                                [/quote]

Sizler hala genel konuşmaya devam ediyorsunuz.
                                Ben sizlere düz bir soru sordum, ama siz cevap yerine karşı soru yöneltmişsiniz!

Benim düz soruma açıkça cevap verebilecek var mı?
                                Siz muta yapmak istermisiniz?
                                ve hanımınız bu tutum karşısında size ne der?
                                Madem bu bir ruhsat!!! yani ruhsat dine aykırı olmayan demektir ve aklın kabul ettiği demektir.
                                Hiçbir hanımın kabul edemeyeceği şey nasıl ruhsat olabilir?
                                Buna lütfen yine genel değil, bu sorularım ışığında cevap verebilir misiniz?
                                hayat akşamlıdır...

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...